Prethodni članak
Sljedeći članak

Borovčak: "Ako se gradi Hercegovcima, zašto ne i Zagorcima"

Radovi na izgradnji nove Županijske bolnice na Bračku kod Zaboka odvijaju se prema planu, a već sada prolaznici mogu vid


Radovi na izgradnji nove Županijske bolnice na Bračku kod Zaboka odvijaju se prema planu, a već sada prolaznici mogu vidjeti impozantno zdanje, koje bi, prema najavama, prve pacijente trebalo primiti 01. siječnja 2007. godine.


Sama izgradnja koštat će 300 milijuna kuna, za što je Županija uzela kredit. Od toga, 50% plaćat će se iz državnog proračuna, a 35% iz decentraliziranih sredstava koje Županija dobiva opet iz državnog proračuna, tako da KZŽ, zapravo, financira preostalih 15%.

-Građevinski radovi trebali bi biti gotovi do lipnja iduće godine, a onda slijedi opremanje i ishođenje svih dozvola te sklapanje ugovora sa HZZO-om. Očekujemo da od početka 2007. bolnica počne s radom.

Za modernu opremu 100 milijuna kuna

Što se tiče problema oko opremanja bolnice, mi vjerujemo da će to ipak financirati Ministarstvo zdravstva. Tražili su nas već troškovnik i popis potrebne opreme, ali mi ne želimo žuriti s tim, jer tehnologija brzo napreduje, a želimo biti u trendu kad se bolnica otvori. Očekujemo da nas uskoro primi i ministar, kako bi ga upoznali sa svim detaljima. Procjenjujemo da će oprema koštati oko 100 milijuna kuna –rekla je Sonja Borovčak, predsjednica Upravnog vijeća zabočke Opće bolnice i predsjednica Odbora za izgradnju Županijske bolnice na Bračku.

Sonja Borovčak predsjednica Odbora za izgradnju Županijske bolnice na Bračku

Inače, ovo je prva bolnica u samostalnoj Hrvatskoj koja se gradi od temelja do krova, što je, sviđao se taj zaključak nekom ili ne, pokazatelj uspješnosti zagorskih političara u pregovorima sa državnim vrhom.

-Ova politička garnitura koja je na vlasti u županiji od 2001. ima zajednički stav i prioritet da se bolnica mora izgraditi i uvjereni smo da će biti izgrađena. Ako se iz hrvatskog državnog proračuna može financirati izgradnja bolnice u Hercegovini, onda se treba financirati i naša, zagorska –kaže Sonja Borovčak.

Ministarstvo nas je tražilo troškovnik i popis potrebne opreme, ali mi ne želimo žuriti, jer tehnologija brzo napreduje, a želimo biti u trendu kad se bolnica otvori. Očekujemo da nas uskoro primi i ministar, kako bi ga upoznali sa svim detaljima. Procjenjujemo da će oprema koštati oko 100 milijuna kuna.

Priča o Županijskoj bolnici u Zagorju stara je oko 30 godina, no dugo se razne uključene strane nisu mogle dogovoriti oko lokacije, tako da se sve svelo na «dobru ideju». Nakon formiranja Županije, 1993. to se pitanje ponovo aktualiziralo, no opet je problem bila lokacija.

-U mandatu od 1997. do 2000. godine postignut je dogovor da to bude Bračak. Tad je izrađena i projektna dokumentacija, ali tadašnji projekt nije predviđao da sve bude na jednom mjestu i pod jednim krovom, a bila je uključena i obnova baraka postojeće bolnice na Bračku. Tek je 2001., nova županijska koalicijska vlast odlučila da se ide u izgradnju županijske bolnice na Bračku i da sve bude pod jednim krovom. Ja sam kao tadašnja saborska zastupnica imala priliku naš zajednički dogovor i odluku realizirati kroz izvršnu vlast i radovi su otvoreni u studenom 2003. godine- kaže predsjednica Odbora za izgradnju županijske bolnice, Sonja Borovčak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook