Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministrica čiji je bliski suradnik uhićen: 'Teško mi je vjerovati'


Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Kako navode europski tužitelji, dekan i profesor s Geodezije su bliskom suradniku Nine Obuljen dali mito od 39.000 eura i pametni sat Apple Watch.

Nina Obuljen upravo se obraća javnosti, piše Index.

"Svi mehanizmi kontrole su funkcionirali, što dokazuje i današnja akcija europskih tužitelja. Postoji presumpcija nevinosti. Važno mi je da ovaj slučaj ide prema svom kraju. I iz ovog priopćenja EPPO-a se vidi da je Ministarstvo kulture spriječilo da nastane šteta", rekla je.

"Teško mi je vjerovati da je jedan od naših kolega sudjelovao u tako nečem", rekla je.

"Ni premijer ni ja nismo sporili treba li ovo istražiti ili ne, ali smo upozoravali netočnu tvrdnju da se ovdje radi o europskim sredstvima", rekla je Obuljen.

"Priopćenje je potpuno jasno, kaže da smo ministatrstvo i ja kao čelna osoba uočili i spriječili prevaru", rekla je.

"Ovo je bio legitiman posao, profesionalno odrađen, dogovren 2 dana nakon potresa, da bi se spriječilo stradavanje ljudi. Na temelju tih snimaka mi smo argumentirali produljenje korištenja Fonda solidarnosti i dio snimaka je korišten za projektiranje. Nažalost, postoji sumnja da su pojedinci na Geodeziji, a sad vidimo da je o tome imao i jedan djelatnik Ministarstva kulture pokušao izvući korist. Ja sam puno prije nego što su počela istraživanja naredila da se prekinu sve isplate", dodala je.

"Nikad nisam rekla da smo spriječili isplate zbog izvida EPPO-a. Mi u ministarstvu i ja osobno smo napravili ono što je trebalo, spriječili smo štetu za Ministarstvo kulture i državni proračun. Meni je bilo teško ne govoriti o tome, ali mi poštujemo instituciju europskog tužitelja i nama je stalo da se ovo raščisti", rekla je.

"Mi imamo tisuće ugovora godišnje i kontroliramo ono što smo isporučili i odobravamo legitimne troškove. Naravno da kada imate sumnje da je netko nešto napravio pogrešno vi reagirate i obustavljamo plaćanja. Paralelno s tim su krenuli izvidi. Ako je bilo tko pokušao zloupotrijebiti situaciju krize i potresa, taj treba odgovarati a ne Ministarstvo i deseci mojih kolega, koji su riskirajući svoje zdravlje i živote sudjelovali u obnovi", rekla je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook