Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvješće Povjerenika za natjecanje NS KZŽ

Povjerenik za natjecanje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Branko Kušan podnio je Izvršnom odboru svoje izvj


Povjerenik za natjecanje Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije Branko Kušan podnio je Izvršnom odboru svoje izvješće o jesenskom dijelu natjecateljske sezone 2007/2008. U uvodnom dijelu Kušan je naveo koja se natjecanja odvijaju u nogometnim ligama naše županije, koliko se klubova u njima natječe, te od kad do kad su natjecanja trajala.


Uvodni dio Kušan završava podatkom da su sve utakmice registrirane.

Seniori 1. ŽNL

U jesenskom dijelu natjecanja 1 ŽNL za seniore nije zabilježen niti jedan prekid utakmice. Ovaj dio bio je krajnje neizvjestan i zanimljiv jer se do posljednjeg kola vodila borba kako za vrh, tako i za dno poretka i do posljednjeg kola nije se znalo tko će biti vodeći, a tko na začelju.

Dio utakmica odigran je po vrlo teškim terenima, a 4 utakmice posljednjeg kola su bile otkazane zbog snijega, pa su odigrane tjedan dana kasnije. U svom izvješću o suđenju Kušan navodi: „Na pojedinim utakmicama bilo je pritisaka na suce utakmice od strane gostujućih i domaćih momčadi, tako da su utakmice bile dosta teške za suđenje. Izvršni odbor NS KZŽ Zabok i Stručna komisija

Zbora nogometnih sudaca trebali bi naći rješenje da se razina suđenja podigne na viši nivo jer sa prezentiranim suđenjem u jesenskom dijelu ne smijemo biti previše zadovoljni.“

Seniori 2. ŽNL

Kod drugoligaša jedna je utakmica prekinuta (3. kolo Milengrad - Mladost MB) zbog napada domaćeg igrača na suca utakmice u 13. minuti, dok jedna utakmica uopće nije odigrana (8. kolo Toplice - Đalski) zbog nedolaska gostiju.

Nadalje Kušan navodi kako nije bilo neizvjesnosti u natjecanju jer je momčad Vatrogasca iz Brezove superiorna u odnosu na ostale momčadi, ali navodi da je na nekim utakmicama bilo i lošijeg suđenja. Još je napomenuo da na klupi Mladosti MB i Omladinca nije bilo licenciranih trenera.

Iako bez trenera ove dvije momčadi su u samom vrhu poretka. Omladinac zauzima drugo, a Mladost treće mjesto!

Juniori 1. ŽNL

U ovom natjecanju dvije utakmice (Stubica - Oštrc i Straža - Ivančica) nisu odigane zbog nedolaska gostiju, a jedna (Ivančica - Matija Gubec) je prekinuta kod rezultata 9:0 u 78. minuti jer su gosti ostali sa 6 igrača na terenu.

Kušan navodi kako je u ovom rangu prisutna velika ozbiljnost na utakmicama, te da su iste dobro organizirane, a prikazan je vrlo dobar i kvalitetan nogomet. Kvaliteta momčadi je izjednačena i ček pet momčadi je konkuriralo za naslov jesenskog prvaka.

Zabrinjavajuće je da je dodijeljeno mnogo opomena i isključenja, dok je za pohvalu kvalitetan rad u klubovima koji se očituje kroz vrlo dobre rezultate. Primijećeno je na više utakmica da pojedine momčadi na utakmicu dolaze s 9 i manje igrača i onda tu utakmicu izgube s osjetnijom razlikom.

Juniori 2. ŽNL

Ovdje jedna utakmica (Zagorec VT - Mladost B) nije odigrana jer gosti nisu došli, a jedna (Mladost B - Rudar M) je prekinuta i to u 71. minuti pri rezultatu 5:1 kad su gosti nezadovoljni suđenjem napustili teren. Bilo je nekoliko utakmica koje su završile s osjetnijom razlikom, a razlog tome je bio što su pojedine momčadi nastupile s manjim brojem igrača ili su igrači bili isključeni i to većinom zbog nesportskog ponašanja (psovanja suca, suigrača ili suparničkog igrača). Kušan poziva klubove da povedu više brige o ponašanju i odgoju igrača.

Pioniri 1. ŽNL

Za svaku pohvalu je činjenica da su ovdje sve utakmice odigrane i nije zabilježen niti jedan prekid. Neizvjesnosti u natjecanju nije bilo jer je momčad Pregrade već dva kola prije kraja osigurala naslov jesenskog prvaka. Nasuprot njima momčad Sloge u 12 utakmica nije osvojila niti jedan bod. Organizacija utakmica bila je na zadovoljavajućem nivou.

Pioniri 2. ŽNL

Tri utakmice (Milengrad - Zagorec VT, Ivančica - Mladost B i Inkop - Schiedel) nisu odigrane jer gosti nisu došli na utakmicu. Prekida utakmica nije bilo. Kušan ovdje primjećuje kako ima momčadi koje imaju problem s manjkom djece tako da utakmice igraju s manjim brojem igrača ili imaju 11 igrača bez rezervnih.

Mlađi pioniri 1. ŽNL

U ovom natjecanju sve su utakmice odigrane i nije bilo prekida. Ponašanje igrača i osoba na klupama bilo je dobro i nije bilo previše opomena i isključenja.

Mlađi pioniri 2. ŽNL

Ovdje jedna utakmica (Rudar DZ - Schiedel) nije odigrana zbog nedolaska gostiju. I ovdje je primijećeno da neke momčadi dolaze na utakmice s manjim brojem igrača pa doživljavaju poraze s mnogo primljenih zgoditaka.

Limači

U ovom natjecanju čak 5 utakmica nije odigrano i to Pregrada - Sloga, Sloga - Stubica i Jedinstvo - Sloga zbog nedolaska gostiju, te Sloga - Tondach i Sloga - Mladost MB jer nije bilo domaćina. Čak tri momčadi su konkurirale za naslov jesenskog prvaka koji je odlučen u posljednjem kolu.

Veterani 1. ŽNL

Dvije utakmice nisu odigrane (Pregrada - Ivančica i Tondach - Zagorec), a jedna (Stubica - Tondach) je prekinuta. Zaostale utakmice (Zagorec - Radoboj i Mladost Z - Klanjec) nisu odigrane u jesenskom dijelu zbog vremenskih uvjeta pa će se odigrati prije početka proljetnog dijela.

Kušan kod veterana ističe: „U odnosu na prethodne godine splasnule su malo tenzije između momčadi tako da je samo jedna utakmica prekinuta, a ima i osjetno manje opomenutih i isključenih igrača. Međutim još ima nekoliko igrača kojima nije mjesto na terenu za igru, tako da bi voditelji momčadi veterana trebali iste eliminirati iz momčadi, kako bi imali regularno i rekreativno natjecanje jer u protivnom će si veterani sami organizirati natjecanje i isto se više neće odvijati pod okriljem NSKZŽ.“

Veterani 2. ŽNL

Ovdje nije bilo prekida, ali čak 6 utakmica nije odigrano. S obzirom da Sloga nije odigrala 5 utakmica klub će biti isključen iz natjecanja, a postignuti rezultati u jesenskom dijelu bit će brisani.

U zaključku svog izvješća Kušan ističe da je povećan broj neodigranih i prekinutih utakmica. Nadalje kaže kako je primijećeno da ima dosta klubova koji nemaju licencirane trenere seniora, juniora, pionira i mlađih pionira. Iako savez omogućava školovanje trenera klubovi to ne koriste u dovoljnoj mjeri i to se odražava na kvaliteti.

Još je istaknuo da se događa da na utakmicama nema dovoljan broj redara i sakupljača lopti, te kako nema liječnika i vozila hitne pomoći. Kušan primjećuje kako na pojedinim utakmicama delegati prikrivaju lošu organizaciju.

Delegatsku dužnost je obnašalo 28 delegata. Njih 26 je odradilo i testiranje (2 delegata Jurina i Bedeniković su to odradili na višim rangovima natjecanja), a među njima najviše točnih odgovora skupili su Ciglenečki, Ž. Ivančić, Kesak, Kušan i Majsec.


Još članaka iz "Sport"

Facebook