Prethodni članak
Sljedeći članak

Malonogometni ATP tour - TOP 8 2007.

Udruga „ ŠUT “ iz Krapine namjerava umrežiti sve poznatije malonogometne turnire u našoj županiji, staviti


Udruga „ ŠUT “ iz Krapine namjerava umrežiti sve poznatije malonogometne turnire u našoj županiji, staviti ih u jedinstveni sustav bodovanja i na kraju održati završni turnir najboljih osam momčadi te godine.

O svemu smo detaljnije porazgovarali sa predsjednikom Udruge „ ŠUT „ Milivojem Hršakom.

Recite nam nekoliko riječi o udruzi „Šut“.

Udruga „Šut“ osnovana je u rujnu 2006. godine na zajednički prijedlog današnjih članova udruge i nekih naših prijatelja koji se svi redom poznaju već duži niz godina. Budući da smo i sami svojevrsni ovisnici o sportu odlučili smo osnovati udrugu koja bi promicala amaterski sport i to u prvom redu mali nogomet koji je u našim krajevima neizmjerno popularan.

Koji su konkretni projekti udruge? Naime, danas postoji mnogo sportskih udruga koje postoje više na papiru nego li u stvarnosti.

Osnovni projekt naše udruge je „ TOP 8 2007. „ u Krapini, povodom kojeg je i ovaj razgovor za Zagorje.com i on bi trebao postati svojevrsni brend naše udruge, ali i brend zagorskog malog nogometa. Mi se iskreno nadamo da će „ TOP 8 „ biti samo jedan u nizu naših projekata kojima je cilj promovirati vrijednosti amaterskog sporta te takva natjecanja podići na nešto veću razinu u pogledu organizacije, marketinga itd.

Što bi zapravo trebao biti „ TOP 8 „ za one koji o svemu još ništa nisu čuli ?

TOP 8 naziv je za turnir osmorice najboljih malonogometnih momčadi u našoj županiji koji i se trebao dogoditi 1. prosinca 2007. god. kao sportska uvertira u dane Grada Krapine ali je TOP 8 također i naziv za cjelokupno natjecanje koje će se odvijati od početka sezone malonogometnih turnira pa sve do prosinca kada će biti finalni turnir o kojemu smo govorili. Naša je udruga potpisala je sporazum sa većinom najvećih malonogometnih turnira u našoj županiji koji po tom sporazumu ulaze u katalog TOP 8 natjecanja kao i u sustav bodovanja za završni TOP 8 turnir u Krapini. Znači, svi ti turniri ( npr. Štuparje, Đurmanec, Branje grojzdja, Sv. Križ Začretje itd. ) prihvatili su naš pravilnik kao i sustav bodovanja koji se njime regulira. Sve to skupa sliči teniskom ATP touru. Momčadi odabiru turnire na kojima će igrati i unaprijed znaju koliko će im ti turniri donijeti bodova za završni TOP 8 u Krapini. Jasno, osam najviše plasiranih momčadi na našoj ljestvici koja će biti redovito objavljivana u više medija nastupit će na tzv. TOP 8 Mastersu u Krapini. Osnova za bodovanje biti će veličina nagradnog fonda turnira. Gotovo isto kao u ATP-u. Uglavnom, sve će biti unaprijed poznato i regulirano pravilnicima te su sa svime time upoznati organizatori turnira diljem županije.

Zašto se turnir „TOP 8 “ održava u Krapini?

Krapinu doživljavamo kao neku našu zagorsku metropolu i o tome gdje bi željeli organizirati svoj završni turnir nismo previše dvojili. Istina, prvotno smo razmatrali termin za vrijeme održavanja Tjedna kajkavske kulture ali smo se na kraju odlučili za ovaj kasniji povodom dana grada tako da i jesenske turnire možemo obuhvatiti u naš katalog natjecanja i sustav bodovanja. Ipak, moramo biti ikreni te napomenuti da ovo nije jedini razlog. Naime u razgovoru sa gradskim vodstvom na čelu sa gradonačelnikom Josipom Horvatom brzo smo našli zajednički jezik te nam je grad obećao podršku na svim razinama, od uključivanja u sponzorstvo samog natjecanja pa do osiguravanja prostora za održavanje završnog turnira. Turnir će se naime održati u sportskoj dvorani Srednje škole Krapine koja će biti otvorena u lipnju ove godine i kapacitetom od šesto sjedećih mjesta savršeno odgovara našim potrebama.

Kako su na vaše zamisli reagirali ostali turniri, te same momčadi?

Moramo se pohvaliti da su organizatori turnira diljem županije bili oduševljeni te su se i sami ponudili za pomoć oko projekta. Naravno da su momčadi također bile zadovoljne jer ovakav projekt svemu daje još veću draž kako u smislu konkurencije najboljih momčadi tako i u smislu zabave vezane uz zagorski mali nogomet. Svi mi kojim volimo i pratimo mali nogomet svjesni smo koliko je on popularan u našem kraju te koliko kvalitetnih momčadi ima. Mnoge od najboljih momčadi često se nemaju priliku susresti na turnirima ili zbog ždrijeba ili iz razloga da se neki turniri održavaju u isto vrijeme. Zato će „TOP 8“ u Krapini biti prava prilika za to !

Govorite dosta euforično, no jesu li vaše ideje prepoznate od strane sponzora te hoće li nagradni fond također stimulirati naše malonogometaše u istoj mjeri kao i koncept samog natjecanja preko kojeg zapravo dobivamo svojevrsnog amaterskog malonogometnog prvaka KZŽ ?! Ipak, ovo očito neće biti obični turnir.

Naravno da bi ovaj projekt uspio potrebni su sponzori kao i svugdje drugdje. Financijski plan još uvijek nije zatvoren pa ovom prilikom pozivamo zainteresirane sponzore da am se pridruže. Mi smo inače vrlo samouvjereni vezano uz naš projekt i nekako se nadamo da po tom pitanju neće biti nikakvih problema. A što se nagrađivanja momčadi tiče tu nemamo nikakvih problema. Sama činjenica da one preko ovog natjecanja biraju najbolju malonogometnu momčad sezone pred nama za njih je dovoljno stimulirajuća tako da bi one sudjelovale u Krapini bez da postoji ikakav nagradni fond. No, mi ćemo se pobrinuti da i na tom polju situaciju malo zašećerimo pa unaprijed najavljujemo da će naša nagrada za prvo mjesto biti uvjerljivo najveća nagrada u usporedbi sa bilo kojim turnirom koji se boduje za TOP 8 u Krapini.

Hoće li momčadi znati kad će se turniri koji ulaze u vaš sustav održavati kako bi mogle odabrati turnire na kojima žele igrati ako će uopće raditi nekakvu selekciju ?

Naravno. Krajem ožujka ili početkom travnja na medijskoj prezentaciji cjelokupnog projekta biti će predstavljen katalog za TOP 8 2007. sa popisom svih turnira koji ulaze u sustav bodovanja kao i sa detaljnim datumima kada će koji turnir biti održan. Mi želimo da se između turnira razvije zdravo partnerstvo, naime da se organizatori trude održavati što jače turnire, sa što većom medijskom pozornošću kao i što izdašnijim sponzorskim praćenjem.
Ali nikako ne želimo da se sve skupa pretvori u jurnjavu za novcem te ćemo iz tog razloga u naš katalog uvrstiti i mnogobrojne tzv. male turnire jer je mali nogomet i druženje uz dobru zabavu daleko ispred svega ostalog.

Želimo puno uspjeha oko turnira, traženja sponzora i ostvarenja cjelokupnog projekta.

Hvala Zagorje.com – u, kako na lijepim željama tako i na činjenici da ste prepoznali naš projekt te se uključili u medijsko praćenje istog. Želio bih istaknuti da je Zagorje.com prvi prihvatio biti jedan od naših medijskih pokrovitelja i na tome smo vam veoma zahvalni.

Razgovarala: Patricia Žukina

Još članaka iz "Sport"

Facebook