Prethodni članak
Sljedeći članak

Di Centa opravdao svoj zvjezdani status

Nakon dva dana, napokon smo na FIS Rollerski svjetskom prvenstvu dočekali i prvu utrku. No, ono što nas je razočaralo bi


Nakon dva dana, napokon smo na FIS Rollerski svjetskom prvenstvu dočekali i prvu utrku. No, ono što nas je razočaralo bilo je vrijeme. Dosadna kiša i hladnoća, odavali su prije dojam sredine jeseni, nego ljetnog dana kakav je trebao biti.

Bez obzira na teške uvijete, ski rolleri izašli su na stazu u Bistri dugu 6 kilometara na utrci prologa.

Najprije su na stazu izašle seniorke. Od prijavljene 22 trkačice, na stazu je izašlo njih 19. Na kraju je najbrža bila Tatiana Yambaeva (RUS) koja je za čak minutu i 20 sekundi iza sebe ostavila Ladu Nesterenko (UKR) koja je slovila za favoritkinju utrke. Treće mjesto pripalo je Eleni Vedeneevoj (RUS) koja je za Yambaevom kasnila dvije minute i 34 sekunde.

Od hrvatskih predstavnica Zvjezdana Veljković bila je 15 sa šest minuta i 13 sekundi zaostatka, dok Andrijana Stipaničić i Lorena Malec nisu startale.

Slijedila je utrka juniorki. Od 22 prijavljene natjecateljice, na tešku, kišom natopljenu stazu izašlo je njih 15. Uvjerljivo najbrža bila je Ileana Casali (ITA), ostavivši iza sebe drugoplasiranu Olgu Abramovu (RUS) za dvije minute i 11 sekundi i trećeplasiranu Katerynu Tselsku (UKR) za dvije minute i 35 sekundi.


Tri hrvatske predstavnice, Marina Kovačec, Andreja Jakovac i Maja Vuk, poredale su se od osmog do desetog mjesta. Nina Broznić nije startala.

Nakon kratke pauze na stazu su krenuli i juniori. Od 32 prijavljena, nastupilo je njih 24. Prvo mjesto pripalo je Micheleu Galassiu (ITA) ispred Robina Noruma (SWE) za 31 sekundu i Thomasa Vestboea (NOR) za 34 sekunde.

Tomislav Crnković osvojio je odlično 9. mjesto zaostavši minutu i 59 sekundi. Dominik Kordiš, Filip Kontak i Andrej Burić nisu nastupili.

Program su zatvorili seniori kojih je i bilo najviše na startu. Od 37 prijavljenih, utrku je završilo njih 32, a jedan je odustao. Utrku su u potpunosti obilježili Talijani. Prvo mjesto osvojio je Giorgio Di Centa, najveća zvijezda ovog natjecanja, olimpijski pobjednik i veliko ime svjetskog skijaškog trčanja. No daleko nije ostao Sergio Bonaldi još jedan favorit utrke, koji je zaostao 20 sekundi. Na trećem mjestu je još jedno veliko ime ski rolanja, Alfio di Gregorio, čiji je zaostatak 56 sekundi, a samo tri sekunde iza njega je i Valerio Theodule.

Pavle Kruljac osvojio je 20. mjesto s četiri minute i devet sekundi zaostatka, dok je Darko Škreblin bio 31. s više od devet minuta zaostatka. Alen Kufner i Jakov Fak nisu nastupili.

Razlike među seniorima koje su dosta guste, jamče nam zanimljivu utrku nastavka, pursuita u subotu kad se iz Stubičkih Toplica penjemo na Sljeme (Pila-Snježna kraljica).

Sutra nas očekuje utrka sprinta. Ukoliko ne stignete do Oroslavja, pogledajte finale seniora i seniorki od 17 sati na HTV2. Uvjerit ćete se da je rollerski vrlo atraktivan, brz i nizvjesan.

Još članaka iz "Sport"

Facebook