Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Krapina ugostio više od 800 natjecateljica na Prvenstvu Hrvatske u mažoret plesovima


Više od 800 sudionica iz 17 hrvatskih gradova okupilo se u sportskoj dvorani Srednje škole u Krapini na 27. Prvenstvu Hrvatske u mažoret plesovima u organizaciji Hrvatskog saveza mažoretkinja. Riječ je o prvom državnom Prvenstvu u mažoret plesovima koje se održava u Hrvatskom zagorju. A upravo na tu činjenicu posebno je ponosan predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović.

– Velika je čast da su Grad Krapina i gradska Turistička zajednica, uz podršku naših Krapinskih mažoretkinja i Twirling kluba, organizatori ovako velikog natjecanja kao što je Državno prvenstvo u mažoret plesu. Već po broju natjecateljica koje dolaze iz 17 gradova i općina diljem Lijepe Naše, može se zaključiti koliki je značaj Prvenstva – istaknuo je Gregurović, pritom naglasivši da Krapinske mažoretkinje obilježavaju 30 godina djelovanja pa im je i domaćinstvo Prvenstva Hrvatske lijepa nagrada za sve što su do sada ostvarile.

A osim što slave okrugli rođendan, Krapinske mažoretkinje ističu se i kao jedna od najtrofejnijih udruga koja vrlo uspješno promovira grad Krapinu na svim svojim nastupima. Dvodnevno natjecanje s tako velikim brojem sudionica svakako predstavlja svojevrsni organizacijski i logistički izazov. Da sve protekne u najboljem redu pobrinuli su se u Turističkoj zajednici Grada Krapine.

– Potrudili smo se da sve protekne u lijepom tonu, od samog prometnog dijela do svega ostalog što je nužno da bi natjecateljice mogle biti koncentrirano isključivo na ples i svoje nastupe. Tu prije svega mislim na smještaj, ugostiteljsku ponudu, a uključile su se i muzejske institucije koje su pripremile ulaznice po promotivnim cijenama. Tako da sudionice mogu iskoristiti dolazak u ovaj dio Hrvatske za posjet Muzeju krapinskih neandertalaca i Muzeju old-timera Presečki – otkrila je Nedeljka Vodolšak, direktorica gradske Turističke zajednice.

A kolika je čast biti domaćin 27. državnog Prvenstva u mažoret plesu rekla je Duška Kožić, predsjednica Krapinskih mažoretkinja.

– Izuzetna nam je čast što ove godine možemo biti domaćini, zbog toga što se domaćinstvo poklapa s obilježavanjem 30 godina rada i plesa Krapinskih mažoretkinja. Zahvalni smo Gradu Krapini, gradonačelniku Zoranu Greguroviću, Turističkoj zajednici Grada Krapine, Srednjoj školi Krapina, Hrvatskom savezu mažoretkinja i svima ostalima koji su nam pomogli u organizaciji ovog velikog događaja – rekla je Kožić.

A iza Krapinskih mažoretkinja su brojni uspjesi i veliki rezultati. Usko su povezani s Twirling klubom te redovito sudjeluju na domaćim i inozemnim natjecanjima. Trenutno u klubu vježba 70-ak članica.

– Sretni smo što smo uvijek negdje među prvima, makar smo svjesni da trebamo još puno raditi. Nedugo smo se vratili iz Nizozemske, gdje smo osvojili četvrto mjesto. Prošle godine u Italiji smo bili peti, u Španjolskoj smo ušli u finale... – dodala je Kožić.

Prvim državnim Prvenstvom u Zagorju zadovoljni su i u Hrvatskom savezu mažoretkinja.

– Situacija s mažoret plesom u Hrvatskoj je vrlo dinamična. Sport je jako razvijen, a Hrvatski savez mažoretkinja je najstariji s obzirom da je osnovan 1996. godine. Okupljamo više od 20 skupina s područja cijele Hrvatske, a razvijamo i jedan poseban stil mažoret plesa uz što paralelno radimo i kategoriju twirlinga – poručio je Franjo Herendija, predsjednik Hrvatskog saveza mažoretkinja i dodao da je mažoret ples sjajna nadogradnja prema sportu jer uključuje elemente ritmičke gimnastike, plesa i manipuliranja sa štapom, a na taj se način djeci omogućujemo dodatan razvoj i intenzivnije bavljenja ovim sportom.

– U natjecateljskom dijelu programa imamo širok raspon kategorija upravo da bi potaknuli kreativnost i maštu, kako koreografa i trenera, tako i djece te im omogućili da neke stvari budu interesantnije. Te kategorije s rekvizitima i kulisama su djeci itekako interesantne – zaključio je Herendija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook