Prethodni članak
Sljedeći članak

18. Obrtnički ulični sajam u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin


Obrtnici su na ovoj tradicionalnoj sajamskoj priredbi prezentirali rad svojih vrijednih ruku, pa su na štandovima na Franjevačkom trgu posjetiteljima ponudili - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od buče i mnoštvo drugih proizvoda koje su ponudili po popularnim cijenama.

- Vjerujem da su zadovoljni i obrtnici koji izlažu na ovom sajmu kojeg Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin organizira svake jeseni, ali i brojni posjetitelji. Varaždin je grad koji je nastao na obrtništvu, obrtništvo u gradu ima dugu i bogatu tradiciju, koju nastavljaju i obrtnici koji izlažu na obrtničkom sajmu. Udruženje je svim obrtnicima koji su to željeli osiguralo besplatnu promociju na Franjevačkom trgu, što je još jedan vid podrške koju pružamo našim obrtnicima - istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Obrtnički sajam obišla je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, koja je istaknula kako obrtništvo u Varaždinu ima dugu i bogatu povijest, o čemu svjedoči i 120. obljetnica organiziranog obrtništva, koju nizom aktivnosti obilježava Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin

- Obrtnici su kroz stoljeća bili pokretači ne samo gospodarskog već i društvenog života grada i županije. Vrijedan rad varaždinskih obrtnika kroz stoljeća nastavljaju i današnji obrtnici. Pohvalno je što i sve više mladih pokazuje interes za obrtnička zanimanja. Drago mi je da su i u ovo moderno vrijeme sajmovi prepoznati kao mjesto susreta ponude i potražnje, gdje se kupcima na licu mjesta predstavljaju obrtničke vještine i proizvodi koji su nastali upravo zahvaljujući tim vrijednim „zlatnim rukama“ - rekla je zamjenica župana, čestitavši Udruženju hrvatskih obrtnika Varaždin, koje je i ovogodišnji dobitnik Javnog priznanja Varaždinske županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, na još jednom odličnom organiziranom sajmu.

Atraktivnu ponudu na jesenskom obrtničkom sajmu razgledao je i gradonačelnik Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, u pratnji veleposlanice Republike Portugal Njezine Ekscelencije Marie Paule Vieire Lael Da Silve te zamjenice gradonačelnika portugalskog Guimaraesa Adeline Pinto.

- Gošće iz Portugala su oduševljene ponudom na ovom obrtničkom sajmu. I u Portugalu, kao i u cijeloj Europi, sve je manje ovakvih, ručno izrađenih predmeta koji su predstavljeni na obrtničkom sajmu. Zato tu vrijednu tradiciju rukotvorstva trebamo njegovati i čuvati, ali i predstavljati, jer ona može biti i atraktivni dio turističke ponude Varaždina - naglasio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Posjetitelji sajma mogli su vidjeti i dvadesetak oldtimer automobila u vlasništvu članova Oldtimer kluba Međimurje iz Čakovca, a za dobru atmosferu na obrtničkom sajmu pobrinuo se je Tamburaški sastav Taliri.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook