Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivica Androić: “Hrvatska nikada nije imala plivačicu kao što je Jana Pavalić“

U velikom intervjuu plivački trener Olimpa Zabok profesor Ivica Androić otkrio nam je sve okolnosti vezane uz odlazak Jane Pavalić na Olimpijske igre u Pariz i planovima za njenu budućnost u plivanju


Plivački trener iz Zaboka, profesor Ivica Androić (za bliske prijatelje Đoni), s pravom proživljava najljepše dana svoje 29 godina duge trenerske karijere u plivanju. Njegova najbolja plivačica, Jana Pavalić, ispisala je povijest plasmanom na Olimpijske igre u Parizu, a naravno uz nju samu velike zasluge za to ima i Ivica Androić koji ju je doslovno od Škole plivanja doveo do Olimpijskih igara. Pothvat je to vrijedan divljenja i pažnje, a kao i Jana Pavalić, Ivica Androić zaslužio je „besmrtnost“ u zagorskom sportu i zlatnim će slovima biti upisan u anale istog kao prvi zagorski trener koji je svog natjecatelja, odnosno natjecateljicu doveo do najvećeg svjetskog natjecanja. 

A njegova je karijera u plivanju počela slučajno. Nekoć nogometni vratar zabočke Mladosti, Jedinstva i Rudara DZ očekivao je da će kao profesor kineziologije trenersku karijeru ostvariti u nogometu, no za to nažalost ili na sreću nije bilo sluha. Godine 1995. vodio je Školu plivanju u Termama Tuhelj zajedno sa svojom suprugom Bibom. Paralelno je na pripremama na istom mjestu bila i jedna njemačka plivačka ekipa, pa je Androić vrlo brzo došao na ideju da registrira svoj klub. 


-Mislio sam da ako mogu Nijemci trenirati u Termama Tuhelj zašto ovdje ne bi mogao djelovati i jedan zagorski plivački klub. Tako sam 1996. godine osnovao PK Olimp i počeo s 18 plivača, a već iduće godine imali smo 70 plivača i plivačica. U rad smo uključili i tadašnjeg hrvatskog izbornika i velikog plivačkog znalca Ivana Varvodića, koji nam je pomogao da na svim razinama ustrojimo klub. Već 1997. godine ušli smo u A rang hrvatskog plivanja i od te godine redovno imamo hrvatske reprezentativce u plivanju – prisjeća se svojih i početaka i početaka Olimpa Ivica Androić. 

Još jedna činjenica itekako bode u oči. Pazite hrvatsko plivanje od 2011. godine osvojilo je u svim dobnim kategorijama osvojilo 24 međunarodnih medalja. Znate koliko ih je osvojio Olimp? Polovicu od toga, točnije dvanaest. Osam ih je osvojila Jana Pavalić, a četiri Mihael Vukić. Ovo je frapantan pogodak za kojeg malo ljudi zna, a koji najbolje govori kakav je zapravo stručnjak Ivica Androić. 
-Moji plivačice i plivačice imaju ogromnu želju, a mi im pružamo kvalitetan rad i to je dobitna kombinacija. Uvjeti koji nam nedostaju kompenziramo odlaskom na pripreme u Sisak i Rijeku i tako improviziramo što nam nedostaje. Čak pet članova našeg kluba uspjelo je dobiti 100% stipendije na prestižnim američkim fakultetima. Ovih je dana upravo tamo karijeru nastavio Petar Pavalić, a siguran sam da će njegova sestra Jana biti šesta na tom popisu – otkriva nam Androić. 

Centralni dio priče naravno je odlazak Jane Pavalić na Olimpijske igre. Za sada je to njegovo remake djelo. Janu je doslovno od Škole plivanja doveo do Olimpijskih igara, što je jako rijedak podvig. 

-Ponosan sam na tu činjenicu. Cilj svakog trenera i sportaša je doći na Olimpijske igre, to je vrh sportske karijere. Iznad je samo medalja, više ne postoji. Osjećaj je to koji me ispunjava i koji pokazuje da je bilo ispravno ono što sam tokom svih ovih godina uložio u plivanje – ponosan je Androić. 

No još prošle godine sve se to činilo tako dalekim nakon Janine ozbiljne ozljede ramena i operacije. Bolovi su počeli početkom kolovoza 2022., u listopadu te godine je operirana, a tek krajem rujna 2023. godine ušla je u stopostotni trening. Počele su sumnje i malo tko je vjerovao da Jana može izboriti OI i u Parizu.
-Nije bilo lako, to su bili najteži dani Janine, ali i moje karijere. Teško je to riječima opisati što smo mi proživljavali. Nismo bili sigurni kako će to sve završiti, bojali smo se i kraja njene karijere. Poslije operacije nastupili su stalni bolovi. Nakon dugog traganja za rješenjem uspjeli smo doći do fizioterapeuta Deana Misture iz Rijeke koji je uspio riješiti sve naše probleme. Bol se bitno smanjila i krenuli smo dalje. Jana je bila veliki borac. Imali smo podršku od svih, ali najveća zasluga za uspješan povratak je njena – ističe Androić. 

Vremena za ispunjenje norme nakon oporavka nije bilo puno. Ostalo su samo tri natjecanja. 
-Planski smo se pomicali. U ožujku na mitingu Victoria (Rijeka) bili smo na 50 stotinki od norme. Tad smo se tek vratili na nivo od Rima 2021. godine. U toj „pedesetki“ slobodno u Rijeci bilo je dosta pogrešaka, a malo vremena za popravak. Puno smo radili, no ključan je bio trotjedni Janin odlazak u Ameriku kod mog prijatelja i sjajnog trenera Svetoslava Bobeva. Tu se tri tjedna fokusirala isključivo na plivanje i popravila sve ono što je trebala. Puno nam je to značilo – govori nam Androić.

 

Za ostvarivanje norme i odlazak na OI nakon Rijeke ostala su još dva natjecanja, Zlatni medvjed i seniorsko EP u Beogradu. 
-Bilo je upitno da li ćemo ići na „Zlatni medvjed“. Bili smo na pripremama u Rijeci i odlučili da Jana pliva samo 50 slobodno. Tu smo ostvarili B normu i samopouzdanje joj je dodatno poraslo. Na EP u Beogradu sve se poklopilo. Jana je ostvarila A olimpijsku normu na 50 slobodno i našoj sreći nije bilo kraja. Ono što je ona uradila u tako kratkom periodu je nestvarno. Oborila je četiri državna rekorda, osvojila dvije medalje na juniorskom EP, plivala dva finala na seniorskom EP u kojoj su joj medalje izmaknule za 5 i 7 stotinki i ono što je najvažnije ostvarila je olimpijsku normu na 50 slobodno. To mogu samo najveće plivačice – zadovoljan je Androić. 

Komentirao je i Janin nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

-Imali smo samo tri tjedna za pripreme nakon EP u Beogradu za OI u Parizu. Mogli smo samo održavati formu, nije bilo prostora za napredak. Jana je ostvarila 19. vrijeme. Razlike su bile male. Mogla je i u polufinale, a mogla je osvojiti i 21. mjesto. Besmisleno je tu bilo što analizirati. Mi smo svoj cilj ispunili dolaskom u Pariz. Iskustvo koje je tamo stekla sigurno će joj puno koristiti na velikim seniorskim natjecanjima. Ako bude zdrava i fokusirana s istom željom za uspjeh na idućim Olimpijskim igrama u Los Angelesu mislim da može do finala, a samim time i konkurirati za medalju, iako je i finale ravno medalji  - misli Androić. 
Otkrio nam je i u kojem će smjera ići daljnja plivačka karijera Jane Pavalić. 
-Jana mora početi plivati i na 200 slobodno, ali i 400 mješovitim stilom, da se malo odmakne od čistih „pedesetica“. Premlada je da se ograniči na 50 slobodno i 50 leptir. Nakon što završi srednju školu Jana će moći birati bilo koje sveučilište u Americi. Na sveučilištu se samo pliva na 25-metarskim bazenima i bit će važno da nađe sveučilište koje će joj omogućiti i kvalitetan rad na 50-metarskom bazenu – otkriva nam Androić

Prvo veliko iskušenje očekuje ih od 10.-15. prosinca na SP u malim bazenima u Budimpešti.

-Malo smo hendikepirani jer se Terme Tuhelj renoviraju, pa treniramo na Jezerčici i u Krapinskim Toplicama kojima se zahvaljujem na gostoprimstvu. Pet tjedana priprema odradit ćemo negdje drugdje, Sisak, Zadar ili Rijeka. U Budimpešti može biti svašta. Moramo se spustiti na 23 sekunde, a za to nam nedostaje 45 stotinki. Vjerujem da možemo do polufinala, a dalje ćemo vidjeti – najavljuje SP Androić. 
Jana se već sada preuzela vodeću ulogu u hrvatskom plivanju.

-Jana je već sada perjanica hrvatskog plivanja. Hrvatska nikada nije imala plivačicu tog kalibra. Jača je i od Sanje Jovanović i mislim da će ju vrlo brzo nadmašiti. Želim sa zahvaliti svima koji su nam na bilo koji način pomogli u radu. Moram svakako istaknuti i doprinos njenih roditelja, a isto tako hvala našoj Županiji na potpori – završio je Androić. 

Pripreme za Olimpijske igre za Janu Pavalić i Ivicu Androića službeno počinju od danas. Bit će vrlo važno da Jana do 2027. godine ulovi normu za LA, da nema pritiska u 2028. olimpijskoj godini. Ako to uspije ostvariti iz LA nas zasigurno čekaju lijepe vijesti i olimpijsko finale, a možda i medalja. 

Još članaka iz "Sport"

Facebook