Prethodni članak
Sljedeći članak

[NA VISINI ZADATKA] Još jedna odlična sezona košarkaša Zaboka

Još je jedna sjajna sezona iza košarkaša Zaboka


Još je jedna sjajna sezona iza košarkaša Zaboka. Regularni dio prvenstva završili su na 7. mjestu uz omjer od 11 pobjeda i 11 poraza, a samo ih je jedan jedini koš dijelio od šeste pozicije, koju je zauzela Gorica. Da je Zabok i u nastavku sezone na dispoziciji ima Marina Šarliju i Aljošu Šarca, taj bi rezultat zasigurno bio još i bolji. Trenerski genijalac, Ivan Tomas, imao je sužen roster, ali je iz njega izvlačio maksimum. Napokon je po prvi puta u povijesti savladana Cedevita i to 16. kolu u Zaboku, pa sada još ostaje „skalp“ aktualnog prvaka Cibone.

A i tu je Zabok bio blizu. U dva ogleda četvrtfinala play offa Zabok je više namučio Cibonu, nego što je to učinila Cedevita u finalu. Posebno je bio zanimljiv onaj drugi ogled u Zagrebu, gdje su se Zagrepčani doslovce izvukli u posljednjih 40 sekundi utakmice. Ostaje žal za porazima od Alkara, Cedevite, Cibone i Splita u prvom dijelu natjecanja, kao i protiv Škrljeva u nastavku. Te su utakmice doslovce izgubljene u zadnjim sekundama. Uz samo malo sreće Zabok je mogao i do četvrte pozicije, no i ovo je lijepi uspjeh.

Radovčić i Batur prvi među jednakima

Prve violine u orkestru Ivana Tomasa bile su Krešimir Radovčić i Ivan Batur. Radovčić je s 15,7 prvi strijelac kluba i 3.8 asistencija prvi asistent. Bila je ovo sezona njegovog potpunog sazrijevanja, a šlag na tortu bio je poziv u A reprezentaciju Hrvatske na turneje po Americi i Kini. Najviše je minuta odigrao samozatajni Ivan Batur, sjajan košarkaš, ali i sjajan čovjek koji sebe nikada ne stavlja u prvi plan, a doslovno je pokrivao sve pozicije od jedan do pet. Batur je košarkaš kakvog bi svaki klub morao imati. Ovaj dvojac nažalost iduće sezone neće stanovati u Zaboku. Batur je potpisao za Škrljevo, dok za potpis Radovčića u redu čekaju svi vodeći klubovi.

Bila je ovo sezona i potpunog sazrijevanja Patrika Jambrovića, ljubimca navijača, koji je zahvaljujući svojim odličnim igrama stigao do dresa studenske reprezentacije i svog uspješnog nastupa na Univerzijadi u Napulju. Kapetan Črnjevića ozljeda je sputala da najbolje od sebe, no odigrao je solidnu sezonu i sa 4 skoka po utakmici bio je najbolji skakač kluba. Antonio je operiran, uspješno se oporavlja, a treninzima će se priključiti početkom narednog prvenstva. Nakon nešto lošijeg starta, Andro Anzulović brzo je uhvatio formu i opet postao onaj stari Andro, zahvalan klupski igrač, koji obavlja „krvav“ posao za momčad.

U nastavku prvenstva igru Zaboka oplemenio je Luka Tomas, koji je stigao iz Zadra i definitivno spada među najperspektivnije hrvatske košarkaše, što je i dokazao. Posebno će se pamtiti njegova partija u pobjedi protiv Cedevite, u kojoj je partipicirao sa 16 koševa. Korak naprijed zasigurno je napravio i Roko Galić, kojem napad nije nikada bio sporan, no Roko je uspio napraviti i iskorak u obrani. Šime Lovre-Lisica je zanimljiv materijal koji je odigrao dobru sezonu, a ova iduća zasigurno će biti i bolja.

Zvonimir Ćutuk se od igrača za „pokazivanje“ prometnuo u igrača koji postiže 5 koševa i 3,8 puta uspješno skače. Posebno plijeni njegovo izdanje u Osijeku gdje je Vrijednosnicama Osijek postigao 21 koš i 7 puta uspješno skočio. To pokazuje da je u ovom momku još puno skrivenog potencijala. Jedini igrač s kojim Ivan Tomas nije uspio napraviti korak naprijed, je Domagoj Proleta, no sasvim sigurno za to je više odgovoran sam igrač, nego trener. Proleta je igrač sjajnih predispozicija, svojevremeno ga je zapazio i Real koji ga je zajedno s Lukom Dončićem doveo u svoj pomladak, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Proleta definitivno ima veliki potencijal, no ako ne popravi igru u obrani teško će se odmaknuti od Premijer lige.

Iako nisu puno igrali Martin Tuđen i Ivan Martinko napravili su korak prema naprijed, a posebno nas je razveselio nastup Franje Elčića, još uvijek kadeta, koji je na svojoj premijeri protiv Bosca uspio zabiti i koš.
I na kraju Ivan Tomas je u svojoj prvoj seniorskoj sezoni pokazao da ga čeka svijetla budućnost i skrenuo je na sebe pažnju i poštovanje kako medija tako i svojih kolega. Ivan je pokazao da je veliki znalac, uvijek je iz momčadi izvlačio maksimum, nikada nije kukao ako mu je neki igrač bio ozlijeđen, već je gledao kako će najbolje taj nedostatak nadomjestiti. Velika je stvar što će i narednu sezonu voditi Zabok.

A uz njega iduće će sezone broje Zaboka braniti i Patrik Jambrović, Antonio Črnjević, Andro Anzulović, Šime Lovre-Lisica, Luka Tomas, Roko Galić, Zvonimir Ćutuk, Martin Tuđen, Ivan Martinko, a svoju će priliku za poneki nastup tražiti i Franjo Elčić i Mihael Horvat. Pripreme za nadolazeću sezonu, a Zaboka nikada u povijesti od kada je u prvoj ligi nije imao ovako posloženu situaciju. Uvijek je trebalo skupljati više od pola momčadi, a sada će valjati posegnuti za tri maksimalno četiri igrača. Čini se da nas čeka još jedna dobro ugođena sezona pod zabočkim koševima.

Rezultati KK Zabok u nastavku prvenstva

12. kolo: ZABOK – Alkar 97:77
13. kolo: Zadar - ZABOK 90:66
14. kolo: ZABOK – Hermes Analitica 96:84
15. kolo: Gorica – ZABOK 82:69
16. kolo: ZABOK – Cedevita 74:72
17. kolo: Cibona – ZABOK 88:68
18. kolo: ZABOK – Adria Oil Škrljevo 78:81
19. kolo: Vrijednosnice Osijek – ZABOK 87:75
20. kolo: ZABOK – Šibenik 79:65
21. kolo: Split – ZABOK 82:64
22. kolo: ZABOK – Bosco 97:79

Četvrtfinale play offa

Cibona – ZABOK 76:66
ZABOK- Cibona 79:85

Četvrtfinale Kupa Krešimira Ćosića

Cedevita – ZABOK 98:73

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook