Prethodni članak
Sljedeći članak

Akcija pošumljavanja okoliša nove bolnice

Pregledom terena predstavnika Hrvatskih šuma, ispostava Krapina, upraviteljem JU za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ, p


Pregledom terena predstavnika Hrvatskih šuma, ispostava Krapina, upraviteljem JU za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ, predstavnicima Opće bolnice, Planinarskog društva «Zagorske steze» i Saveza eko-udruga, konkretno je dogovorena prva faza pošumljavanja okoliša nove županijske bolnice na Bračaku, koja bi počela uz Dan planeta Zemlja, u subotu 21. travnja u 9,00 .

Pozivaju se udruge, općine i gradovi, eko-škole i građani da se uključe u akciju i time doprinesu ne samo ljepšem izgledu okoliša nove bolnice, već i «ozdravljenju» planeta.

Naime, UNEP je zbog zabrinjavajućih klimatskih promjena na Zemlji pokrenuo globalnu kampanju «Milijardom stabala protiv klimatskih promjena», a Savez eko-udruga KZŽ provodi je na području Zagorja.

Akcija u okviru globalne kampanje počela je u KZŽ sadnjom lipe, uzgojene iz sjemena Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici (Eko, Oroslavje), uz okupljanje Eko-škola kod Osnovne škole u Bedekovčini, a nastavlja se pošumljavanjem okoliša nove županijske bolnice.

Stručnjaci Hrvatskih šuma preporučuju sadnju svih zavičajnih vrsta drveća – hrasta lužnjaka i kitnjaka, bukve, breze, graba, lipe, tise, divlje trešnje… i sl. čijom bi se sadnjom upotpunila, iskopom i gradnjom prekinuta cjelina šuma koje su prirodno okružje bolnice.

Tako bi se prirodi vratio dug, a budući pacijenti i posjetitelji bolnice koristili bi blagodati prirodne sredine. Za projektiranje šetnice, uz koju će se postaviti klupe, pobrinut će se članovi Planinarskog društva «Zagorske steze» koji u tome već imaju bogato iskustvo i šetnicu uz bolnicu u Krapinskim Toplicama – projektiranu za posjetitelje različitih fizičkih kondicija.

Dajmo svoj doprinos bolnici

Mnogi žitelji Zagorja emocionalno su vezani uz bolnicu Bračak, mnogi od nas će je kad-tad posjetiti. Kako je to naša prva i jedina zagorska bolnica, dajmo svoj doprinos njenom ljepšem izgledu, svoj zalog prirodi, Zagorju i onima koji će nas zvati svojim precima. Građani koji bi donirali sadnicu mogu doći u subotu 21. travnja u 9.00 na parkiralište ispod nove bolnice, ili se prije tog dana mogu javiti na recepciju Opće bolnice Bračak i potražiti voditelja tehničke službe, g. Vladimira Ovčarića

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook