Prethodni članak
Sljedeći članak

Vratila se afrička svinjska kuga


Prošle jeseni svjedočili smo eutanaziji svinja zbog afričke svinjske kuge, danas se isti scenarij ponavlja i kod naših susjeda - u Srbiji, na području Kraljeva i Čačka, zbog čega su vlasti odmah povukle poteze kojima bi zaustavili širenje zaraze, donosi N1.

Posljednja epidemija afričke svinjske kuge u središnjoj Srbiji trajala je šest mjeseci, otprilike koliko i u Hrvatskoj, gdje je otkrivena u lipnju prošle godine na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije..

Ovaj put, afrička svinjska kuga otkrivena je na nekoliko farmi svinja u selima kod Čačka i Kraljeva, a Ministarstvo poljoprivrede Srbije proglasilo je ta područja zaraženima.

Istom odlukom proglašeno je područje ugroženo od navedene bolesti, koje obuhvaća naseljena područja, uglavnom uz Zapadnu Moravu između Lađevaca i Kraljeva, nekoliko sela u blizini Mrčajevaca, kao i sela u blizini Knića.

Stručnjaci tvrde da će šteta biti ogromna, a u prvom mahu će zabrane i ograničenja na ugroženim područjima trajati 40 dana od posljednjeg registriranog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.

U Hrvatskoj je kroz posljednju epidemiju afričke svinjske kuge eutanazirano više od 100.000 svinja, zbog čega su seljaci danima prosvjedovali.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook