Prethodni članak

Mladi zagorski nogometaš Tin Usmiani (20) niže odlične partije: 'Mislim da imamo kvalitetu za borbu za naslov prvaka'


Dvadesetogodišnji nogometaš iz Bedekovčine, Tin Usmiani, pomalo se nenadano skrasio u zabočkoj Mladosti i  vrlo brzo je postao jedan od najvažnijih kotačića momčadi Drage Bartolić. 


Ovaj talentirani nogometaš počeo je trenirati vrlo rano, s pet godina u Tondachu. Kao izlazni limač otišao je za trenerom Nenadom Kovačićem u Rudar DZ. Tin je oduvijek težio novim i jačim izazovima i osobnoj nadogradnji. Iz Rudara DZ otišao je u ulazne kadete Zagorca KR, zatim u kadete Zagreba s kojima je igrao I. HNL.

Potom je postao član momčadi ulaznih juniora u Lokomotivi gdje je igrao I. NL-središte, da bi omladinski staž završio u juniorima Intera gdje je igrao I. HNL za juniore. Krenuo je kao stoper, no vrlo često je igrao i na poziciji zadnjeg veznog igrača koju i danas pokriva. 


-Možda bi i dalje dogurao da sam se zadržao na stoperskoj poziciji, no ljepše mi je igrati na poziciji zadnjeg veznog igrača. Tu puno više imam loptu kod sebe, za razliku od stoperske pozicije gdje se znalo dogoditi da na cijeloj utakmici imam pet dodira s loptom - otkriva nam Tin. 


Prošle je sezone imao i seniorsku „inicijaciju“ u svojoj Bedekovčini i klubu kojem je nogometno prohodao Tondachu. Cijelu sezonu bio je standardni prvotimac. 
-Treća liga je odlična za razvoj mladih nogometaša. Imali smo dobru momčad, no nažalost smo ispali zbog dobro znanih problema s domaćim travnjakom. Što se ti mojih igara moram biti zadovoljan – govori nam Tin.


A da s pravom treba biti zadovoljan ukazuje nam i činjenica da ga je Tigar iz Svete Nedelje predstavio kao pojačanje pred pripreme u III. NL-centar. S Tigrom je prošao pripreme, trener Ratko Ninković bio je prezadovoljan, no nije mu mogao garantirati minutažu. 


-Odradio sam odlične pripreme u Tigru, no nisam bio zadovoljan minutažom. U ovim mi je godinama najvažnije da što više igram i skupljam iskustvo – izjavljuje nam Tin. 


Iz tog se razloga odlučio za Mladost Zabok gdje je očekivano standardni prvotimac na poziciji zadnjeg veznog igrača. 

 


-Mislim da sam napravio dobar potez što sam nastavio karijeru u Mladosti. Momčad je zanimljiva, spoj mladosti i iskustva, a Drago Bartolić je odličan trener. Pretrpjeli smo dva nesretna poraza, ali mislim da imamo kvalitetu da se uključimo u borbu za naslov prvaka – misli Usmiani.


Otkrio nam je i svoje planove za budućnost. 


-Student sam druge godine Kineziološkog fakulteta i primarni mi je cilj završiti fakultet. Planovi su mi usmjeriti nogomet ili kineziterapiju. Nakon što završim fakultet planiram se jače posvetiti treninzima, a osobno bi bio zadovoljan da jednog dana zaigram u drugoj NL. Nakon nogometne karijere volio bi raditi kao profesor u školi i paralelno trenirati neku nogometnu momčad – završio je Tin. 
Iako mu je 20 godina imponira njegova zrelost i staloženost. Većinu mladih nogometaša nema strpljenje i želi što prije zaraditi neki novac. Tin razmišlja drugačije. Ulaže u svoj osobni razvoj i s pravom se nada da će ga takav stav jednog dana nagraditi. 

Još članaka iz "Sport"

Facebook