Prethodni članak
Sljedeći članak

Poznato je vrijeme posljednjeg ispraćaja Rajka Jutriše


Kao što smo već pisali, preminuo je tajnik Vatrogasne zajednice KZŽ, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Hum na Sutli i DVD Druškovec Rajko Jutriša.

Posljednji ispraćaj legendarnog zagorskog vatrogasca bit će  srijedu u 16 sati na groblju u Lastinama, Općina Hum na Sutli.

Kako se očekuje veliki broj vatrogasaca, okupljanje za sve vatrogasce koji će doći u odorama je do 15.30 sati, kod groblja.

Vijest o smrti Rajka Jutriše, jučer je potresla vatrogasne krugove u Zagorju i šire.

Rajko Jutriša obnašao je dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ, a bio je i predsjednik DVD-a Druškovec, koje djeluje u sklopu VZO Huma na Sutli. Rođen je 20.03.1956. u Druškovcu Humskom, općina Hum na Sutli, a član matičnog društva je bio od 15. veljače 1972. godine. Po zvanju je bio vatrogasni časnik I klase. Dužnost tajnika Vatrogasne zajednice KZŽ obnašao je od 2009. godine kao tajnik - volonter. Jutriša nikada nije bježao od odgovornosti i dužnosti u vatrogastvu, pa je tako u svom društvu bio zapovjednik od 1978. do 1984. godine, tajnik od 1992. do 2009., a predsjednik od 2009. godine, pa sve do smrti.

U općinskoj vatrogasnoj zajednici bio je tajnik od 1993. do 1995. i od 2001. do 2017., a smrt ga je zatekla na mjestu predsjednika općinske zajednice. Ujedno je bio jedno vrijeme i član Odbora Hrvatske vatrogasne zajednice za informativno - promidžbenu i nakladničku djelatnost. te član Odbora za osposobljavanje VZ KZŽ, a 1993. bio je i jedan od osnivača VZ KZŽ. Obavljajući razne odgovorne dužnosti u DVD-u Druškovec zaslužan je za uređenje vatrogasnog doma, nabavu vatrogasnih vozila i vatrogasne opreme, prijemu novih članova u društvu, školovanje vatrogasnih kadrova, radu sa vatrogasnom mladeži. Bio je mentor za rad sa vatrogasnom mladeži.

Nakon novog ustrojstva lokalne samouprave sudjeluje u osnivanju Vatrogasne zajednice općine Hum na Sutli  i aktivno se uključuje u njen rad kao tajnik VZO, te cijelo vrijeme aktivno sudjeluje u nabavi vatrogasnih vozila i opreme za društva udružena u VZO Hum na Sutli.

U poboljšanju rada VZ KZŽ zapažen je njegov doprinos na svim poljima. Posebno treba napomenuti njegov doprinos  u aktivnostima oko školovanja vatrogasnih kadrova, poboljšanju rada sa djecom i mladeži i poboljšanju komunikacije između DVD-ova i VZ KZŽ. Sudionik je humanitarnih i komunalnih akcija na razini lokalne zajednice i KZŽ. Rajko Jutriša je više od 50 godina bio aktivan član vatrogasne organizacije i za svoj rad i zalaganje je primio brojna Vatrogasna odlikovanja, od spomenica za 10, 20, 30, 40 i 50 godina, preko brončanih i srebrnih medalja i plamenica do zlatne vatrogasne medalje, odlikovanja za posebne zasluge i spomenice vatrogasni veteran.

Za sve ove zasluge u travnju 2021. godine primio je i “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića”, najveće vatrogasno priznanje, koje mu je u njegovom Druškovcu uručio glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.

No, valja napomenuti da je Jutriša bio i sudionik domovinskog rata 1991. -1995. godine, pričuvni natporučnik Hrvatske vojske, nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti i Odlikovanja  Red Hrvatskog trolista.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook