Prethodni članak

Beba koju je netko ostavio u ovoj kanti za smeće više se ne zove Ivan. Evo gdje je sada


Foto: Pixsell

Sjećate li se tek rođene bebe ostavljene na ulici u Zaprešiću? Malenog dječaka rođenog u 38. tjednu trudnoće u svibnju su u kasnim večernjim satima pronašla dvojica tinejdžera i odmah pozvala policiju. Bio je pothlađen i životno ugrožen. Dobio je ime Ivan po dežurnom liječniku Ivanu Zovku iz zagrebačke bolnice sveti Duh koji mu je spasio život. Nakon oporavka, u lipnju je završio u udomiteljskoj obitelji, a sada bi šokantna priča mogla dobiti sretan rasplet, javlja RTL.

Sada petomjesečna beba više se ne zove Ivan i ima novu obitelj, odnosno na korak je do posvajanja. Ostalo je još malo administrativnog posla, javlja RTL. Njihova novinarka Kristina Čirjak razgovarala je s Krešimirom Hojsakom, ravnateljem Područnog ureda Zavoda za socijalni rad u Zaprešiću.


On je objasnio kako prema Obiteljskom zakonu obitelj ima rok od tri mjeseca da se javi. “Ukoliko se ne javi obitelj, dijete nepoznatog porijekla stječe pretpostavke za posvojenje”, kazao je. Roditelji se u ovom slučaju nisu javili. “Pokušali smo sve i nismo uspjeli pronaći roditelje”, rekao je Hojsak.

“Od početka je bio veliki interes za tu bebu. Dakle, puno ljudi se javilo s raznoraznim ponudama pomoći od odjeće i obuće te čak i preuzimanje skrbi o djetetu”, dodao je.

Objasnio je da se posvojitelji biraju tako da nadležni Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad iz registra posvojitelja izabire najprikladnijeg za određeno dijete.

“Svi smo bili dosta emotivni. Doktori i policija, svi smo dali sve od sebe kako bi zapravo našli najbolje rješenje za tu bebu”, rekao je. Iz zagrebačke policije kažu da će i dalje tragati za onima koji su novorođenče ostavili na ulici, javlja RTL.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook