Prethodni članak
Sljedeći članak

OB ZABOK: Lani rekordni broj pacijenata i bezuvjetno mišljenje revizije

Predstavljen rad Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u 2023. godini i planovi za 2024.


Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je na pressici na kojoj je predstavljen rad bolnice u prošloj godini, da bolnica radi velike stvari i da je pacijent u središtu pažnje.


Poslovanje bolnice, kaže, nije bilo nimalo lako. - U 2023. godini imamo višak prihoda nad rashodima od 58.000 eura, što je kao poslovni rezultat jako dobro. Dospjele obveze smanjene za skoro 1 milijun eura u odnosu na godinu prije. Naši najstariji računi su 219 dana u prošloj godini, što je odličan rezultat, jer bolnicu su bile s plaćanjima računa i na 300, 600, 700 dana – rekao je Vančina.

Bolnica je dosegla brojku od 425.000 liječenih pacijenata, što je dosadašnji rekord. - 45.000 pacijenata više se liječilo u OB Zabok, a te brojke povećavamo kroz dnevnu bolnicu, kroz poliklinički dio, a sve kako bi smanjili liste čekanja. U suradnju s Ministarstvom zdravlja od listopada do kraja godine smo radili intenzivno na listama čekanja. OB Zabok nije imala prevelike liste čekanja, ali na neki način smo se organizirali da najbitnije, poput ultrazvuka srca, ultrazvuka štitnjače, UZV arterija, dojke za te pretrage s MR i CT – om, pokušamo smanjiti i dovesti u razumne granice, jer sve što je iznad 150 dana je veliko čekanje. Projekt onkoloških uputnica Ministarstva zdravstva osnosno brzog prolaska pacijenata da u roku 10, 20 dana obave pretrage teški bolesnici u OB Zabok uspijeva – rekao je Vančina.

Za UZV abdomena čeka se iznad 200 dana, a ostale dijagnostičke i kontrolne pretrage te prvi pregled uspjeli su smanjiti ispod 150 dana, a smanjivanje listi cilj je i za 2024. godinu. OB Zabok je od 2014. godine i veteranska bolnica, a kroz nju je ukupno prošlo 21.000 branitelja. - I ove godine smo potpisali novi ugovor s ministarstvima branitelja i zdravlja i HZZO- om za provođenje daljnjih aktivnosti preventive braniteljske populacije, a preventiva i svih pacijeneta je bitna. Stoga pozivam građane, posebno starije, da se odazovu pregledima za rak prostate, rano otkrivanje raka debelog crijeva, raka dojke – pozvao je ravnatelj.



OB Zabok danas ima 710 zaposlenih. - Imamo najpovoljniji omjer zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u RH, 80:20. Sada smo na 59 specijalizacija za OB Zabok, bez toga nema budućnosti što se tiče liječenja – rekao je Vančina. Ravnatelj je ponosan je i na rezultate državne revizije koja je kontrolirala poslovanje 2022. godine. – Po prvi puta otkad sm ravnatelj, dobili smo bezuvjetno mišljenje o financijskom poslovanju. Rijetko tko se time može pohvaliti – istaknuo je Vančina.

Imaju i velike planove za daljnji razvoj kvalitete zdravstvene zaštite. – Odlučili smo se akreditirati u medicinskom smislu, imamo međunarodno akreditirani laboratorij. Kada smo imali ovdje naše partnere iz UPMC, najveće američke kompanije što se tiče liječenja onkoloških pacijenata, rekli su nam da imamo laboratorij 22. stoljeća i time se ponosimo. 2023. godine smo pokrenuli predispitivanje kvalitete koju moramo zadovoljiti da bi dobili certifikat, mi smo bili 79% smo u tome ostvarili uspješnost, uvjet da je da mora biti iznad 70%, a u petak smo dobili potvrdu da smo zadovoljili sve uvjete i da ćemo imati svečanu dodjelu američkog certifikata kvalitete. To je standard kvalitete koji je napisan na 1300 stranica. To je dokaz da je OB Zabok sigurna za pacijente i da dobivaju uslugu koja se može uspoređivati s renomiranim medicinskim zdravstvenim ustanovama u svijetu – rekao je Vančina.


Pobrojio je samo neke novosti u 2023. godini, poput MR, uvođenja laperoskopske operacije debelog crijeva, potpuno digitalizirane radiologije... - Pedijatrija je najmlađi odjel i postigli su velčvelik napredak, naša dječica trebaju minimalne odlaskeu Zagreb, imamo dječjeg kardiologa i pulmologa. -U opremanje bolnice ulažemo velike novce, KZŽ je OB Zabok uvijek bila prioritet, i nakon 1. siječnja, bez obzira što su osnivačka prava prenijeta na državu, Županija i ove godine sudjeluje s preko 250.000 eura u kupnji opreme i na tome joj hvala – rekao je ravnatelj te dodao da je kroz kojih 5,6 godina uloženo preko 40 milijuna eura u bolnicu, što kroz decentralizirana sredstva Županije, što kroz vlastita sredstva.

- Imamo dva CT – a, dva digitalna rendgena, novi mamograf, novi magnet... Bez opreme nema ni suvremene medicine. A 2024. godina je za 500 tisuća eura 'veća', tu je i 250.000 novih sredstava KZŽ - dodao je Vančina. Istaknuo je da je ponosan na sunčanu elektranu na krovu bolnice, a još je u planu sunčana elektranaod 600 kW kojom će biti natkrito cijelo parkiralište bolnice. - Gradi se i Onkološka bolnica i mislim da pacijenti nisu niti svjesni što ćemo time dobiti ovdje - najsuvremeniji centar s dva linearna akceleratora, kemoterapijom, imunoterapijom, pametnim lijekovima, hormonalnom terapijom - najmoderniju bolnicu u ovom dijelu Europe, što se tiče onkoloških pacijenata – zaključio je Vančina.


Župan Željko Kolar ističe kako je iz svega što je ravnatelj Vančina spomenuo zaključak da je bolnica radila odlično. Bili smo i u kontinuiranom investicijskom ciklusu i puno se radilo na nabavci opreme i edukaciji ljudi – rekao je Kolar i posebno spomenuo i kako je dovedena najveća strana investicija u Hrvatsku, u OB Zabok, a to je gradnja UPMC Hillman onkološkog centra. – To samo pokazuje dodatno da sam bio u pravu i da nije postojao niti jedan objektivni razlog da država preuzme upravljanje bolnicom – kaže Kolar, dodavši i kako s limitom u 2023. nitko ne može poslovati pozitivno, ali se pazilo da taj nedostatak sredstava pacijenti ne osjete.

– Ulagali smo vlastita sredstva da zadržimo standard, iako smo osigurali i nadstandard, koji bi bio još i viši da je standard pokrivala država – istaknuo je Kolar. Napomenuo je i kako je odluka o tome da država preuzme upravljanje bolnicom na Ustavnom sudu i kako je uvjeren da je u pravu, obzirom da bi sekundarna zdravstvena zaštita, kao i primarna, trebala biti pod ingerencijom regionalne samouprave, kao što je u drugim europskim zemljama. – Uvjeren sam onkološkog centra ne bi bilo u Zaboku, da je država upravljala bolnicom – dodao je župan.

Zahvalio je ravnatelju i djelatnicima bolnice na onome što čine za zdravlje pacijenata i naglasio kako će Županija, bez obzira na to tko će upravljati bolnicom, i dalje ulagati u nju. Najavio je skorašnju kupnju UZV te najsuvremeniji stol za porode za rađaonu, a onda i dva najsuvremenija bolnička kreveta za dva apartmana za babinjače koji se uređuju u bolnici, a ulaganja u opremu slijede i u drugoj polovici godine, kao i kupnja novog automobila za Hitnu. – Naš je objedinjeni hitni prijem detektiran kao jedan od najbolje organiziranih u Hrvatskoj, a učinit ćemo i korak dalje kako ga organizirati još boljim – rekao je Kolar, naglasivši kako su u tijeku 54 specijalizacije, a raspisivat će se i dodatne, kako bi se pacijentima osigurala maksimalna zdravstvena skrb.

Napomenuo je i kako bolničko Upravno vijeće i dalje radi u istom sustavu te nikakve drugačije upute nisu došle od resornog ministarstva. Na konferenciji za medije bilo je riječi i o proširenju parkirališta za pacijente, obzirom da je to posljednjih godina veliki problem. Vančina je istaknuo je kako će se pristupiti i rješenju tog problema te će se parkiralište proširiti, ali je isto tako zamolio pacijente da ne parkiraju na raskrižjima, kako ne bi dolazilo do prometnih nesreća. U sljedećih mjesec dana pristupit će se iscrtavanju parkirnih mjesta na postojećem parkiralištu za pacijente.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook