Prethodni članak
Sljedeći članak

AKTUALNI SAT: Kako je dvorana SŠ Krapina odabrana za prihvatni centar izbjeglica, Županija će pokriti trošak prijevoza sportaša u druge dvorane


Uobičajeno, sjednica Županijske skupštine KZŽ započela je aktuanim satom. Vijećnik Romeo Vincelj pitao je kada, kako i u kojem roku će biti izvršena energetska obnova OŠ Marija Bistrica, na što mu je župan Željko Kolar odgovorio da obnova nije krenula jer još nije raspisan natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učnikovitost. – Imamo spremnu dokumentaciju i osigurali smo sredstva i čim se raspiše natječaj, aplicirat ćemo – rekao je Kolar.

Vladimir Pleško ponovio je pitanje oko problema Aglomeracije Zabok – Zlatar, projekta vrijednog 600 milijuna kuna, za koji bi se trebala, ako bude kašnjenja, platiti penalizacija 5 posto odnosno 30 milijuna kuna. – Tko će pokriti te troškove, pitao je Pleško te zatražio da se organizira sjednica skupštine na kojoj će vijećnici dobiti informacije. Župan je naveo da su pismeno očitovanje direktora Zagorskog vodovoda dobili, , a da će osim njega tražiti da na sjednicu dođe i predstavnik Hrvatskih voda. – U prejudiciranje da li će se plaćati penali sada s ne bi upuštao, no bit će ovo posebna točka dnevnog reda na idućoj sjednici Skupštine ili na tematskoj sjednici, uz temu i zbrinjavanja otpada – rekao je Kolar. 

Zoran Gregurović postao je pitanje vezano uz korištenje sportskih dvorana kao pomoć izbjeglicama iz Ukrajine. – Mi smo predložili dvoranu OŠ A. Cesarca, no odlučeno je da to bude dvorana SŠ Krapina, dvorana u Đurmancu i Radoboju. Tri dvorane su licencirane za rukomentna i košarkaška natjecanja, u Krapini, Zaboku i Bedekovčini. Rukometaši i košarkaši morat će nastaviti trenirati u drugim dvoranama – upozorio je Gregurović, te ukazao na činjenicu da u krapinskoj dvorani, kada nema škole, ne radi ni grijanje vode. – Da li postoji mogućnost da ne vozimo 150 djece u druge dvorane i da se kao prihvatni centar koristi neka druga dvorana ili da se napravi zasebno grijanje u dvorani? – pitao je Gregurović. Župan je odgovorio da su predložili dvoranu u kojoj nema natjecanja, ali su odbijeni jer ne zadovoljava kriterije. – A da li će biti mobilizirana, o tome ne odlučuje Županija već nacionalni Stožer. Ako se Zavod za javno zdravstvo pozitivno ne očituje o tome, dvorane neće biti mobilizirane, one su privremeni smještaj, a nakon njih izbjegle osobe idu u trajni smještaj. KZŽ će pokriti trošak prijevoza djece dok god budu morali trenirati u drugim dvoranama – rekao je župan.

Ljubica Jembrih ukazala je na problem pomoćnika u nastavi, koji, s obzirom na niska primanja i ugovor samo do 6. mjeseca, a ne i kroz ljeto, često odlaze na druge poslove s boljim uvjetima ako im se pruži mogućnost. Pitala je koje bi se mjere mogle poduzeti da djeca ne ostaju bez pomoćnika. Župan je odgovorio da će se osigurati sredstva za povećanje plaće iduće školske godine, a što se ugovora tiče, njih radi nadležno Ministarstvo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook