Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobjednici 3. Zagorske pekmezijade dolaze iz Donje Međe: 'Nama je ovo bilo rutinski odrađeno, šljive su prvorazredne'


Danas se na sportskom kompleksu NK Rudar u Dubravi Zabočkoj održava treća po redu Zagorska pekmezijada, događaj koji okuplja ljubitelje tradicije, prijateljstva i dobre hrane. Podsjetimo, ove godine prijavila se 21 ekipa, a u natjecanju sudjeluje njih 19 s ukupno oko 110 natjecatelja.

Nagradu za najbolji pekmez o čemu je odlučivao sud u sastavu Stjepana Kahline, Ivice Horvata i Dražena Đuriševića, predsjednika stručnog suda, osvojila je ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe čiji je predsjednik Mirko Bušljeta kazao je kako su oduševljeni pobjedom, ali oni su majstori u izradi pekmeza budući da ovakvu manifestaciju organiziraju već 13 godina.

- Nama je ovo bilo rutinski odrađeno, šljive su prvorazredne, ove godine su bile slatke i nije trebalo puno šećera. Mi u šljive nismo dodavali ništa osim šećera – ispričao je Bušljeta.

Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar zaključio je kako ovakvu tradiciju treba čuvati i prenijeti je na mlađe generacije, a Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije to radi pametno i sistematično. 

- Sve njihove aktivnosti uključuju obitelji i to je nešto što bi trebalo služiti drugima da vide kako kvalitetno raditi. Ova udruga dokazuje kako branitelji itekako mogu dati svoj doprinos u razvoju kvalitete života na čemu im čestitam- kazao je Kolar, dodavši kako je na današnjoj pekmezijadi željelo sudjelovati 50-tak ekipa no to nije bilo moguće zbog organizacijskih razloga. Vjerujem da će se sljedeće godine naći načina da povećamo barem za 4 do 6 ekipa, a posebno treba naglasiti i ove tradicijske igre koje se ovdje održavaju - zaključio je.

Čak osam ekipa bilo je iz jedinica lokalne samouprave, odnosno Krapinsko – zagorska županija, Grad Zabok, Grad Krapina, Grad Zlatar, Općina Stubičke Toplice, , OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana, SB Krapinske Toplice, i SB Stubičke Toplice, a uz njih pekmez je kuhala i ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe, ekipa Uduge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Bedekovčina, ekipa Grafička ‘Logo’ Jasmin Gregurić iz Dubrave Zabočke i ekipa Udruge žena Jana iz Poznanovca, Muzeji Iluzija, Srednja škola Zabok, KK Zabok, Dramska udruga Sveti Petar Hum na Sutli, Rudari-Optika Ana Zabok, Zvijezdice i UDVDR Ogranak Jarmina.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook