Prethodni članak
Sljedeći članak

[INTERVJU] Posjetili smo omladinsku školu nogometa NK Zagorec Krapina, evo što kažu voditelji

Stožerna škola nogometa u županiji


Iza omladinske škole krapinskog Zagorca izuzetno je plodna sezona. Pogon je to koji okuplja preko 200-tinjak dječaka u 7 kategorija: prstići 1 i 2 (trener: Maja Cesarec), zagići 1 (Nikola Suntešić), zagići 2 (Nino Kos), limači 1 (Matija Smrekar), limači 2 (Darko Kunštek), mlađi pioniri 1 (Ivan Ivanović), mlađi pioniri 2 (Dragan Roksandić), stariji pioniri 1 (Ivan Anić – Čurko), stariji pioniri 2 (Dario Jajčević), kadeti 1 (Marko Pastorčić), kadeti 2 (Dubravko Pastorčić) i juniori (Srećko Mlinarić) s ukupno 13 ekipa.

Voditelji škole su Marko Pastorčić i Ivan Anić – Čurkote sam s njima vodio razgovor o rezultatima i perspektivi omladinske škole nogometa koja je zasigurno stožerna i najbolja u županiji.

S obzirom na netom završenu sezonu - jedan kratki komentar?

Voditelji: Prilikom analize cijele sezone postoji jako puno čimbenika koji utječu na rad i rezultate, što ostavlja dosta prostora za subjektivnost, no činjenično je stanje sljedeće - u sezoni 2018/2019 školu nogometa NK Zagorca iz Krapine činilo je jedanaest natjecateljskih, te dvije prednatjecateljske ekipe. Pet ekipa nastupalo je u regionalnim ligama, a šest u županijskim. Sve momčadi koje su nastupale u 1. regionalnoj ligi Središte zauzele su sredinu zbirne tablice, a momčad kadeta II (ulazno 2003. godište) ostvarila je plasman u viši rang, tako da će se od iduće sezone naša druga kadetska momčad takmičiti u 2. regionalnoj ligi. Od 6 naših ekipa koje su se takmičile u zagorskim ligama, čak 4 su osvojile 1. mjesta (mlađi pioniri II, limači I, limači II, te zagići II).

Kako ste zadovoljni time?

Voditelji:  Ako uzmemo u obzir lige u kojima nastupamo, odnosno protivnike kojima se naši klinci iz tjedna u tjedan suprotstavljaju - prezadovoljni smo! 1. Regionalna liga Središte je natjecanje u kojem naši igrači igraju protiv najboljih igrača u Hrvatskoj i za njih to predstavlja upravo onakav podražaj kakav im treba - svaki vikend čeka ih utakmica u kojoj se treba tjerati preko vlastitih granica, jer takvi protivnici svako, i najmanje opuštanje odmah kažnjavaju. Sve to predstavlja ogromno iskustvo za nas. Možda netko sredinu tablice ne smatra uspjehom, ali kad sagledamo da nam konkurenciju čine klubovi poput Dinama, Lokomotive, Zagreba, Gorice, Dubrave, Sesveta, Lučkog, Trnja, itd, te kad uzmemo u obzir da smo mi praktički jedini klub regionalne lige koji nema teren s umjetnom travom - za nas je to ogroman uspjeh. Pogotovo ako znamo da smo samo prije 3 godine imali upola manje natjecateljskih ekipa, od kojih su samo dvije bile u regionalnoj ligi, i to u drugoj.

Možete li onda odgovoriti tim izazovima?

Voditelji: Najveći problem trenutno nam predstavljaju uvjeti, no imamo čvrste naznake da bi oni uskoro trebali biti riješeni. U proračun Grada Krapine za 2019. godinu uvrštena je izgradnja terena s umjetnom travom, te energetska obnova objekta ŠRC Podgora, čime bi većina problema koje trenutno imamo bila riješena. Nama je svakako u interesu da se čim više djece bavi nogometom, no bližimo se trenutku u kojem naš pogon jednostavno neće moći ''progutati'' tu količinu djece. Veliki problem imamo i zimi, kada su vremenski uvjeti lošiji. Rad u dvoranama je OK u slučaju da nemamo drugih opcija, ali dvoranski je nogomet ipak drugi sport i nastojali smo to izbjegavati što je više moguće korištenjem terena s umjetnom travom u Radoboju. Stvarno se nadamo da od ove zime više nećemo imati tih problema i da ćemo moći trenirati na vlastitom terenu.

Kako ste onda uspjeli izgurati ovu sezonu?

Voditelji: U prvom redu zbog ljudi koji čine naš klub. Svi treneri su odradili lavovski posao i upravo su oni zaslužni za konstantni rast našeg kluba. Kad pričamo s našim kolegama iz zagrebačkih klubova, oni nam često ne vjeruju neke stvari, tako da bez maksimalnog angažmana svakog od trenera, takva razina nogometa jednostavno nebi bila moguća. Uz velik broj utakmica u prvenstvu, djeci želimo osigurati i nešto više, pa smo česti sudionici velikih turnira u zemlji i inozemstvu i obaveze trenera su stvarno velike. No, oni ih izvršavaju sjajno.

Koji su trenuci obilježili sezonu koja je iza vas?
Voditelji:
Stvarno je ogroman broj utakmica iza nas i teško je izdvojiti neki trenutak, no svakako će u sjećanju ostati utakmice protiv npr. AC Milana, Crvene Zvezde, Sporting Lisabona, Fiorentine, Hajduka, zatim Dinama koji je protiv nas u Kupu nastupio s igračima koji su ostvarili sve one sjajne uspjehe u juniorskoj Ligi prvaka - stvarno je bilo puno trenutaka za pamćenje i ne bi htjeli nešto izostaviti.

Jeste li si zacrtali neke ciljeve za naredni period?

Voditelji: Primarni cilj rada naše škole nogometa je stvaranje dovoljnog broja kvalitetnih igrača za seniorsku momčad kluba. Naravno, ne može se desiti da svi igrači jedne generacije budu dovoljno kvalitetni za seniore, ali neka prosječna brojka od 3 - 5 igrača po generaciji bi nas zadovoljila. Tu uvijek postoje i neki igrači koji će kvalitetom odskočiti, no njima ionako nikad nismo radili probleme oko odlaska, čak dapače - drago nam je da netko ''naš'' uspije. Ako sagledamo trenutnu situaciju u seniorskoj ekipi, vidimo da je to stvarno tako, jer standardni su članovi sastava Kanceljak, Hoić, Turniški, Sambol, Vinceljak, Babić, Vincelj, Kovačić, itd, sve od reda igrači koji su paralelno nastupali i za naše juniore. Tijekom sezone, čak su i pojedini kadeti zaigrali za seniore (Gregurić, Iveković, Vojaković, Švaljek,...). Upravo ta spremnost da damo priliku mlađim igračima je ono što nas ističe i stavlja u prednost pred nekim drugim klubovima podjednake kvalitete.

Koji su najveći izazovi u radu?

Voditelji: Nama je daleko najveći izazov činjenica da jedan kvart u Zagrebu ima više djece nego čitavo Zagorje. U takvim okolnostima često nam se događa da talentiranija djeca iz drugih zagorskih sredina prepoznaju kakva im se prilika pruža u Krapini i što im igranje na regionalnoj razini donosi. Bez toga, niti bismo mi mogli ravnopravno participirati kao regionalni ligaš, niti bi ta djeca koja dolaze u naš klub imala adekvatne podražaje u svojim sredinama. Broj djece je općenito problem, ali i njihov sve slabiji motorički razvoj. Sada, kada neko dijete stigne u klub, prvih godina radimo na njihovom višestranom razvoju i motoričkim vještinama jer je to jednostavno nužno, što prije nije bio slučaj u toj mjeri.

 Najbolji strijelci svojih liga

S obzirom na odličan rezultat u većini kategorija svakako da se očekivalo da će netko od mladih igrača iskočiti u prvi plan kao prvi strijelac svojih liga. Tako je uvjerljivo najbolji Luka Večković s 59 postignutih golova ( Limači II – 1. ŽNL „B“), zatim Borna Đurek s 53 postignuta gola ( Limači I – 1. ŽNL“A“) te sa 30 postignutih golova Matija Vidović ( kadeti II – 3. Regionalna liga Središte ).

Još članaka iz "Sport"

Facebook