Prethodni članak
Sljedeći članak

Važno upozorenje zagorske policije pred blagdane

Kazne su pozamašne


Kako bi Uskrs i Uskrsni blagdani protekli bez neželjenih posljedica, u cilju zaštite života i imovine građana te sprječavanja stradavanja PU krapinsko – zagorska skreće pozornost na samo zaštitno ponašanje prilikom izvođenja glasnog pucnja iz kubura.

SAVJETI ZA KUBURAŠE:

Pucanje iz oružja za glasno pucanje, (kubure, pištole, mužari i slično)
U Zagorju postoji dugogodišnja tradicija kada kuburaši gromoglasnim pucnjem obilježavaju Uskrsne blagdane.
-S tim u vezi skrećemo pozornost kuburašima i kuburaškim društvima da prilikom javnih okupljanja i izvođenja glasnog pucanja koja će se izvoditi tijekom blagdana, kojeg su dužni pravovremeno prijaviti i pribaviti odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja, da tom prilikom posebnu pozornost obrate na samo zaštitno ponašanje kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i stradavanja.
Mjesto izvođenja glasnog pucanja mora biti obilježeno i na to mjesto mora biti onemogućen pristup neovlaštenim osobama, mjesto izvođenja pucanja osiguravaju članovi kuburaškog društva, glasno pucanje se ne smije izvoditi u smjeru gdje je smještena publika, te na to mjesto nije dopušteno pristupiti otvorenim plamenom ili upaljenom cigaretom.

Isto tako pozivamo građane da se ponašaju odgovorno i savjesno. Neželjene posljedice do kojih dolazi zbog neodgovornog ponašanja, dio su stvarnosti i mogu se dogoditi svakome.
Sa tim u vezi naglašavamo i savjetujemo građanima da bi Uskrsni blagdani protekli u miru i svečano bez ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine, svakako preporučamo da odbace opasan način pucanja karabitom, eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima.

Roditelji također ne trebaju zanemariti dječju radoznalost i ne se smije podcjenjivati dječju zainteresiranost za karabit kao i za pirotehnička sredstva, svakako moraju obratiti pozornost gdje se djeca igraju, te im je potrebno objasniti da je pucanje karabitom opasno i da to nije igra – kažu u policiji.

Sankcije za kršenje zakonskih odredbi
Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 114/22.) koji je stupio na snagu 1.1.2023. godine, propisane su novčane kazne za pravne osobe ili fizičke osobe - obrtnike u rasponu od 1.320 do 10.610 eura, za fizičke osobe propisane su novčane kazne u iznosu od 130 do 1.990 eura.

Također je propisano da će novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14. godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.
Kaznenim zakonom za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, te oštećenje tuđe stvari, predviđene su zatvorske kazne od 6 mjeseci do pet godina.

• Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske će za vrijeme Uskrsnih blagdana svojim preventivnim i represivnim aktivnostima raditi na sprečavanju neželjenih posljedica, stradavanja i ozljeđivanja osoba kao i oštećenja imovine, a samim tim i ostvarivanju dobrog stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana.

Tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u drugim državama, ali i tranzitnog prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Stoga ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Policijska uprava krapinsko-zagorska posebnu pozornost posvetiti će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook