Prethodni članak
Sljedeći članak

SLUŽBENO: Mateo Kovačić potpisao za novi klub. Evo koliko će zaraditi Dinamo


Mateo Kovačić je novi igrač Manchester Cityja! Vijest koju se posljednjih tjedana najavljivalo u svim svjetskim medijima, sada je službeno potvrdio engleski klub. Hrvatski reprezentativac će nakon Dinama, Intera, Real Madrida i Chelseaja, nositi dres kluba iz Manchestera. City je za hrvatskog reprezentativca platio 30 milijuna eura, a Chelsea može dobiti još pet milijuna kroz bonuse.

"Ovo je sjajan transfer za mene. Ne mogu dočekati da počnem igrati. Svatko tko je gledao ovu momčad po Pepom zna koliko su dobri, za mene, najbolji na svijetu. Trofeje koje su osvojili svi vide, ali najbolji su i po kvaliteti nogometa koji igraju. Ovo je ispunjenje sna za svakog nogometaša", rekao je Kovačić.

Ukupno je tako Kovačić Hrvat na kojeg su klubovi potrošili daleko najviše novca prilikom plaćanja odšteta. Računajući i njegov prvi transfer, onaj iz Dinama u Inter težak 11 milijuna eura, Kovačićevi transferi ukupno su vrijedili čak 124 milijuna eura.

To je gotovo dvostruko više od njegovog prvog pratitelja. Idući Hrvat na tom popisu je Nikola Kalinić, za kojeg su prilikom osam transfera (uključujući i dvije plaćene posudbe) klubovi izdvojili 64.3 milijuna eura. S tek pola milijuna manje na trećem mjestu je Nikola Vlašić, koji će preteći Kalinića ako ga West Ham ovo ljeto proda, što se i očekuje.

Od ovog transfera financijsku korist imat će i Dinamo, bivši Kovačićev klub. Prema propozicijama UEFA-e, klubovi u kojima je igrač proveo period od 12. do 23. rođendana dijele 5 posto vrijednosti transfera. Dinamo prema tom pravilu ima pravo na dva posto od transfera pa će tako dobiti najmanje 600 tisuća eura.

Podsjetimo, Kovačić je 2008. godine došao u Dinamo iz LASK-a kao 13-godišnjak. Pet godina kasnije je otišao u Inter za 11 milijuna eura. Kasnije ga je Real platio 38 milijuna eura, a Chelsea 45 milijuna, piše Index.

Još članaka iz "Sport"

Facebook