Prethodni članak
Sljedeći članak

OBAVIJEST VINOGRADARIMA: Ove upute trebate slijediti kako bi spriječili širenje zlatne žutice


Savjetodavna služba poslala je priopćenje vezano bolest vinove loze.

Naime, objavljena je nova Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze.

Nažalost, još samo jedan mali dio Krapinsko- zagorske županije vodi se kao nezaražen. Sve ostalo, oko 2/3 površine županije, proglašeno je demarkiranim područjem, što znači  da  je u odnosu na prošlu godinu proglašeno još novih žarišta ( lokaliteti na kojima je zlatna žutica potvrđena laboratorisjkom analizom) i sigurnosnih područja (u krugu od 5 km od granice svakog žarišta). Ovakvi podaci o širenju ove bolesti znače da nismo poduzeli sve što je u našoj moći da se širenje zaustavi ili barem uspori - naveli su u pripćenju.

Simptomi ove bolesti su uvijanje listova prema dolje po rubu, zbog čega lišće poprima trokutast ili kopljast izgled, žućenje lišća kod bijelih sorata, crvenjenje kod crnih sorata ( promjena boje sve izrazitija prema kraju ljeta), lišće se drobi stiskom u šaci, mladice ostaju zelene, ne dozrijevaju, grozdići se mogu osušiti nakon cvata ili kasnije, ako se ne osuše, u kasnijim razvojnim fazama se mogu smežurati, formirani grozdovi u berbi imaju nizak sadržaj šećera, a visok udio kiselina, slaba ili nikakva rodnost zaraženih čokota

Ukoliko na osnovu simptoma niste sigurni da se radi o fitoplazmozi, pozovite djelatnike Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva ( bivša Savjetodavna služba) koji će vam pomoći u determinaciji simptoma.

Fitoplazmu koja uzrokuje zlatnu žuticu vinove lozeaktivno prenosi američki cvrčak (Schapoideustitanus) i zato je potrebno njegovo suzbijanje (ako nema cvrčka- nema ni širenja bolesti).

Da se spriječi daljnje širenje ove bolesti potrebno je iskrčiti sve čokote koji pokazuju simptome bolesti, pratiti pojavu američkog cvrčka žutim ljepljivim pločama, koje se postavljaju u vinograd krajem lipnja, provoditi suzbijanje američkog cvrčka prema programu suzbijanja, najmanje 2 puta u vegetaciji ( nakon cvatnje i potom za 2-3 tjedna) te ako se odrasli cvrčci i dalje love tijekom srpnja, potrebno je provesti jošjedno suzbijanje krajem srpnja. Preporuke za suzbijanje objavljujemo na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Od iznimno je velike važnosti da se svi oni koji uzgajaju vinovu lozu pridržavaju ovih uputa, neovisno o tome imaju li jedan čokot, jednu brajdu, jedan hektar ili 100 hektara vinograda. I jedan bolestan čokot dovoljan je da 1 američki cvrčak s njega proširi fitoplazmozu na mnogo drugih čokota.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook