Prethodni članak
Sljedeći članak

55 godina Vodoprivrede Zagorje

Vodoprivreda Zagorje, tvrtka koja se brine o vodotocima i kanalima u Hrvatskom zagorju proslavila je svoju 55 obljetnicu


Vodoprivreda Zagorje, tvrtka koja se brine o vodotocima i kanalima u Hrvatskom zagorju proslavila je svoju 55 obljetnicu, povodom čega je izdana i monografija 55 godina Vodoprivrede Zagorje 1952-2007. Proslava značajne obljetnice održana je u Termama Tuhelj gdje su se okupili sadašnji i bivši djelatnici, poslovni prijatelji, predstavnici ministarstva i jedinica lokalne samouprave.

Počeci i dosezi

Početak rada bio je osnivanje Vodne zajednice 50 -ih godina prošlog stoljeća, gradnjom radionica u Kupljenovom i regulacijom rijeke Krapinice. Nastavilo se komasacijom zemljišta, kopanjem odvodnih kanala i uređivanjem vodotoka u niskom dijelu uz Krapinicu i Sutlu, te bujičinih voda i potoka. Danas su svi ti poslovi u domeni Vodoprivrede Zagorje. Područje njezinog današnjeg djelovanja vezano je za sliv Krapine i dio sliva Sutle u Republici Hrvatskoj. Prostire se na području Krapinsko-zagorske županije i dijelom na području Zagrebačke županije na ukupno 1444km2.

- Od osnutka na području djelovanja na slivu rijeka Krapina i Sutle osnovna djelatnost bila je obavljanje radova na zaštiti od štetnog djelovanja voda u domeni projektiranja, izgradnje i održavanja hidrograđevinskih objekata. Posljedni par godina ostvarili smo zamjetan porast prihoda i opće efikasnosti u poslovanju. U bliskoj budućnosti predviđa se obnova i proširenje tvrtke- poslovnog prostora, radionica, restorana na lokaciji u Kupljenovom - istaknuo je direktor Vodoprivrede Zagorje dipl. ing. građ. Božidar Hitrec. - Dodao je i kako se očekuje početak radova izgradnje prioritetnih objekata - akumulacija, retencija i pregrada u gornjem dijelu sliva Krapine i Krapinice kojima bi se umanjile opasnosti od poplava, uz veće zalaganje i inicijativu KZŽ i Zagrebačke županije (na dijelu slivova Krapine i Sutle) u izvorima dodatnih financijskih sredstava.

Poduzetnički duh

- Dosadašnjim radom prethodnika i današnjih zaposlenika, zajedno s poduzetničkim duhom koji vlada u tvrtki, stečen je ugled i povjerenje. Osjeća se sve više pripadnost tvrtki i zadovoljstvo učinjenim, što je garancija naše, siguran sam, uspješne budućnosti. Aktivni smo i u radu osnovane grupacije Gospodarskog interesnog udruženja vodnotrgovačkih društava s područja cijele države - rekao je direktor Hitrec, zahvalivši se za uspješnost poslovanja tvrtke, stabilnost i ozbiljnost na tržištu svih ovih godina postojanja na predanom radu, potpori i suradnji svim njezinim djelatnicima i poslovnim partnerima.

Županica KZŽ Sonja Borovčak istaknula je kako vodogospodarska djelatnost ima posebnu važnost na području naše županije jer je tijekom prošlog stoljeća Zagorje što se tiče zaštita od poplava, opskrbe vodom i zaštite od zagađivanja bilo slabo razvijeno. Županica je izrazila zadovoljstvo načinom rada i suradnjom Vodoprivrede Zagorje i Hrvatskih voda s općinama, gradovima i KZŽ.

Osnivanje Vodne zajednice

Davnog 3. kolovoza 1952. godine osnovana je Vodna zajednica Krapina s ciljem poboljšanja vodnog režima u Hrvatskom zagorju - na slivu Krapine i Sutle u Hrvatskoj. Na osnivačkoj skupštini koja je održana u Zaboku, sudjelovalo je 87 delegata. Prvi direktor bio je Petar Mikuš. Nakon toga počinju prvi radovi na izvođenju regulacije Krapine, izvođenju komasacija od ušća Krapine uzvodno, nabavci strojeva i izgradnji upravne zgrade, skladišta i radionice u Kupljenovu.

Tijekom vremena Vodna zajednica bila je zadužena i za uređenje vodotoka u brdskom bujičinom slivu, kao i u dolinskom dijelu uz košnju travnatih površina, sječu drveća, šiblja i druge poslove redovitog održavanja, kao i građevinske radove.

Poslije devedesetih godina Vodna zajednica prerasta u Vodoprivredu Zagorje. Sjedište ima u Kupljenovu, gdje se uskoro očekuje i potpuna obnova poslovnih prostora, te veća opremljenost tvrtke strojevima i opremom.

Potrebe daljnjeg razvoja općine Marija Bistrica, njenog gospodarstva, ali i cestovne te komunalne infrastrukture potaknule su izradu potpuno novog Prostornog plana Općine, samo sedam godina nakon što je još uvijek važeći Prostorni plan stupio na snagu.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook