Prethodni članak
Sljedeći članak

Lež sa 32 postignuta poena doveo KK Zabok do povijesne pobjede

Davne 1977. godine, sada već bivša reprezentacija Jugoslavije osvojila je Prvenstvo Europe, a Jugoplastika Kup Radivoja


Davne 1977. godine, sada već bivša reprezentacija Jugoslavije osvojila je Prvenstvo Europe, a Jugoplastika Kup Radivoja Koraća. Košarkom su harali: Delibašić, Dalipagić, Skansi, Čosić, Jerkov i još mnogi sjajni igrači.

Možda su baš oni nadahnuli Nikolu Bajića-Baju da sa svojim prijateljima osnuje KK Ivo Lola Ribar kojeg je nasljednik današnji Zabok.

Priča se da su na popisu osnivača bili radnici ZIVT-a i Regeneracije. Danas nažalost nema ZIVT-a, Regeneracija stoji loše, ali zato Zabok doživljava svoje zvjezdane dane.

Nakon trideset godina, stigla je i ta generacijama čekana utakmica u elitnom prvoligaškom društvu i Zabok ju je pobijedio. I to kako. U sjajnoj atmosferi nošeni navijanjem više od 900 navijača košarkaši, Zaboka savladali su Osijek 2006. rezultatom 88:79 u prvoj povijesnoj utakmici A 1 lige košarkaša.

Sudbina je htjela da se ta utakmica odigra u Bedekovčini, a samo najvjerniji pratitelji kluba pamte da se prva službena utakmice tada Ive Lole Ribara igrala u Začretju.

Nervozni početak

Početak za Zabok povijesne utakmice prošao je u nervoznoj igri. Promašeni su neki otvoreni šutevi, a gosti su poveli 4:0. Valja istaći da je prvi koš za Zabok u prvoligaškoj konkurenciji postigao Jure Lozančić iz slobodnog bacanja (1:4), dok je prvi koš iz igre postignuo Peklarić (3:4). Utakmica je bila neizvjesna jedno 6-7 minuta, a nakon trice Leža za 11:7 otišla je u samo jednom smjeru - na stranu Zaboka. Iz minute u minutu prednost se povećavala. Nakon trica prvo Puljaka, a potom i Leža sa sirenom nakon prve četvrtine rezultat je 24:10.

Ista slika i u drugoj četvrtini. Razigrani Lež predvodi momčad, budi se Ivanov i na poluvrijeme se odlazi rezultatom 49:32.

U trećem dijelu utakmice Zabok još podiže ritam, u pojedinim trenucima ima i +22, a tu razliku uspijeva sačuvati i na kraju trećeg dijela. Gosti dolaze do daha pa serijom koševa Tankosića dolaze do 9 koševa zaostatka, ali pobjeda Zaboka nije niti jednog trenutka dolazila u pitanje i zasluženo je izborena prva prvoligaška pobjeda.

Zabok je igrao točno onako kako je trener Črnjević i najavio. Brzo, agresivno, s brzom tranzicijom iz obrane u napad i vrlo brzim napadom, što igrači Osijeka jednostavno nisu mogli pratiti. Domaćin je imao veliku premoć u skoku, od ukupno 34 skoka, čak 14 izboreno je u napadu, dok su gosti skočili 24 puta, a u napadu samo tri puta. Gosti su imali bolji postotak šuta, ali Zabok je to nadoknadio skokom i 13 ukradenih lopti.

Sjajni Robert Lež

Iako je ovo prije svega pobjeda kolektiva, nepravedno bi bilo ne spomenuti sjajno izdanje Roberta Leža koji je možda odigrao utakmicu života. Uz 32 koša, Robert je imao 3 skoka, ukrao je četiri lopte i izborio 9 prekršaja. Igrao je i sjajno u obrani, gostujući šuter Tankosić tek je u zadnjoj četvrtini došao do daha. Prve violine maestro Lež imao je u Ivanovu i Puljaku. Ivanov je uz 16 koševa upisao čak 13 skokova, od čega čak 6 u napadu. Stigao je i dva puta asistirati. Puljak je ušao u trenutku dok je Zabok lovio prevagu pod košem i odradio sjajnu, kako šutersku tako i obrambenu zadaću.
Unatoč pobjedi u igri Zaboka ima još mjesta pomaku. Prije svega kod Peklarića, ali i Lozančića i Čosića. No, ne sumnjamo da će i oni biti junaci nekih drugih utakmica.

Izgubljeni gosti

Nakon utakmice gosti su davali izjave u stilu kao da su propustili veliku šansu. Nismo sigurni jesi li bili svjesni što pričaju ili su i na kraju utakmice još uvijek bili smušeni i nisu shvatili što ih je snašlo. Za razliku od njih igrači Zaboka i trener Črnjević nisu podlegli euforiji. Utakmicu je s tribina pratilo mnoštvo raspoloženih gledatelja koji su znali nagraditi svaki dobar potez domaće momčadi. Prednjačilo je pedesetak članova zabočke navijače grupe Erotic front koji su ovoj utakmici dali posebnu draž.

IZJAVE

Dragutin Črnjevć, trener Zaboka: - Čestitam igračima na odlično obavljenom poslu, a zahvaljujem se i publici na sjajnom bodrenju. Pokazali smo da imamo sjajnu momčad, ali i da znamo organizirati utakmicu na najvišem nivou. Prvih par minuta odigrali smo u grču, a nakon toga počeli smo igrati baš onako kako smo i planirali. Uz pozitivan naboj, veliku želju i borbenost presudio je šut izvana i naša dominacija u skoku. Dobro smo radili na treninzima i to nam se zasluženo vratilo. Već u petak očekuje nas Šibenik koji je deklasirao Alkara. To respektiramo, ali ne idemo u Šibenik s bijelom zastavom. Idemo igrati mušku utakmicu i vjerujem da nismo bez šansi, iako je domaćin u prednosti.

Robert Lež, kapetan Zaboka: - Ne znam je li mi ova najbolja utakmica, ali jedna od najboljih je. Nije lako postići 32 koša u prvoj ligi. To nije toliko bitno, koliko je bitna ova pobjede. Živio sam za ovu utakmice i osjetio sam neki poseban naboj koji sam na najbolji način pretočio u dobru igru na terenu. Ovom utakmicom pokazali smo da nismo samo prolaznici u ovoj ligi, nego momčad koja će teško gubiti kod kuće, a i u gostima ćemo se boriti za svaku pobjedu.

Ivan Fulgosi, trener Osijeka 2006.: - Utakmicu smo izgubili u skoku. Trebali smo bolje iskoristiti grč Zaboka na početku, tu smo propustili veliku šansu. Prelako smo im dopustili da se raspucaju. Pred nama je težak proces uigravanja momčadi, ali vjerujem da ćemo već u sljedećim utakmicama pokazati bolje lice.

Ivan Krolo, igrač Osijeka 2006.: - Mislim da smo mogli parirati Zaboku koji je još pod velikim dojmom ulaska u prvu ligu. Trebali smo bolje reagirati na početku. Da li su nam previše laganih koševa, što je i presudilo. Pred kraj utakmice smo se probudili, ali bilo je već kasno.

Još članaka iz "Sport"

Facebook