Prethodni članak
Sljedeći članak

Mnogim Hrvatima najomiljenija namirnica višestruko poskupljuje: 'Neće je ni biti'


Foto: Ilustracija/Pixsell

Cijena sirove kave je na najvećim razinama u zadnjih desetak godina, a zbog lošeg uroda i poremećaja opskrbnih lanaca, i zalihe su sve manje. Samo ove godine su vodeći svjetski proizvođači kave dva puta digli cijenu kave, a novo poskupljenje slijedi u trećem kvartalu ove godine.

- Utjecaj smanjenja svjetskih zaliha na sirovu kavu će definitivno utjecati na cijenu koja će se povećati trostruko, četverostruko ili peterostruko. Dakle, onda neće biti duplo skuplja, nego će to biti iznosi veći tri do četiri puta, rekao je za RTL Danas ugostitelj i vlasnik pržionice kave Robert Pudić.

Pudić dodaje i da će posljedica ovoga biti smanjenje konzumiranja kave.

- Npr. ako ste pili tri kave, u budućnosti ćete piti dvije. Nije stvar da će kava samo poskupjeti, nego je neće ni biti. To je jedna velika promjena koja se očekuje do 2030. ili 2040. godine, zaključio je Robert Pudić.

Nastavlja se trend rasta cijena vodećih proizvođača koji nastupaju na našem tržištu. Dosad su te cijene rasle oko 15 posto godišnje, što je više od stope inflacije.

- U ovoj godini već smo imali u svakom kvartalu značajno povećanje cijena u visokim jednoznamenkastim iznosima, a u trećem kvartalu očekujemo još jedno značajno dvoznamenkasto poskupljenje. Neminovno će se taj porast cijena održavati i na cijene u trgovinama i kafićima, rekao je za RTL Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico grupe. Dodao je da će dio preuzeti logistika, dio trgovina, no ipak će se povećanje cijene odraziti i na potrošače.

Iz Francka, najvećeg hrvatskog proizvođača kave, poručuju da za sada odgađaju poskupljenje na štetu vlastite profitabilnosti te traže hitnu reakciju Vlade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook