Prethodni članak
Sljedeći članak

Provjerili smo kamo će zagorski srednjoškolci na maturalce

‘U odnosu na vrijeme korone, cijene su veće za minimalno 50%’


Maturalno putovanje za mnoge je ‘putovanje života’ ili barem ‘putovanje školovanja’, a nekima i jedna od rijetkih prilika da, možda, posjete neko inozemno odredište. sezona učeničkih putovanja, izleta i maturalaca je blizu, a brojni roditelji pripremaju svoj budžet za nove troškove. Jer, i maturalna putovanja predstavljaju velik izdatak, pošto je poskupilo gorivo, ručkovi, ulaznice u muzeje, nacionalne parkove. Mnogim roditeljima nije ni lako podmiriti ovaj popriličan trošak. U vrijeme korone, domaće su destinacije bile sigurnija opcija za putovanje, a potom su se škole i roditelji opet okrenuli inozemstvu. Kako se bliži vrijeme maturalaca, provjerili smo u srednjim školama Krapinsko – zagorske županije putuje li se ove godine na maturalna putovanja i koja su odredišta izabrale škole, odnosno roditelji i učenici.

Zabočke škole
- Ove godine naši učenici idu na maturalno putovanje u Francusku (Cannes), sva četiri razreda generacije trećih razreda. Odlazak je odmah po završetku nastavne godine (22. lipnja). Prošle godine se išlo na Korčulu - Mljet te je, naravno, bilo povoljnije nego ovogodišnje putovanje u inozemstvo – kaže nam Bibijana šlogar, ravnateljica Gimnazije antuna Gustava Matoša Zabok.

Učenici Srednje škole Zabok će pak i u ‘domaćiju’, i u inozemstvo. - U školskoj godini 2023./2024.planirala su dva „maturalna putovanja“ i to za 2 razredna odjela Dubrovnik – Budva – Sarajevo u trajanju 5 dana, za što još nema cijene jer nije završen postupak, a dva razredna odjela će u Italiju na pet dana, po cijeni od 855 eura po učeniku – kaže ravnateljica Draženka Jurec. Za usporedbu, prošle školske godine zabočki su srednjoškolci prošli jeftinije. Nisu putovali u inozemstvo, već na 5 dana u Dubrovnik i Korčulu po cijeni 472 eura po učeniku te na 4 dana u Biograd na Moru po cijeni 378 eura po učeniku. – U školskoj godini 2020./2021. i 2021/2022. nisu organizirana putovanja, a u odnosu na vrijeme korone, cijene su veće za minimalno 50% - kaže Jurec. 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok objavila je javni poziv za organizaciju višednevne terenske nastave u Budimpeštu, Bratislavu i Prag. - Školsku ekskurziju za sve završne razrede, u Mađarsku, Slovačku i Češku organizirat ćemo u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza, 26. do 30.8.2024. Prošle školske godine učenici su bili u Sarajevu, Budvi i Dubrovniku i bili su izuzetno zadovoljni. Cijene aranžmana u usporedbi s prošlim godinama su malo povećane – kaže ravnateljica ŠUDIGO – a Božica Šarić.

Dio u Hrvatsku, dio u inozemstvo

Učenici Srednje škole Pregrada ove školske godine 2023./24. na maturalac idu u Prag i Češky Krumlov. -Vrijeme putovanja je krajem lipnja 2024. u trajanju od 4 dana. Cijena ukupno iznosi 495 eura, a uz sve ostale usluge obuhvaća 3 obroka dnevno. Prošlih godina maturalna putovanja organizirana su u Italiju i Južnu Dalmaciju. Vezano na cijenu, primijećeno je kako je u odnosu na prošlu godinu neznatno povećana dok se veće poskupljenje dogodilo poslije pandemije COVID – a – odgovorila nam je ravnateljica Vilmica Kapac.

Što se tiče srednjoškolaca SŠ Bedekovčina, većina se odlučila za maturalno putovanje u Hrvatsku, odnosno na Korčulu, a manji dio putovat će u Španjolsku. - Što se tiče maturalnog putovanja na Korčulu, cijena je nešto malo veća u usporedbi s prijašnjim godinama, a što se putovanja u Španjolsku tiče, obzirom da naši učenici već duže vrijeme nisu putovali prema Španjolskoj, teško je uspoređivati cijene – kaže ravnateljica Vera Hrvoj.


Prošle godine roditelji odustali
Školske godine 2024./2025. srednjoškolsko obrazovanje u Srednjoj školi Konjščina završit će učenici pet razrednih odjela. Roditelji učenika samo dvaju razrednih odjela odlučili su se za maturalno putovanje. - Odabrana destinacija je Lloret de Mar, uz razgled Genove, Nice, Barcelone, Figuerassa, Grassa, Cannesa i Monaca. Putuju krajem 8. mjeseca, a cjene su osjetno više nego proteklih godina. Prošle godine su roditelji od organizacije maturalnog putovanja odustali – odgovoreno nam je iz Srednje škole Konjščina.

Učenici SŠ Oroslavje ove šk. godine. idu na maturalno putovanje, no, destinacija je ponešto drugačija od prethodnih godina. - Prethodnih smo godina putovali u Crnu Goru s različitim kombinacijama gradova i mjesta u Hrvatskoj (Dubrovnik, Split, Ston…) ili BiH – Sarajevo. Cijene su kroz godine varirale, a ovisile su, naravno, o broju učenika koji žele ići na putovanje. Ovogodišnja nam je destinacija Prag, putujemo na pet dana, a putovanje uključuje i gradove Bratislavu, Krakow, Brno, Dresden i Beč. Na putovanje se odlučilo 90 učenika, a cijena je prihvatljiva. Možda ima poskupljenja naspram prijašnjih godina, ali ne mogu tvrditi koliko, budući da nam je destinacija u potpunosti friška. Putujemo, shodno planu i programu, ujesen, tj. krajem kolovoza i vraćamo se taman za početak nove nastavne godine. Cijena po danu je cca 100 eura po učeniku – navode u SŠ Oroslavje.

Učenici Srednje škole Zlatar prošle su godine putovali u Češku, a ove godine idu na maturalno putovanje u Španjolsku u razdoblju od 30.8. do 4.9. - Cijena putovanja su u skladu s kretanjima odnosno povećanjem cijena na tržištu – kaže ravnatelj Mladen Pavetić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook