Prethodni članak
Sljedeći članak

Ako ovo napravite, mogu vam ukinuti vozačku i poslati vas ponovo u autoškolu

  • policija kazna kazne

    Foto: Ilustracija/ Pixsell


U posljednje vrijeme svjedoci smo sve češćih izvještaja kako je policija, odnosno sud na prijedlog policije, drastičnom novčanom kaznom, ali i kaznom zatvora, kaznio vozače koji su višekratno uhvaćeni kako voze pijani.

Alokoholiziranim vozačima, kako je najavljeno, policija će idućih mjeseci posebno pokušati 'stati na kraj' te će u tom kontekstu pojačano provoditi testiranje vozača na prisutnost alkohola u krvi, ali i na prisutnost droga.

A kazne za vožnju u pijanom stanju uistini nisu male.

Što je veća koncentracija alkohola, kazna je veća.

Recimo, 90 eura je kazna za profesionalce i mlade vozače ako imaju bilo koju količinu alkohola do 0,5 promila. 60 eura je kazna za bicikliste, zaprežna vozila, jahače i slično, jer ni oni ne smiju imati alkohola u krvi.

Najveća kazna izriče se za vožnju pod utjecajem alkohola preko 1,5 promila, a iznosi od 1.320 do 2.650 eura, no na to još ide zaštitna mjera koja, ako se to dogodi drugi ili treći put, podrazumijeva oduzimanje vozačke dozvole do godinu dana, moguću zatvorsku kaznu, ali i šest negativnih prekršajnih bodova.

Treba napomenuti, ako mladi vozač napravi to da skupi devet bodova, a ostali 12, vozačka dozvola se ukida, kao da je nikad niste imali.

Slijedi ponovno auto-škola, no polagati možete tek nakon dvije godine i to je najdrastičnija mjera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook