Prethodni članak
Sljedeći članak

100 % ZAGORSKO ODUŠEVLJAVA: 'Riječani su jedva dočekali da Zagorci ponovno dođu na Korzo'

Danas i sutra na riječkom Korzu šestu godinu održava se manifestacija '100% zagorsko'


U Rijeci danas i sutra održava manifestacija „100% Zagorsko“, koju Krapinsko – zagorska županija u Rijeci organizira šestu godinu zaredom. „100% Zagorsko“ je manifestacija prodajno - izložbenog karaktera na kojoj će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko - zagorske županije. Izvorne proizvode Zagorja diljem riječkog Korza predstavljaju 52 poljoprivredna proizvođača, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme, hotele te restorane i kulturne ustanove.



U ponudi su tako bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako su Riječani jedva dočekali da Zagorci ponovno dođu na Korzo. - Manifestacija je odlično prihvaćena, a brojni turisti i domaći ljudi s velikim zadovoljstvom i gledaju i kupuju ono što je izloženo. Osim ovog događanja na Korzu, iskoristili smo priliku i za poslovne kontakte pa smo tako županu Željku Kolaru i njegovim suradnicima pokazali Titov brod 'Galeb' koji će se obnoviti u turističke svrhe, ali i razgovarali o mogućnostima povezivanja ponude općine Kumrovec s brodom 'Galeb' kroz lik i djelo Josipa Broza Tita – naglasio je Obrsnel. Dodao je da je dogovoren i uzvratni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji koja bi, prema njegovim riječima, trebala pretočiti riječki model građanskog odgoja u svoje škole.



Riječki gradonačelnik je, kaže, kušao brojne delicije, od štrukla, maslaca, rakija i vina i sve je, ističe, jednako ukusno. Spomenuo je i muzičku ogradu koja je trebala biti postavljena za trajanja manifestacije danas i sutra. - Muzička ograda poklonjena je još prošle godine i plan je da se postavi u sklopu spomenik hrvatskim braniteljima na Delti. No radovi nisu još završeni pa nismo mogli postaviti ogradu ovom prilikom. Čim radovi završe postavit ćemo je i pozvati naše drage prijatelje iz Zagorja u posjet – naglasio je Vojko Obersnel.



U obilasku riječkog Korza Obersnelu je društvo pravio župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar koji je još jednom spomenuo da Županije potiče rad OPG – ova kroz brojne mjere ruralnog razvoja, a da im ovakve manifestacije omogućavaju da dođu do tržišta koja su im udaljenija te do kojih ne bi mogli doći. Spomenuo je i da se kroz godine ostvarivala i dobra gospodarska suradnja između Rijeke, ali i čitave Primorsko – goranske županije, i Krapinsko – zagorske županije, a sljedeća točka možebitne suradnje je turizam. - Zajednička poveznica nam je Josip Broz Tito, a sa stavljanjem galeba u turističko – gastronomsku funkciju mogućnost za suradnju se povećava. Kumrovec posjećuje velik broj turista godišnje, a imamo i najavljeno veliko kinesko ulaganje u Političku školu. Stranim turistima nije nikakav problem doći u Kumrovec te otići na izlet do Rijeke da vide Galeb, tamo nešto pojedu ili prespavaju i vrate se natrag – istaknuo je Kolar.



Valja reći kako će u sklopu manifestacije biti organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, prikaza starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku te bogat kulturno - umjetnički program. Manifestacija je otvorena danas do 22 sata i sutra od 8 do 15 sati.
















Još članaka iz "Vijesti"

Facebook