Prethodni članak
Sljedeći članak

Autocesta Zagreb – Macelj proslavila 20. obljetnicu: 'Želja je izgradnja drugih cijevi na tunelima'


Autocesta Zagreb – Macelj ovih dana slavi 20 godina postojanja. Tim povodom održana je svečanost u Malom dvorcu u Gornjoj Stubici, gdje se okupila uprava društva, ali i brojni uzvanici, najprije u službenom, a kasnije u neformalnom druženju.

Autocesta Zagreb – Macelj društvo je osnovano odlukom Vlade EH, kao javno – privatno partnerstvo, s pravom nad razvojem, financiranjem, građenjem, upravljanjem i održavanjem postojeće autoceste i pratećih objekata.

-Dvadeset godina radimo i dajemo svoj maksimum kako bi osigurali siguran promet, a onda i ugodnu vožnju – istaknuo je predsjednik Uprave AZM d.o.o. Miloš Savić, naglasivši kako dobivena koncesija traje još osam godina. – Naša je želja, u suradnji s davateljem koncesija, odnosno Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, završiti projekt koji je svima ovdje u regiji najbitniji, a radi se o drugim cijevima tunela Sveta Tri Kralja i Brezovica te tri vijadukta. Zahtjevan je to i skup posao – rekao je još Savić, dodavši kako je procijenjena vrijednost toga oko 100 milijuna eura.

Predsjednik uprave Egis Road Operations Croatia d.o.o. Zrinko Hržić istaknuo je kako je tvrtka Egis Road Operations Croatia zadužena za održavanje, upravljanje, naplato, košnju i zimsku službu na spomenutoj autocesti. – Kao dio velike korporacije iz Pariza, spremni smo odraditi sve što se traži, a sudjelujemo i doprinosom u zajednici, kroz projekte humanitarnih aktivnosti i zaštite okoliša. Spremni smo da surađujemo i dalje – rekao je Hržić.

Osvrnuo se i na novi sustav naplate, koji će se uvesti na hrvatskim autocestama. – Bit će to jedan iskorak naspram sad. Dogovreno je da će to zaživjeti na razini cijele Hrvatske i naša koncesija je uključena u taj projekt. Detalji projekta još se trebaju razraditi, no očekuje se smanjenje gužvi. One se ne mogu izbjeći u potpunosti, ali se s novim sustavom naplate mogu smanjiti – rekao je Hržić.

Uz brojne druge uzvanike te predstavnike resornog ministarstva, čestitke na 20. obljetnici uputio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.  – Ova je autocesta promijenila Zagorje. Podijelila nas je na istočni i zapadni dio, ali i omogućila jednu vrlo modernu prometnicu koja nas spaja sa Zagrebom, ali i graničnim prijelazom Macelj, koji je upravo zbog autoceste postao najfrekventniji granični prijelaz u Hrvatskoj, kroz koji prijeđe impresivan broj vozila. Taj tranzit omogućio nam je rast turizma na području čitave Hrvatske – rekao je Kolar.

Dodao je i kako je ta prometna povezanost izuzetno bitna Krapinsko – zagorskoj županiji kao izvozno orijentiranoj regiji. – Važno nam je da promet usluga i roba bude što bolji, stoga smo već prije nekoliko godina predali inicijativu za izgradnjom drugih cijevi tunela, jer gužve koje se stvaraju, stvaraju i poteškoće našim gospodarstvenicima u poslovanju. Vjerujem da će biti sluha. To je zahtjevan i skup projekt, ali je i prijeko potreban i vjerujem da će biti dovoljno razumijevanja od resornog ministarstva, ali i Vlade i da ćemo to realizirati – zaključio je Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook