Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorci dovode u Zagreb svjetski kup za nordijce

Nakon alpskog skijanja, Sljeme bi sljedeće zime trebalo ugostiti i utrku za Svjetski kup u nordijskom skijanju. Staza iz


Nakon alpskog skijanja, Sljeme bi sljedeće zime trebalo ugostiti i utrku za Svjetski kup u nordijskom skijanju. Staza između novoga hotela Snježna kraljica i planinarskog doma Puntijarka dovršena je prošlog vikenda i već je spremna uz rekreativce primiti i profesionalne trkače na skijama.


Tridesetak volontera ski kluba Oroslavje mjesecima je svoj svaki slobodan trenutak posvećivalo uređenju langlauf staze.

Zimska i ljetna verzija

Ako sutra na Sljemenu padne 30-ak centimetara snijega, građani mogu na nordijsko skijanje, a 15. siječnja 2007. organiziramo Sljemensku ligu s osam natjecanja za sve uzraste. Dok smo uređivali stazu, shvatili smo da ona ispunjava i standarde za održavanje FIS utrke Svjetskog kupa, koju ćemo vjerojatno organizirati u veljači 2008. kaže Albert Kontak iz ski kluba Oroslavje koji je sa svojim bratom Robertom idejni začetnik popularizacije nordijskih sportova na Sljemenu. Grad nije uložio nijednu kunu za uređenje staze.

Projekt je volonterski, a cijelog su ga iznijeli dečki iz Zagorja. Nordijsko je skijanje mnogo pogodnije za cijelu obitelj od alpskoga jer nije opasno, a i oprema je puno jeftinija. Braća Kontak su zanesenjaci puni vizija i Sljemenu nude cjelogodišnje programe, zimi nordijsko trčanje, ljeti nordijsko hodanje i rolanje, a to nam jamči dobru popunjenost hotela Snježna kraljica kroz cijelu godinu kaže predsjednik TD-a Sljeme-Medvednica Dragutin Žiljak.

Braća Kontak obećavaju da će se potruditi kako bi Zagrepčanima približili nordijsko skijanje koje je u mnogim dijelovima Europe, ne samo sjeverne, odavno popularnije od alpskoga.

Besplatna oprema

Škola skijanja za školsku i predškolsku djecu bit će besplatna a ostali će plaćati između 50 i 100 kuna po danu. Najam starije opreme bit će besplatan a novija će se naplaćivati 50-ak kuna po danu. Pozivam ljude u planinu da žive zdravo, a naš je slogan Sljeme za sve 365 dana zaključio je Robert Kontak, tajnik ski kluba te najavio zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za postavljanjem rasvjete na stazi i topova za zasježnjivanje.

Još članaka iz "Sport"

Facebook