Prethodni članak
Sljedeći članak

Trgovački sud ostaje u Zagrebu, a Županijski sud u Zlataru spaja se sa zagrebačkim

Za područje Krapinsko-zagorske županije ostaje nadležan Trgovački sud u Zagrebu, isto kao što je to i dosad bio. Predsje


Za područje Krapinsko-zagorske županije ostaje nadležan Trgovački sud u Zagrebu, isto kao što je to i dosad bio. Predsjednica Odbora za pravosuđe Ana Lovrin na inzistiranje člana Odbora za pravosuđe Milivoja Škvorca regulirala je ispravak, jer je prvobitno u prijedlogu stajalo da će za područje Krapinsko-zagorske županije biti nadležan Trgovački sud Varaždinu.

Potvrdio nam je to je saborski zastupnik Milivoj Škovrc. Tom odlukom naši su saborski zastupnici zadovoljni s obzirom da je Krapinsko-zagorska županija prometno kvalitetnije povezana sa Zagrebom nego s Varaždinom, a Trgovački sud u Zagrebu bio je desetljećima nadležan za trgovačka društva i ostale korisnike iz KZŽ. Također, sjedište Trgovačkog suda u Zagrebu predstavlja jeftiniji i brži način korištenja usluga suda.

Mali broj sudaca i predmeta

Amandman zagorskih saborskih zastupnika Danice Hurse (HNS) i Ivana Hanžeka (SDP) o prijedlogu koji se odnosi na Županijski sud u Zlataru, Krapini, Zaboku, Zlataru i Zaprešiću nije prihvaćen. U obrazloženju zastupnika Hurse i Hanžeka stoji kako se izmještanjem sjedišta Županijskog suda iz Zlatara postavlja pitanje buduće namjene prostora, a samim time i opravdanosti ukupne investicije, kao i ukupnog razvitka grada Zlatara i Krapinsko-zagorske županije. Kako je istaknuo prilikom saborske rasprave državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković, po broju sudaca i priljevu predmeta naprosto nema uvjeta za opstojnost Županijskog suda u Zlataru.

- Taj sud ćemo prihvaćanjem sljedećih amandmana spojiti sa sudom u Zagrebu i na neki način dobit ćemo još jedan respektabilniji Županijski sud sa stalnom službom izvan sjedišta. A kako Zlatar ima dobre uvjete ti resursi će biti itekako korisni i što se tiče sudaca i što se tiče samog prostora u Zlataru - izjavio je državni tajnik u Ministarstvu Bošnjaković. Na to je Hanžek replicirao kako je činjenica da je Županijski sud u Zlataru objekt u kojeg je uloženo 70 milijuna kuna.

Hanžek: 'Unaprijed smo bili osuđeni na hendikep'

- Činjenica je, nažalost, da je ovo s brojem sudaca dosta relativan podatak jer Ministarstvo je bilo nadležno za usuglašavanje broja sudaca. Znači već unaprijed smo bili osuđeni na hendikep da nam Ministarstvo ne odobri potreban broj sudaca koji je uvjet za opstojnost. Drugo, mislimo da ovaj prijedlog kojeg smo dali kolegica Hursa i ja, zapravo ide ka tome da se moglo naći bolji način racionalizacije sudske mreže, na način da se dio Zagrebačke županije, i to zapadni dio od Save sjeverozapadno, objedine područja koja danas pokriva Općinski sud u Zaprešiću - istaknuo je zastupnik Hanžek. Amandman je stavljen na glasovanje, ali nije prihvaćen jer nije dobio većinu.

- Ovog trenutka nema ukidanja suda, već se Županijski sud u Zlataru spaja se Županijskim sudom u Zagrebu, čime se očekuje pojačan rad i sudovanje Županijskog suda u Zagrebu. Županijski sud u Zlataru će i dalje djelovati. Na tabli će pisati Županijski sud Zagreb, stalna služba Zlatar, ali tek nakon pravomoćne odluke. Djelatnicima se ne bi trebalo ništa dogoditi - rekao je pak zastupnik Škvorc.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook