Prethodni članak
Sljedeći članak

Kuhanje je cool! – projekt Srednje škole Zabok o kojem morate saznati više


Dio učenika i nastavnika Srednje škole Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, tijekom ove školske godine, provodi projekt Kuhanje je cool!, a najvećim je dijelom financiran sredstvima Ministarstva turizma i sporta.

Kroz projekt se promovira cjelovito iskorištavanje namirnica prilikom kuhanja, naglašava se važnost smanjenja otpada od hrane, a učenici se educiraju o principima održivog načina života i pravilnog zbrinjavanja otpada te se upoznaju s prednostima agroturizma - oblika održivog turizma u ruralnoj sredini.

Učenike Srednje škole Zabok kroz ovaj projekt se dodatno motivira da po završetku školovanja na svojim budućim radnim mjestima primjene nove načine promišljanja o hrani i djelovanja u skladu s gospodarski i ekološki održivim poslovanjem.

U sklopu projekta nabavljeni su setovi modernih kanti za selektivno prikupljanje otpada, a komunalno poduzeće grada Zaboka školi je poklonilo komposter kako bi učenici u praksi počeli primjenjivati znanja o odgovarajućem zbrinjavanju otpada i odgovornom ponašanju prema okolišu.

U projekt su uključeni i učenici osnovnih škola. Ideja je poticati djecu da od malena razmišljaju o zdravoj prehrani, uvide da je kuhanje zdrava, zanimljiva i kreativna aktivnost, a da zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu nude velike mogućnosti zapošljavanja, usavršavanja, razvoja karijere i osobnog razvoja. 

Prigodno, u tjednu u kojem se obilježavao Dan planeta Zemlje, učenici 3.A i 4.A razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka sudjelovali su u dvije radionice. Tema radionica bila je cjelovito iskorištavanje ostataka staroga kruha te povrća i voća iz kuhinje. Prvo su u utorak, 23.04.2024., učenici 4.A razreda od mljevenog staroga kruha napravili smjesu za američke palačinke, koje su samostalno ispekli pod budnim okom Borisa Markovića, nastavnika ugostiteljsko turističke struke, njihove učiteljice Zorice Car i voditeljice projekta Karoline Ciglar. Palačinke su zatim nadjenuli jagodama i bananama.

Peteljke jagoda spremili za sušenje kako bi od njih napravili čaj, a koru od banana stavili u kantu za zalijevanje cvijeća kako bi kroz dva dana dobili hranjivu tekućinu za prihranu biljaka. U četvrtak, 25.04.2024., učenici 3.A razreda su sa svojom učiteljicom Ivom Rogan od starog kruha izradili bruskete s nadjevom od šparoga, rajčice i paprike.

Bruskete su odmah nestale pa  je Zdravko Semenski, nastavnik Kuharstva, učenicima pokazao kako izraditi pizzu od ostataka povrća, šunke i sira. Djeca su bila oduševljena novim i jednostavnim receptima pa su se mnogi i kod kuće okušali u pripremi zdravih i kreativnih obroka.

Prilika za kušanje novih zanimljivih jela biti će i na tradicionalnoj manifestaciji Mali Gastro koju će Srednja škola Zabok organizirati u petak, 10. svibnja 2024. na Zivtovom trgu u Zaboku, od 9:00 do 13:00 sati. Svi zainteresirani će tada moći posjetiti i razgledati novoobnovljenu i moderno opremljenu zgradu Srednje škole Zabok, a nove aktivnosti iz projekta Kuhanje je cool! očekuju učenike osmih razreda OŠ Zabok krajem svibnja kada će s njima kuhati strukovni nastavnik Tomislav Kožić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook