Prethodni članak
Sljedeći članak

Gornja Stubica dobit će novi dom zdravlja


U Gornjoj Stubici uskoro će se graditi novi Dom zdravlja. Sadašnji Dom zdravlja nalazi se u višenamjenskoj staroj zgradi u samom centru mjesta, na Trgu svetog Jurja. No zbog starosti, zgrada i njezini prostori nisu prilagođeni trenutno važećim standardima i nemaju adekvatne prilaze, osobito za osobe s invaliditetom. Kada se izgradi nova zgrada, mještani Gornje Stubice dobit će nove i po standardima uređene i opremljene ambulante i ordinacije obiteljske medicine i stomatologije.

Sporazum

Sporazum o zajedničkom interesu za izgradnju prostora za ambulantu u Gornjoj Stubici proteklog su tjedna potpisali župan Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nada Dogan. Prema ovom sporazumu, Općina će objaviti javni natječaj za prodaju parcele u svom vlasništvu u samom središtu mjesta, nasuprot sadašnjeg Doma zdravlja. Kupac zainteresiran za kupnju zemljišta bit će obvezan na zemljištu izgraditi stambeno – poslovnu zgradu, u kojoj će se u prizemlju osigurati i prostor za rad ambulante županijskog doma zdravlja. Sredstva za kupnju tog prostora, u kojem će se urediti ambulante, osigurat će Županija i Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije.

Novi i moderan dom zdravlja

Načelnik Jasmin Krizmanić najavio je kako će natječaj za prodaju zemljišta biti objavljen krajem ožujka ili najkasnije početkom travnja. – Cilj nam je izgraditi višenamjensku zgradu kako bi se, prvenstveno, omogućilo uređenje i opremanje modernog doma zdravlja u Gornjoj Stubici. Znači, kupac koji će kupiti zemljište tek će tada ići u projektiranje višenamjenske zgrade, pod uvjetom da se u prizemlju osigura prostor za dom zdravlja – kaže načelnik Jasmin Krizmanić. Tu će se urediti ambulante za obiteljsku medicinu i stomatologiju, ali i osigurati dodatni prostori za budućnost, ukoliko se otvori potreba za dodatnom ordinacijom obiteljske medicine ili nekom specijalističkom ambulantom, poput pedijatrije. Uz prostore za dom zdravlja, odnosno rad ambulante, osigurat će se i jedan prostor za javnu namjenu, poput ljekarne. – Prostori će biti uređeni moderno, prema najnovijim standardima i prilagođeni za starije osobe i osobe s invaliditetom, što trenutno u postojećem domu zdravlja nije slučaj – kaže načelnik.

Problem s liječnicima

Obzirom da je s krajem protekle godine jedna ambulanta obiteljske medicine u Gornjoj Stubici zatvorena, zbog čega su veliko nezadovoljstvo izrazili mještani, koji su ostali bez svoje liječnice, upitali smo načelnika postoje li najave da se ta ordinacija obiteljske medicine ponovo otvori te koliko će zapravo ordinacija obiteljske medinice biti predviđeno u novom domu zdravlja. – Što se tiče povratka liječnika, iz Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije kažu kako za to traže rješenje. A o broju ambulanti obiteljske medicine u novom domu zdravlja će također odlučivati Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, mi tu nemamo nadležnosti, no sigurno će biti prema standardima ovisno o broju osiguranika na području Gornje Stubice – kaže načelnik.

Stanovi na katu

Obzirom da će nova zgrada biti poslovno – stambena, osim doma zdravlja u prizemlju, ostalo će biti, kaže načelnik, stvar investitora. – Osim doma zdravlja kao primarnog cilja, cilj je i da se na katu urede stanovi, koliko i kakvi, o tome će odlučivati investitor. No, bit će to dobra prilika za mlade obitelji, mogućnost da osiguraju svoje stambeno pitanje ovdje u Gornjoj Stubici. Vjerujem da ćemo na ovaj način potaknuti stanogradnju u Gornjoj Stubici, možda i gradnju obiteljskih kuća, kako bismo mladim obiteljima omogućili da ostaju živjeti ovdje, kako bi nam se popravila demografska slika koja nije loša samo kod nas, ali i da stvorimo uvjete za doseljavanje u Gornju Stubicu – zaključio je Krizmanić. Prema potpisanom sporazumu, rok za izgradnju su dvije godine.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook