Prethodni članak
Sljedeći članak

100% ZAGORSKO U ZAGREBU: ‘Zagorje i Zagreb su kao prst i nokat’

Degustirajte i kupite brojne proizvode koje Zagorje nudi, pomozite direktno OPG – ove iz Zagorja, pozvao je Zagrepčane gradonačelnik Tomašević


Na Europskom trgu u Zagrebu traje dvodnevna manifestacija „100% zagorsko“, koju Krapinsko – zagorska županija organizira 13. godinu zaredom. Riječ je o manifestaciji prodajno - izložbenog karaktera na kojoj će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

U ponudi su bučino ulje, med, medenjaci, zimnica, povrće, voće, rakije i likeri, sirevi, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, proizvodi iz tradicijskih kućnih radinosti… Ove godine u sklopu kulturno umjetničkog programa svira „Hands & Voice“ i Barajt band, a najmlađe će zabavljati Krapinski neandertalci—Pleme spiljskog medvjeda.
Sajam su obišli radonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Župan Željko Kolar rekao je da se Zagorje ovom manifestacijom želi na neki način odužiti svim Zagrepčankama i Zagrepčanima i njihovim gostima. - Hvala gradonačelniku i predsjedniku Skupštine na potpori koju imamo čitavo vrijeme u provođenju zajedničkih projekata koje radimo za dobrobit stanovnika Grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije s jedne strane, a s druge strane da se zahvalimo našim najodanijim i najbrojnijim gostima koji pune naše i toplice, restorane i OPG – ove, koji znaju cijeniti kvalitetu zagorskih proizvodima i već desetljećima uživaju u zagorskim toplicama – rekao je župan Kolar.


Dodao je da su na Europskom trgu na 38 štandova izloženi proizvodi zagorskih OPG – ova koji su uglavnom nacionalni pobjednici na manifestacijama i ocjenjivanjima organiziranih od strane nadležnih ministarstva. –Također, ovdje su i naši turistički djelatnici koji će prezentirati ono što Zagorje nudi novo u turističkoj ponudi. Vjerujem da će se naše zajedništvo i sinergija između Grada Zagreba i KZŽ nastaviti i u budućem razdoblju. I neki dan smo imali sastanak kod gradonačelnika jer imamo nekoliko zajedničkih europskih projekata za koje nam je izuzetno bitno da ih realiziramo u idućoj financijskoj omotnici koja je pred nama i puno očekujemo od MPO – a jer je veliki novac na raspolaganju. I jedni i drugi imamo niz sjajnih projekata spremnih s gotovim građevinskim dozvolama, a sad je samo na ministarstvima da raspišu natječaje, ostalo je naša briga – rekao je Kolar.


Zagreb i Zagorje su kao prst i nokat, rekao je Klisović. - Zagorje će uvijek biti nama u srcu, uvijek nam je drago ugostiti ljude iz Zagorja i ovu manifestaciju. Osjećamo se kao svoj na svome. Mnogi Zagorci žive i rade u Zagrebu, kao što i mnogi Zagrepčani provode vrijeme u Zagorju. To je sinergija koja neće stati i pretočit će se i u poslovni dio suradnje između Grada Zagreba i KZŽ. Radit ćemo na zajedničkim projketima, pomagat ćemo Zagorje koliko god možemo jer pomažući Zagorje, pomažemo i Grad Zagreb – rekao je Klisović.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević pozvao je sve Zagrepčane i Zagrepčanke da dođu danas i sutra na Europski trg. - Degustirajte i kupite brojne proizvode koje Zagorje nudi, pomozite direktno OPG – ove iz Zagorja. Trend je svugdje da potrošači što bliže dođu k proizvođačima, bez ikakvih posrednika od njih kupuju domaće kvalitetne prehrambene proizvode. To je jako bitno za nas kao gradsku vlast i to je budućnost. Na taj način se smanjuju opskrbni lanci, direktno pomažu lokalni proizvođači bez ikakvih posrednika koji uzimaju proviziju. Dođite, kupite, podržite. Zagorje i Zagreb su neraskidivo povezani - rekao je gradonačelnik, dodavši da je njegova majka iz Zagorja, pa ima brojna sjećanja iz djetinjstva provedenog u Hrvatskom zagorju.


-Iz Zagorja jako puno ljudi radi u Zagrebu, imamo dnevne migracije, a jako puno Zagrepčana uživa u turističkim, kulturnim i gastronomskim potencijalima Zagorja. Zagorje se jako lijepo razvija, bio sam nedavo u službenom posjetu i htio bih unaprijediti suradnju između Grada Zagreba i KZŽ. Mi smo dio jedne aglomeracije, imamo suradnju za brojne europske projekte i vjerujem da ćemo još poboljšati suradnju – istaknuo je Tomašević, koji je novinarima otkrio da je i sam kupio brojne zagorske proizvode, ponajviše med i bučinih proizvoda.

Trajanje manifestacije: u petak, 14. listopada od 08,00 do 20,00 sati, u subotu, 15. listopada od 08,00 do 20,00 sati.

Fotogaleriju s manifestacije pogledajte OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook