Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: Pitali smo Zagorce imaju li još kolinja doma ili svo meso kupuju u trgovini


U našoj smo anketi upitali Zagorce na koji se način opskrbljuju mesom – imaju li još uvijek tradiciju uzgoja doma, obavljaju li sami kolinje i prave domaće proizvode ili pak po sve to idu u trgovine.

Anketa:

Mirjana Bakliža, Galovec Začretski:

Nemamo kolinje, kupujemo meso. Kupimo cijelu svinju, a doma sami prerađujemo, radimo špek, kobasice, čvarke, mast, devenice… To se više isplati nego da uzgajamo svinje, ali skupo je i ovako. Kila je 3 eura žive vage, a u trgovini 55 kuna kila mesa. Isplati se ipak doma to napraviti. Dođu i majstori mesari, još i to kad se plati, nakupi se troškova. No, bar znamo da je domaće. Proizvodi od jedne svinje nam potraju 3,4 mjeseca. Spremamo sve u škrinju, opremljeni smo.

Mirjana Mladenović, Zabok:

Ne uzgajam svinje, ali kupujem od jednih ljudi stalno. No, ove godine nemaju za prodaju jer ne smiju prodavati zbog situacije sa svinjskom kugom. Pa onda idem kod poznatih mesara, kod njih kupujem, ali gotovo meso za jelo, a ne za preradu. Ne isplati mi se to. Kada mi neke treba od mesa, jednostavno kupim. Iako više niti ne znaš kaj točno kupuješ, koja je to kvaliteta. Još malo i za kruh nebum imala, a kamoli meso.

Branko Bednjanec, Strmec Stubički:

Više nemamo kolinja, ali se s nostalgijom sjećam tih vremena. Ja kupim samo u dućanu meso, kada mi treba, ne za prerađivanje. Pokojni otac držao je svinje, znao je sve to preraditi, no nisam se poslije u to upuštao, ja to ne znam. A sad, kvaliteta mesa u dućanu, to je upitno. Fale mi ti domaći proizvodi, drugačiji je okus, no to je sada prošlost.

Ljubica Šafranko, Krapinske Toplice:

U mladosti smo imali kolinja, iz Slavonije sam porijekom. Sada više ne. Imali smo ranije i praksu, kada više nismo imali kolinja, kupiti komad svinje, polovicu, prerađivati, no više ne. Isplati se samo ako kupujete od poznatog uzgaivača. Znali smo raditi kobasice, čvarke, domaću mast, svu opremu sam imala. Za mene i supruga se to više ne isplati, sada kupujem gotovo u mesnici, ali obično niti ne svinjetinu. Tko zna čime se mi hranimo.

Vladimir Špiček, Igrišće:

Nemamo više kolinja, prije smo imali taj običaj. Sada se to više ne isplati, kupiš kaj trebaš. Sve  je preskupo, ne isplati se niti ništa uzgajati. Eure su samo zamijenili s kunama skoro, koliko je sve skupo. Više se isplati kupiti kobas u dućanu tu i tamo, ako ti treba, nego da ga ideš sam raditi. Jedino kupim špeka, pa sam pravim svoje čvarke i svoju mast. To se isplati donekle.

Iva Latinović, Zabok:

Moja obitelj nema svinje, ali dečkova ima, pa imaju i kolinja. Uglavnom to njegova baka ima preko sebe, a proizvode za obiteljske potrebe.. Kažu da im se još uvijek islplati uzgajati svinje i imati mesaru. Zna im ostati proizvoda i za drugu sezonu, mesar im pomaže, ali imaju iskustva i većinu toga mogu sami napraviti.

Zlata Kovaček, Brestovec Orehovički:

Imamo kolinja, uzgajam dvije svinje. Obje ćemo zaklati ove godine. Sve sami radimo, zatvorene su svinje, sve je po propisu, nikad nismo imali problema. Mislim da nije isplativije uzgajati svinje i imati kolinje nego kupovati u dućanu meso, ali je bitno da čovjek zna što jede. Spremamo meso u škrinju, pac, a nešto sušimo. Pravimo krvavice, čvarke, mast, sušeni špek, a čak delamo i domaće bijele devenice, s kukuruznim brašnom. Puno finih, domaćih stvari. Nadam se da neće doći do toga da se ne smije uzgajati i imati kolinje. Prije smo i prodavali, a sada je za našu upotrebu samu, za obitelj.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook