Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ako odlučite posjetiti nekoga, prvo idite 10 dana u karantenu'

Poželjno je da za vrijeme predstojećih blagdana smanjimo broj kontakata, rekla je epidemilologinja


Epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Novom danu na N1 televiziji komentirala je pandemiju koronavirusa u Hrvatskoj, a pojasnila je i što točno znače statistički podaci koje Stožer svakodnevno objavljuje.

Unatoč novim mjerama koje su trebale spriječiti širenje virusa, brojke i dalje ne padaju.
"Koliko će mjere biti uspješne, ovisi o tome koliko ćemo se mi tih mjera pridržavati. Za očekivati je da za 15 dana do tri tjedna primjećujemo značajniji pad novozaraženih i da tu krivulju koja je u rastu prelomimo. Što se tiče hospitaliziranih i smrtnih ishoda, tu poboljšanja u smislu smanjenja, nažalost, moramo čekati još duže jer oni uvijek kasne", pojasnila je Petrović.

"Od covida-19, i to teških oblika, obolijevaju i mlađe osobe koje nemaju kronične bolesti. Nasreću, to ne završava smrtnim ishodom. Međutim, i oni završavaju na tim visokim protocima kisika, pa mogu čak i na respirator i mehaničku ventilaciju. Njihov oporavak traje izvjesno vrijeme. Sve više se govori o tom post-covid stanju koje je prisutno i u mlađih osoba kojima treba i po par mjeseci da se oporave od teškog oblika bolesti koju su imali", kazala je Petrović i navela s čime se susreću te osobe.

"Imaju taj neki osjećaj malaksalosti, opće iscrpljenosti, bolovi u mišićima i zglobovima, ponekad povišenih temperatura, a ono što zabrinjava je da i jedan dio osoba koje su imale blaže oblike ima promjene i u središnjem živčanom sustavu i na srcu."

"Veliki broj oboljelih, oko 80%, ima jako blage kliničke slike, a tih preostalih 20% ima teške kliničke slike.
Govoreći o nadolazećim blagdanima, Petrović je za N1 istaknula da je nužno pridržavati se mjera u to vrijeme zbog nepovoljne epidemiološke situacije.


"Ulazimo u izrazito nepovoljan period s obzirom na to da nam dolazi vrijeme blagdana koje nama tradicionalno predstavlja vrijeme kad se puno više družimo. Nažalost, sad smo u tako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji da je to jednostavno isključeno, odnosno nije poželjno."
Petrović je dala i neke upute kako se ponašati u predstojećim danima ako želimo posjetiti nekoga tko je u rizičnoj skupini za vrijeme blagdana.

"Poželjno je da za vrijeme predstojećih blagdana smanjimo broj kontakata i da se ograničimo na "socijalne mjehuriće", gdje ćemo si odabrati nekoliko osoba koje imaju otprilike isti rizik izloženosti, i da nemamo kontakt s drugim osobama. Ako se odlučimo posjetiti nekoga koga dugo nismo vidjeli, ECDC preporučuje da se prije toga stavimo na 10 do 14 dana u dobrovoljnu karantenu, da nemamo rizične kontakte i nakon te karantene, pod uvjetom da nismo razvili nikakve simptome, posjetimo tu osobu. Moramo biti svjesni da toj osobi to može biti posljednji posjet, nažalost, ako otiđemo u posjetu, a zaraženi smo."

Od početka pandemije bilo je nekih oprečnih stavova o tome koliko nas maske štite od koronavirusa.
"Čak i ako osoba oboli, količina virusa koju će primiti je manja i vjerojatno će imati blaži oblik bolesti nego da osobe ne koriste masku. Maska definitivno smanjuje količinu virusa u cirkulaciji među osobama koje nose masku", istaknula je Petrović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook