Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro veliki WRC spektakl i u Zagorju! Stižu brojne posade. Evo kako do ulaznica


Ovogodišnji automobilistički spektakl WRC Croatia Rally održat će se od 18. do 21. travnja. Najbolji rally vozači današnjice vozit će dionice kroz pet hrvatskih županija – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te grad Zagreb

Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja. Za titulu najboljeg i bodove za što bolji plasman na svjetskoj WRC tablici utrkivat će se: prošlogodišnji pobjednik, Velšanin Elfyn Evans, osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville te mladi Francuz Adrien Fourmaux.

„Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde. Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa... Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja“, istaknuo je u svojoj najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora.

Na ovu se najavu nadovezao i Simon Larkin, izvršni organizacijski direktor WRC-a:

„Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim napretkom WRC Croatia Rallyja tijekom protekle tri godine, osobito imajući u vidu izazove s kojima smo se suočili zbog pandemije Covid-19. Svake godine vidimo značajan rast i poboljšanja u ovom natjecanju, što će biti vidljivo i ove godine, posebno u kontekstu servisnog centra. Raduje me da su u tijeku pregovori za sljedeći ciklus WRC natjecanja u Hrvatskoj u iduće četiri godine jer težimo konzistentnosti i stabilnosti naših događanja, a Hrvatska nam to svakako nudi. Potvrđuje to i rastući broj obožavatelja i posjetitelja koji se svake godine rado vraćaju, što jasno govori o atraktivnosti ovog događaja“

Od Hrvatskih vozača na Croatia Rallyju gledat ćemo: Viliama Prodana, Jana Pokosa, Slavena Šekuljicu, Tomasa Hrvatina, Željka Magličića, Igora Mandića i Igora Tomljanovića.

„Croatia Rally najveća je sportska manifestacija u Hrvatskoj s iznimno velikim i važnim učincima za sve regije u kojima se održava kao i za cjelokupno domaće gospodarstvo i turizam. Uz to, ovaj događaj ima iznimno važan značaj i za automobilistički sport u Hrvatskoj budući da približava auto-moto sport građanima u strogo kontroliranim uvjetima uživanja u ovom adrenalinskom sportu. S posebnom pažnjom iščekujemo vožnje naših domaćih vozača koji su svojim nastupima na ovako velikim i važnim natjecanjima inspiracija budućim generacijama mladih vozača u Hrvatskoj čime direktno oblikuju identitet motosporta u našoj zemlji. Još jednom u ime Hrvatskog auto i karting saveza, svih naših članova i članica u suradnji s organizacijskim odborom WRC Croatia Rallyja svim vozačima i posjetiteljima ovogodišnjih utrka želim poslati važnu poruku kako „CESTA NIJE PISTA“ te kako su odgovorno ponašanje, poštivanje pravila i briga za ostale sudionike u prometu osnovna dužnost svih nas vozača“, izjavio je novoizabrani predsjednik HAKS-a Robert Markt.

Jedna od značajnijih novosti ovogodišnjeg natjecanja je i nova lokacija servisnog parka. Naime, zbog tehničkih zahtjevnosti servisni park je nakon tri godine izmješten iz Novog Zagreba u okolicu Zagreba točnije u Westgate City zonu na zapadnom ulazu u Zagreb. Istovremeno, Ceremonijalni start i cilj i dalje ostaju u Zagrebu. Već tradicionalno događaj započinje ceremonijalnim startom na kojem će biti predstavljene sve posade ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 18. travnja 2024. u večernjim satima, a završava u nedjelju 21. travnja dodjelom trofeja ispred Poslovne zgrade Ine u Novom Zagrebu.

Očekivanja organizatora i ove su godine, s razlogom, velika. S više od 300.000 gledatelja u 2022. godini već je u prošloj 2023. ta brojka narasla na impresivnih 400.000 gledatelja koji su pratili utrku uživo na brzinskim ispitima. Istovremeno, više od 88 milijuna gledatelja širom svijeta pratilo je prošle godine utrku i prekrasne kadrove iz različitih dijelova Hrvatske uživo putem televizijskih i internetskih prijenosa.

Vrijednost događaja za Republiku Hrvatsku i lokalne zajednice potvrđuju i rezultati stručne studije o socio-ekonomskim utjecajima WRC Rally Croatia na prostor Središnje Hrvatske koju je za posljednje dvije godine izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U 2023. godini Croatia Rally generirao je najmanje 151,5 milijuna eura ukupnih ekonomskih učinaka, što je porast od čak 44 % u odnosu na 2022. godinu kad su ekonomski učinci procijenjeni na 105 milijuna eura.

„U ime Ministarstva turizma i sporta želim iskreno čestitati organizatorima na izvanrednoj hrabrosti koju su pokazali od samog početka WRC-a u Hrvatskoj, prije četiri godine pa sve do danas. Važnost i utjecajnost ovog natjecanja za Republiku Hrvatsku ne može se osporiti, što jasno potvrđuje činjenica da je Ministarstvo već unaprijed predvidjelo financijski plan za sljedeće godine. Ovo natjecanje zasigurno predstavlja jedno od najznačajnijih samostalnih događanja, možda čak i najznačajnije, u Republici Hrvatskoj. Raduje nas saznanje da su u tijeku pregovori za sljedeći ciklus, što jasno ukazuje na to da se Hrvatska promovira kao sigurna destinacija, kao izvrstan organizator, te šalje poziv svima da posjete našu zemlju, obećavajući im ugodan, lijep i siguran boravak“ naglasio je Tomislav Družak, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Vrijednosti WRC Croatia Rallyja za Hrvatsku naglasio je i Dubravko Šimenc ispred Hrvatske turističke zajednice kao izaslanik direktora HTZ-a: „Turizam i sport su neizostavni elementi koji definiraju prepoznatljivost Hrvatske diljem svijeta, a WRC Croatia Rally sjajno spaja oba. To potvrđuje i činjenica da smo prošle godine zabilježili čak 200 tisuća noćenja u pet županija u kojima se održavao ovaj spektakularni događaj. S dubokim uvjerenjem očekujemo da će ova godina nadmašiti te brojke te biti preteča još jedne izvrsne turističke sezone“

Za ovaj događaj, a kako to uvijek i naglašava predsjednik organizacijskog odbora Croatia Rallyja Daniel Šaškin, jest i podrška partnera i sponzora. INA je partner natjecanja WRC Croatia Rally od prve godine. Također, već desetljećima pruža značajnu podršku automobilizmu u Hrvatskoj.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay komentirala je nastavak suradnje kompanije i WRC Croatia Rallyja: „INA ove godine obilježava 60 godina poslovanja, a svih tih godina bili smo snažan oslonac i partner sporta. WRC Croatia Rally najprestižnije je natjecanje ove vrste u svijetu te sportski događaj godine u Hrvatskoj koji značajno doprinosi promociji Hrvatske kao turističke destinacije. INA s ponosom podržava prestižna natjecanja kao što je WRC Croatia Rally, a ovaj globalni spektakl usko je povezan s našom industrijom.“

„Pozivam sve gledatelje WRC Croatia Rallyja da najbolje osvježenje, vrhunsko gorivo i gastronomski užitak pronađu na Ininim maloprodajnim mjestima, kao i u Fresh Corneru na mjestima utrke“, dodala je Zdravka Demeter Bubalo, Inina operativna direktorica Usluga kupcima i maloprodaje.

Dnevne ulaznice i Rally propusnice za WRC Croatia Rally 2024 već su prodaji. Dnevne i komplete ulaznica za sve dane moguće je besplatno zamijeniti za odgovarajuće akreditacije/propusnice koje omogućuju pristup zonama tijekom brzinskih ispita te slobodan ulaz u službeni servisni park tijekom cijelog WRC Croatia Rallyja. Cijena dnevne ulaznice je 20 eura, a Rally propusnice 50 eura. Ulaznice za WRC Croatia Rally 2024. u prodaji su na www.ulaznice.hr. Ne propustite i zagrijavanje za WRC spektakl - veliki nagradni natječaj na društvenim mrežama Ine, u kojem, uz ostale vrijedne nagrade, možete osvojiti i vožnju u WRC trkaćem automobilu s jednim od profesionalnih vozača.

izvor: WRC Croatia Rally

Još članaka iz "Sport"

Facebook