Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz izbore za EU parlament: Zabočani će birati članove mjesnih odbora


Gradsko vijeće Zaboka održalo je jučer svoju 25. sjednicu. Vijećnici su izglasali prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove mjesnih odbora.

Izbori će se održati 9. lipnja, uz izbore za EU parlament. Kandidacijske liste mogu se predati do 20. svibnja, a sve informacije o izborima mogu se dobiti na mrežnim stranicama Grada, kao i u Gradskoj upravi.

-Mjesni odbori najniži su oblik djelovanja i angažiranja građana u lokalnoj samoupravi. Oni su način i oblik na koji građani svojim sugestijama i prijedlozima utječu na programe gradnje, održavanja i razvoja grada. Mandat našim mjesnim odborima istekao je lani na jesen, a dogovorom je odlučeno da će se izbori provesti s nekim drugim izborima, kako bi se smanjili troškovi, ali i kako bi izlaznost bila veća – rekao je gradonačelnik Ivan Hanžek.

Istaknuo je i kako je smanjen broj članova mjesnih odbora sa sedam na pet članova. – Sve je teže naći ljude koji su spremni angažirati se i podmetnuti svoja leđa za opće dobro i interes – pojasnio je i tu odluku gradonačelnik.

Vijećnici su na ovoj sjednici donijeli i suglasnost na izmjenu općih uvjeta isporuke komunalne djelatnosti parkiranja na uređenim javnim površinama, a odnosi se na produljenje vremena kupnje parkirne karte s 5 na 15 minuta.

Donesena je i suglasnost na Plan upisa djece u DV Zipkica, koji se odnosi na broj upisnih mjesta, kao i na zaposlenje dvije odgojiteljice za djecu s posebnim potrebama, kao i Odluka o sufinanciranju Grada za smještaj predškolske djece u ustanovama drugih osnivača.

Vijećnici su prihvatili i izvješće u radu komunalnog Zabok za 2023. godinu, kao i izvješće o poslovanju i financijski izvještaj Komunalnog za 2023. godinu.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje redovitih političkih aktivnosti u 2024. godini, a vijećnici su prihvatili i izvješće gradonačelnika o korištenju sredstava proračunske zalihe.

U sklopu posljednje točke dnevnog reda, pitanja i prijedloga, vijećnika Branka Sadaića zanimalo je kada će se ići u usklađivanje plaća u DV Zipkica, na što mu je odgovoreno kako je sastanak s Dječjim vrtićem zakazan za kraj svibnja.

Vijećnik Petar Vrančić ponovo se dotaknuo pitanja prijelaza 'kod Šode', odnosno problema sigurnosti pješaka na istom prijelazu. Gradonačelnik Hanžek rekao je kako će iz HŽ – a uskoro odrediti termin dolaska delegacije na očevid na licu mjesta, kako bi se i iz HŽ – a dobila suglasnost za skorašnji početak radova na rješavanju pitanja sigurnosti prilikom prelaska spomenutog željezničkog prijelaza.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook