Prethodni članak
Sljedeći članak

Amandmani kao zagorska glasnost

Kao što je poznato, Vlada Republike Hrvatske odbila je 421 amandman na državni proračun ´jer se u prijedlozima ne


Kao što je poznato, Vlada Republike Hrvatske odbila je 421 amandman na državni proračun ´jer se u prijedlozima ne predviđa izvor iz kojeg bi se namakao potreban novac´. Vlada je prihvatila svoja tri tehnička proračuna koji se većinom odnose na preraspodjelu proračunskog novca u trima ministarstvima: Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrane i Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Odbačen je financijski najteži amandman u kojem je SDP tražio uvođenje nove prihodovne stavke od četiri milijarde kuna od poreza na kapitalnu dobit. Odbačeni su i amandmani na razdjele u Ministarstvu pravosuđa, niz amandmana na razdjele Ministarstva obrane i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Oporba je između ostalog tražila i da se s više novaca pomogne županijama, gradovima i općinama kako bi se mogle uredno financirati decentralizirane funkcije.

Od decentralizacije za koju su se naši saborski zastupnici, ponajviše oporbeni, zalagali ove godine neće biti ništa, jer trebalo je namiriti, objasnio je saborski zastupnik SDP-a za Krapinsko-zagorsku županiju Ivan Hanžek, nova ministarstva i potrebe koje su iskazali koalicijski partneri, a kolač nije toliko velik da bi se napravilo toliko šnita koliko je potreba.

Naši zagorski saborski oporbeni zastupnici Željko Vincelj (HNS) i Ivan Hanžek (SDP) također su bili aktivni u Hrvatskom saboru, te Vladi predložili niz amandmana, koji nisu prihvaćeni. Što su to oni predlagali kako bi nama u našoj Krapinsko-zagorskoj županiji bilo lakše živjeti, možete pročitati u nastavku.

Hanžek predložio 8, a Vincelj 10 amandmana za Zagorje

Ivan Hanžek (SDP) i Željko Vincelj (HNS) kao saborski zastupnici iz Krapinsko-zagorske županije zajednički su predložili većinu amandmana. Ivan Hanžek dao ih je vezano za našu županiju osam, Željko Vincelj deset, s tim da je saborski zastupnik Ivan Hanžek neke svoje amandmane (identične), kada je vidio da su Vincelju odbijeni, povukao u toku rasprave.

Inače, Željko Vincelj nastupio je ispred kluba HNS-a i obuhvatio je najviše stavaka ispred naše Županije s obzirom da je i županijski vijećnik, a takav im je bio i dogovor. Vincelj je podnio ukupno 13 amandmana, od čega su tri bila na državnoj razini. Odnosila su se na nacionalni program željezničke infrastrukture gdje je Vincelj tražio da se povećaju sredstva za modernizaciju čvorišta Glavnog kolodvora u Zagrebu i Rijeci, te da se svi željezničko-cestovno-pješački prijelazi u Hrvatskoj zaštite prometnom signalizacijom, a takvih je oko tisuću. Napomenuo je i da je 2006. godine na takvim nezaštićenim prijelazima, zaštićenih samo prometnim znakom poginulo 17 osoba, i naglasio kako bi nam svima trebao prioritet biti sigurnost ljudskih života. Drugih se 10 amandmana koje je Željko Vincelj podnio odnosilo na Krapinsko-zagorsku županiju.

U idućih pet godina država će u modernizaciju željezničkog prometa potrošiti 18 milijardi kuna. Vrlo malo od tih 18 milijardi dobit će Krapinsko-zagorska županija.

- Jedino što smo uspjeli dobiti je financiranje dovršetka željezničke pruge Kumrovec do državne granice i elektrifikaciju željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka, što je krasna stvar, ali je vrlo malim dijelom zastupljena u našoj županiji. Tražio sam i da se u državni proračun uvrsti rekonstrukcija željezničke pruge Zabok-Krapina, te da se nastavi s elektrifikacijom pruge od Zaboka do Varaždina s posebnim naglaskom da se da prioritet rješavanju pruge prema Stubičkim Toplicama zbog razvoja turizma, no amandmani su odbijeni – rekao je Vincelj.

Pruge i kolodvor

Amandmani Ivana Hanžeka išli su cilju da se ubrza rekonstrukcija i obnova zabočkog kolodvora koji je po broju putnika treći u Hrvatskoj i u kojem su uvjeti za zaposlenike i putnike nemogući. Tražio je da se modernizaciji kolodvora pristupi već početkom 2009. godine jer su planovi, programi i projekti koji su vezani za kolodvor od strane Grada Zaboka gotovi.

- Dobili smo uvjeravanje da će se u programu pojačanog održavanja pokušati naći sredstva da bi se stvorili tehnički uvjeti za prometovanje vlakova primjerenom brzinom sukladnom 21. stojeću – pojasnio je Hanžek.

Ivan Hanžek

Objasnio je i kako postoje tehnički problemi kod dionice pruge od Zaboka do izlaza iz Grabrovca.

- Tu se nalaze radijusi kretanja koji onemogućavaju brzinu veću od 60 kilometara na sat, te tu treba pronaći tehničko rješenje, jer u jednom dijelu pruge od Grabrovca do Sv. Križa Začretja ima uvjeta da vlak može i do 100 kilometara na sat. Problem postoji i između Velike Vesi i Galovca, gdje je također nestabilan teren. Treba naći tehničko rješenja za ta dva problema, a ulaskom u taj petogodišnji program modernizacije i rekonstrukcije željeznice bit će nam omogućeno i efikasno prometovanje od Zaboka do Krapine, odnosno Đurmanca – zaključio je Hanžek.

Amandman vezan za financiranje dovršetka pruge u Kumrovcu ušao je naknadno u državni proračun na zahtjev zagorskog zastupnika Milivoja Škvorca (HDZ) i saborskog zastupnika iz Zaprešića Željka Turka (HDZ). U planu je i modernizacija, elektrifikacija i uređenje zgrada i objekata za prijem i otpremu putnika i roba željezničke pruge Zaprešić-Zabok, u iznosu od 308 milijuna kuna. Fond za regionalni razvoj isto kao i Ministarstvo gospodarstva će tek sad nakon donošenja proračuna ići na raspisivanje natječaja gdje će Županije, Gradovi i Općine moći kandidirati svoje projekte.

Zajednički projekti

Svi ostali amandmani bili su vezani za zajedničke projekte. Amandman vezan za naš zagorski aerodrom je odbijen, no zagorski zastupnici dobili su od Ministarstva prometa i veza obećanje kako će se dio potrebitih sredstva od ukupno 35 milijuna kuna koliko ga ima za diobu osigurati u tu svrhu. Vincelj je tražio da se u državni proračun uvrste sredstva za financiranje punog profila autoceste Zagreb-Macelj.

- Dobio sam odgovor da se s time neće ići preko državnog proračuna, već će se ići dopunom koncesijskog ugovora, no ne i kada i kojim tempom. Rokovi se još uvijek ne znaju – ispričao je Vincelj.

Jedan od amandmana bio je vezan i uz našu veliku zagorsku bolnicu koja je konačno počela raditi. Vincelj je tražio da se oprema za bolnicu na Bračku s predviđenih 29 milijuna kuna sredstava iz državnog proračuna poveća barem na 62 milijuna kuna za ovu godinu. Odgovor je bio da su sredstva predviđena u onom obimu kolika je i u ovom trenutku kadrovska opremljenost bolnice, te mu je rečeno da kada će biti više kadrova, bit će predviđena i veća sredstva za opremu bolnice, što će oni pomno pratiti. Tih 29 milijuna je kredit za otplaćivanje opreme za bolnicu koja je isporučena, tako da novih novčanih sredstava ni nema, pojasnio je pak Hanžek.

Vincelj je podnio amandman vezan za rekonstrukciju drvenog mosta na Sutli, na što je dobio odgovor da se taj most ne može financirati novcem iz državnog proračuna, već da je u ingerenciji Županijske uprave za ceste.

Brza cesta

Na red je došla i česta tema predizborne kampanje: brza cesta Mokrice-Marija Bistrica –Popovec. Odgovor na to je da je tehnička dokumentacije u izradi, te kako u državnom proračunu za ovu godinu sredstva nisu predviđena. Isti odgovor dobili su i za spojnu cestu Zabok-Krapina.

- Radi se na tehničkoj dokumentaciji i kada bude gotova vidjet će se koliko će sredstva trebati. Kada sam pitao tko je kriv što dokumentacije nema iako je obećano da će brza cesta biti gotova do 2010. godine, odgovor je bio šutnja. Takvim ponašanjem možemo je očekivati tek 2020. godine – komentirao je Vincelj Hanžek je dodao kako nisu samo tražili povećanje sredstava za brzu cestu Mokrice –Marija Bistrica - Popovec već i drugačiju dinamiku.

Dosad je osigurano 12 milijuna kuna za tehničku dokumentaciju, a još uvijek nisu ni riješeni imovinsko-pravni odnosi. Hanžek smatra kako je nedopustivo da se gradi samo jedna traka brze ceste od Mokrica do Bračka, jer će takva cesta s jednim trakom, a relativno ravna u duljini od pet kilometara ponovno postati još jedan poligon na kojem će ginuti vozači, kao što pogibaju na industrijskoj cesti koja je dugačka 3 kilometara.

- Odgovor je bio da će se pred Saborom ove godine naći rasprava o cestovnoj infrastrukturi, odnosno program izgradnje ceste u RH od 2009-2014. godine, pa će se i ti neki naši amandmani koji su bili vezani za cestovnu infrastrukturu staviti u naredni petogodišnji plan – rekao je Hanžek.

Jedan od amandmana koje je podnio Željko Vincelj bio je vezan za vodoopskrbu. Sredstva za realizaciju potpisanog ugovora između Vlade, Hrvatskih voda i Zagorskog vodovoda ispred KZŽ ostaju ista kako je bilo zacrtano ugovorom. Povećanja nema, no najvažnije je da se nastavlja pratiti taj projekt.

Korisna upozorenja

Komentar Ivana Hanžeka je da je bio svjestan da amandmani neće biti prihvaćeni no da je barem pokušao ukazati na aktualno stanje, što je istovremeno i pomoć kolegama iz vladajuće stranke da i njihova argumentacija bude jača unutar vlasti kada je riječ o zajedničkim projektima. - Podnio sam te amandmane iako sa unaprijed znao da neće biti ništa od toga. U svakom slučaju treba upozoravati na strateške kapitalne zagorske projekte uvijek i ponovo, pa će ih nadam se jednom i početi rješavati – prokomentirao je pak Vincelj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook