Prethodni članak
Sljedeći članak

U prvih šest mjeseci ove godine napravili smo 330 prometnih nesreća, najviše smo slijetali s ceste

Policijska uprava krapinsko – zagorska je izvijestila kako tijekom prvog polugodišta 2019. nije bilo evidentiranih prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama


FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom prvog polugodišta obavili očevid kod 330 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 0,6 posto. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 111 nesreća s ozlijeđenim osobama 24 osobe su teže, a 121 osoba je lakše ozlijeđena, dok je u 219 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za jednu prometnu nesreću, nesreća s ozlijeđenim osobama više je za 16,8 posto, dok je nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manje za 7,2 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je manji je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba je isto, a lakše ozlijeđenih osoba više za 9,0 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 145 osoba što je za 6,6 posto više nego u prvom polugodištu 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini nastradao je 71 sudionik od kojih je osam osoba zadobilo teže, a 63 osobe lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (317 sudionika) ili 44,9 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća. 

Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća. 77 nesreća ili 23,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 68 prometnih nesreća. Kritični dani prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bili su petak i subota sa po 54 obavljena očevida, a najsigurniji bili su utorak i nedjelja sa po 40 obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 12 do 13 sati s 27 obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su od 0 do 1 sat, od 1 do 2 sata, od 3 do 4 sata i od 4 do 5 sati kada su obavljena po četiri očevida.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 704 sudionika od kojih je 95 sudionika ili 13,5 posto bila pod utjecajem alkohola, dok su lani u 332 prometne nesreće sudjelovala 754 sudionika od kojih je 81 ili 10,7 posto bio pod utjecajem alkohola. Tijekom prvog polugodišta ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 50 osoba ili 6,6 posto, a udio alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika nesreća veći je za 2,8 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prvom polugodištu 2019. godine evidentirali 7308 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 2890 prekršaja što iznosi 39,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (441) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (220), a od ostalih prekršaja još izdvajamo 171 prekršaj korištenje mobitela u vožnji, 60 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 57 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, 28 prekršaja odbijanje alkotestiranja, 15 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te 14 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.
  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook