Prethodni članak
Sljedeći članak

Apel Policijske uprave: Podignimo razinu prometne kulture, smanjimo nesreće

Pripremio: Zoran Lončar, glasnogovornik PU
Analizom statističkih pokazatelja prometnih nesreća za prvih šest mjeseci 20


, glasnogovornik PU

Analizom statističkih pokazatelja prometnih nesreća za prvih šest mjeseci 2010. godine izraženo je zadovoljavajuće stanje u cestovnom prometu, posebno je to bilo vidljivo u smanjenju broja smrtno stradalih osoba za 50 posto u odnosu na isti period 2009. godine. U prvih šest mjeseci 2010. godine smrtno su stradale 4 osobe u prometnim nesrećama, dok je u prvih šest mjeseci 2009. godine smrtno stradalo 8 osoba.

Za napomenuti je da se prema broju smrtno stradalih osoba na 100.000 stanovnika u jednoj godini, ocjenjuje stanje sigurnosti u cestovnom prometu, a cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u 2010. godini na državnoj razini je 10 smrtno stradalih osoba na 100.000 stanovnika.

Isto tako, došlo je do ukupnog smanjenja broja prometnih nesreća, odnosno u prvih šest mjeseci 2010. godine dogodilo se 426 prometnih nesreća, što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2009. godine smanjenje za gotovo 19 posto. U tih 426 prometnih nesreća osim već spomenutih smrtno stradalih osoba, došlo je i do smanjenja broja ozlijeđenih osoba, odnosno 43 osobe su teže ozlijeđene, a 183 osobe lakše, dok je u istom periodu 2009. godine teže bilo ozlijeđeno 63 osobe te je 207 osoba prošlo s lakim tjelesnim ozljedama.

Kobne nesreće

Svi navedeni statistički pokazatelji išli su u prilog, ka zadanome cilju, odnosno granici od najviše 10 smrtno stradalih osoba na 100.000 stanovnika u jednoj godini. Međutim u mjesecu srpnju uvelike se porušilo zadovoljavajuće brojčano stanje smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama na području ove PU. Brojčano, dogodile su se tri kobne i tragične prometne nesreće u kojima je 5 osoba smrtno stradalo (3 vozača i 2 putnika). Dva slijetanja uslijed neprilagođene brzine te jedno neoprezno prelaženje preko željezničke pruge uzrok su nastanka tih prometnih nesreća.

Naročito tragičnog epiloga bila je prometna nesreća koja se dogodila 24. srpnja u Poznanovcu uslijed naleta željezničkog vozila (na prijelazu preko željezničke pruge) na osobni automobil s kojim su četiri mlade djevojke krenule u večernji izlazak. Nažalost, u toj prometnoj nesreći od zadobivenih ozljeda dvije djevojke smrtno su stradale na mjestu nastanka prometne nesreće, jedna djevojka od zadobivenih ozljeda preminula je dan kasnije u KB Sestre Milosrdnice u Zagrebu, dok je jedna djevojka zadobila lake tjelesne ozljede. Samo dva dana kasnije, u Stubičkoj Slatini, neprilagođena brzina i nenošenje zaštitne kacige bilo je kobno za mladog motorista, koji je uslijed slijetanja motociklom udario u betonsku ogradu te je od zadobivenih ozljeda na mjestu prometne nesreće preminuo, dok je njegov suvozač zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Budimo oprezni u prometu, ne trebaju nesreće biti pouka

Uz žaljenje za stradalima i suosjećanje s njihovim obiteljima, došla je velika pouka svim sudionicima u prometu, koliko malo je dovoljno za događanje jedne tragične prometne nesreće. Ovdje skrećemo pažnju da su tijekom 2010. godine 3 pješaka smrtno stradala u prometu, a njih desetak prošlo je s teškim ili lakim tjelesnim ozljedama.

Nažalost, ne mogu se teška stradavanja u prometu posve eliminirati, ali objektivno postoji puno prostora u tom smjeru, mnogo onih rizičnih situacija u kojima su vozači i ostali sudionici u prometu skloni dekoncentraciji, a često i izazivanju sudbine vožnjom velikim brzinama, vožnjom pod utjecajem alkohola ili opijata, opasnim pretjecanjima, nekorištenjem obavezne zaštitne opreme i drugim opasnim radnjama.

Naročito problematično je mladenačko razdoblje, kada se kroz nekako neodgovornu prizmu shvaćanja ozbiljnosti neke prometne situacije, traženjem adrenalina, htijenjem za pokazivanjem i dokazivanjem, precjenjivanjem vozačkih iskustava, možda i krivom hrabrošću potencira i uvećava mogućnost nastanka tragičnih nesreća u prometu. Povećanje razine svijesti svakog pojedinca, što je i dio naše obveze, dovest će do zadovoljavajuće razine globalne prometne kulture, što će se i direktno odraziti na učestalost događanja prometnih nesreća, manje naslova u crnoj kronici, i što je najvažnije, pozitivnom percepcijom svih sudionika na zadovoljavajuće stanje u cestovnom prometu.

S tim nastojanjima i obavezom, ponavljamo i apeliramo na Vas:
- propisno se ponašajte u prometu,
- poštujte prometna pravila,
- pridržavajte se ograničenja brzine,
- ne upuštajte se u vožnju znajući da ste pod utjecajem alkohola ili opijata,
- budite maksimalno oprezni na nezaštićenim prijelazima preko željezničke pruge,
- vozači i suvozači na mopedima i motociklima stavljajte obavezno kacigu na glavu i na onim najkraćim relacijama, po mogućnosti i drugu zaštitnu opremu,
- nemojte brzopleto odlučivati u rizičnim prometnim situacijama,
- budite dobar primjer ostalim sudionicima svojim ponašanjem u prometu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook