Prethodni članak
Sljedeći članak

[SPOMEN KNJIGA DARIVATELJA KRVI 100+] Dar i zahvala svima koji su godinama darivali sebe i pomagali drugima

Na području Krapinsko – zagorske županije ima 130 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta, a jedna doza krvi može spasiti čak tri života


Kako bi se sačuvala uspomena na najistanutije darivatelje krvi, koji su godinama samozatajno darivali dio sebe i pomagali drugima, Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije izdalo je Spomen knjigu 'Darivatelji krvi 100+', koja je danas predstavljena u Krapini.

Kako je istaknuo ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović, knjiga predstavlja dar i zahvalu svim darivateljima koji su krv dali 100 i više puta. – Na taj su način darovali život nekom drugom. Riječ je o muškarcima koji su krv dali 100 i više puta te ženama koje su krv dale 75 i više puta. Ova knjiga najmanje je što možemo učiniti, a vjerujem da će biti sve punija, a mi bogatiji ljudima koji zaslužuju našu pozornost i pažnju – rekao je Šimunović, istaknuvši da na području naše županije ima 130 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta, što je izuzetno velika brojka.

- Moramo se prisjetiti onih prvih akcija darivanja krvi, koje su počele 25.10.1953. u Željezari Sisak, a nedugo zatim, krajem te iste 1953 godine, bile su organizirane prve akcije u Pregradi, Humu na Sutli, Krapini, Zlataru i Bedekvčini i tada je u tim mjestima prikupljeno 270 bočica krvi. Dakle, fenomen darivanja krvi kreće od 1953. – rekao je Šimunović.

Čestitke i zahvale uputila je i predsjednica DCK KZŽ Štefica Pasarić, a zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek uputio je u ime Krapinsko – zagorske županije čestitke svima povodom Svjetskog dana darivatelja krvi. – Županija se ponosi svojim darivateljima, jedna doza darovane krvi može spasiti tri života i možemo reći da su naši Zagorci darivatelji u samom vrhu u Hrvatskoj, drugi po redu, i time se svi trebamo ponositi – rekao je Ferek – Jambrek.

Da darivateljima trebamo biti zahvalni, napomenuo je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. - Drago mi je da sam i ja dobrovoljni darivatelj krvi s više od 50 davanja, no daleko sam još od 100... Prvo želim zahvaliti svima koji daruju krv, neovisno o tome koliko su je puta dali, a posebno onima koji su krv dali više od 100 puta – rekao je gradonačelnik, dodavši da je na inicijativu GDCK Krapina Gradsko vijeće Krapine prošle godine donijelo odluku o imenovanje šetnice uz rijeku Krapinicu Šetnicom dobrovoljnog darivanje krvi, također kao čin zahvalnosti.

Jedan od prisutnih darivatelja, 69 – godišnji Božidar Herceg iz Krapine, koji je krv dao čak 102 puta, rekao je da je ova spomen knjiga lijepa gesta. - Preporučio bih mladima koji se dobro osjećaju i nekome žele pomoći da daju krv. Moja tri starija brata počela su davati krv pa sam onda krenuo njhovim stopama, svi skupa smo, kao braća, oko 250 puta dali krv. Najbitnije je pomoći nekome, to je zadovoljstvo – kaže Herceg.

U sklopu svečanosti, održana je i modna revija odori Crvenog križa kroz povijest, koju su nosile učenice SŠ Krapina, nastupio je žVS Queentet, a nakon službenog dijela, druženje darivatelja i predstavnika Crvenog križa potrajalo je uz okrjepu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook