Prethodni članak
Sljedeći članak

[ZABOČKI PREMIJER LIGAŠ ZAPOČEO PRIPREME] Ivan Tomas pokrenuo košarkaše Zaboka


Markus Lončar, Ivan Zebić, Demian Balaško i Mate Mandić

Poslije zaslužene pauze, nakon jedne vrlo uspješne sezone, trener Ivan Tomas pokrenuo je košarkaše Zaboka u pripreme za nadolazeću sezonu u elitnoj hrvatskoj košarkaškoj ligi. Prije početka prvog treninga nazočnim su se igračima obratili predsjednik Ozren Hanžek, sportski direktor Dragutin Črnjević i na kraju naravno trener Ivan Tomas. Govorancije spomenutog trojca bile su kratke i jasne. Uz kratki osvrt na prošlu sezonu, igrači su bili upoznati s planom priprema. Iako je do prvenstva još dosta,  igrači i stožer mislima su već u utakmici prvog kola, kada gostuju u Zagrebu protiv Dubrave, koja se nakon niza sušnih godina ponovno postala član najjače hrvatske košarkaške lige. Svi su služili da će ta utakmica bitno odrediti put momčadi u ovoj sezoni.

Kao i svake sezone, momčad je promijenjena, doduše te su promjene nešto manje, no s obzirom na kvalitetu igrača koji su otišli, dosta bitne. U Zaboku tako više ne stanuju Krešimir Radovčić i Ivan Batur, koji su bili perjanice u ovoj sezoni. Radovčić će sreću pronaći u slovenskom Heliosu, dok se Batur skrasio u Škrljevu. U Zaboku više neće biti ni Domagoja Prolete. Njihov odlazak pokušat će zamijeniti novopridošli igrači. Zabok je dobio pojačanje pod košem u vidu bosanskohercegovačkog reprezentativca Markusa Lončara, koji je posljednje dvije sezone proveo u Širokom u koji je otišao upravo iz Zaboka.

- Drago mi je da sam se vratio u Zabok. Napredovao sam posljednje dvije sezone, a nadam se da ću u Zaboku do kraja igrači sazrjeti. Vjerujem da ću opravdati svoj dolazak i da nas čeka jedna uspješna sezona- izjavio nam je Lončar.

Iz redova Vrijednosnica Osijek u Zabok je stigao bek Ivan Mandić, dok će na istoj poziciji za momčad konkurirati i Ivan Zebić, koji je prošle godine branio boje Rudeša. Vjerujem da će Zabok barem ostvariti rezultate kao i prošle sezone, ako ne i bolje, a od sebe osobno očekujem da pokažem svoje potencijale i pomognem momčadi u ostvarivanju što boljih rezultata – izjavio nam je Mate Mandić.

- Prvenstvo sam se odlučio za Zabok zbog trenera Tomasa s kojim sam radio u juniorskim danima i osvojio prvenstvo Hrvatske. Zabok ima mladu momčad i igra brzu košarku, što meni odgovara – dodao je Mandić.

Na svojevrsnoj probi je Demian Balaško, igrač Medveščaka, koji je prošle sezone bio najbolji strijelac A-2 lige-centar. Balaško je vrlo zanimljiv igrač, raspoloživ na pozicijama tri i četiri i bio je velika želja trenera Tomasa, koji u njemu vidi veliki potencijal, pa mu je odlučio pružiti šansu.

Pojačan stručni stožer

 Treneru Tomasu u stručnom će stožeri ove sezone asistirati Ivan Kapov, koji je vodio Cedevitu u Prvenstvu Hrvatske. Plod je to suradnje s Cedevitom. A u sklopu te suradnje momčad će ponedjeljkom i utorkom ujutro trenirati na velesajmu u trening-centru Cedevite. Tamo će im kondicijske treninge voditi renomirani hrvatski kondicijski trener,  Igor Blažiničić. Ovaj vrsni stručnjak paralelno uz Cedevitu radio je u rukometnoj reprezentaciji Hrvatske i u RK PPD Zagreb. Iskustva je skupljao u Lakersima, Toronto Raptorsima, Indiana Pacersima, Atlanta Hawksima, a dio svoje izobrazbe proveo je i nogometnom klubu Milan, što dovoljno govori o kakvom se stručnjaku radi. Preostala tri dana Zabok će trenirati u Zaboku, a jutarnje treninge će i dalje voditi Nikola Suntešić, također veliki i dokazani stručnjak svog zanata, koji već dulji niz godine brine za kondicijsku pripremu košarkaša Zaboka i čini to na vrlo dobar način.

trenerski dvojac Kapov-Tomas

Već 30. 8. Zabok će u Zaboku odigrati prvu pripremnu utakmicu protiv Podčetrtka, a si istim će protivnikom Zabok igrati i 4.9. u sklopu priprema koje će od 2.-6. 9. odraditi u Termama Olimje. Na povratku će Zabočani po običaju stati u Rogaškoj Slatini, gdje će odigrati utakmicu protiv domaćeg slovenskog prvoligaša. Tjedan dana kasnije, točnije 14.9. Zabočani putuju u Austriju gdje će odigrati utakmicu protiv Obervarta. Dva dana kasnije Zabok očekuje jaki ogled protiv VTB ligaša, Enisey Krasnoyarska, kojeg vodi bivši hrvatski izbornik, Dražen Anzulović. Po običaju tjedan dana prije prvenstva Zabok će organizirati Katranov memorijal (20. i 21. 9.), koje će ove godine biti iznimno jak, a na njemu će nastupiti Podčetrtek, Hermes Analitica i Šenčur. Vrlo je izvjesno da će u periodu između 6. - 14. rujna Zabok odigrati jednu utakmicu s nekim A-1 ligašem, a to bi vrlo vjerojatno mogao biti Agrodalm.

Na prvi trening uz novopridošle igrače odazvali su se i Šime Lisica, Luka Tomas, Zvone Ćutuk, Patrik Jambrović, Roko Galić, Martin Tuđen, Ivan Martinko, te juniori Karlo Borovčak, Filip Svečnjak i Daniel Strehovec. Tek je Andro Anzulović dobio slobodno do ponedjeljka.

Svoje suigrače došao je pozdraviti i kapetan Antonio Črnjević, koji se oporavlja od operativnog zahvata na koljenu, kojeg je obavio 15. srpnja. Kapetan je ovih dana odbacio štake i pun elana kreće u jačanje mišića. U puni trening trebao bi se vratiti sredinom listopada, a ako bude u redu što ranije.

Sportski direktor Črnjević otkrio nam je da je Zabok u traženju pojačanja na pozicijama jedan i četiri, a neslužbeno doznajemo da bi se vrlo brzo mogla dogoditi realizacija transfera na tim pozicijama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook