Prethodni članak
Sljedeći članak

Branitelji: Tko govori u naše ime?

Vodstvo Udruge zagorskih dragovoljaca Domovinskog rata odlučilo se na tiskovnoj konferenciji obratiti javnosti potaknuto


Vodstvo Udruge zagorskih dragovoljaca Domovinskog rata odlučilo se na tiskovnoj konferenciji obratiti javnosti potaknuto stalnim pozivima članova udruge i drugih sudionika Domovinskog rata, a vezano uz izložbu fotografija Hrvatsko zagorje u Domovinskom ratu koja je otvorena u dvorani Elektre u Zaboku u utorak 5. lipnja.

- Tu su fotografije postrojbe Delta i 21. domobranske pukovnije, a nas nitko službeno nije kontaktirao. Mi jesmo za promociju Domovinskog rata u istinskom i kulturnom ozračju. Smatramo da na pola i zbrda-zdola ovakve stvari ne treba raditi. Ljudi su se sami birali u Odbor za izradu monografije. Tu su predstavnici civilnih udruga, a nema niti jednog zapovjednika postrojbe koji su bili za njih odgovorni. Tako se ne smije raditi jer postoje pravila i propisi. Postrojba nije ničija prčija, nego je svaka imenovana od visokih institucija. Postoje regule o vojnoj subordinaciji. Zna se gdje i kada se vojna zastava izlaže, kao i određeni materijali. Imao sam upit od predsjednika jedne oporbene stranke. Znači opet je politika u pitanju – nezadovoljan je Rajko Bartolin, predsjednik UZDDR-a.

Bartolin napominje da su mu s terena, iz zapovjedništva 21. domobranske pukovnije i Delte stigla mnoga pitanja tko govori u naše ime , a to mogu činiti samo zapovjednik ili imenovani zamjenik. Nitko, smatra on, ne može bez zapovjednika govoriti o postrojbama. Bartolina zato čudi gdje su bili zapovjednici 103. brigade.

Nisu ni spomenuli poginule

-Pozdravljamo da se prikupljaju fotografije i članci, ali ima tu i drugih stvari. Mi nismo službeno pozvani, a nismo dali ni materijale. O nama postoje službeni dokumenti i imamo iza sebe 7 izložbi. Veliki je propust što nisu spomenuti poginuli. Ako se radi takva monografija to mora biti ozbiljno. Ispod niti jedne fotografije nije bilo obrazloženja. Nisu spomenuti članovi gardijskih brigada. To su ozbiljni propusti ako se želi ići s naslovom Hrvatsko zagorje u Domovinskom ratu . Mi smo prije dvije godine dali plan za monografiju, samo za dragovoljce jer smo mislili da taj dio možemo raditi. Vidjeli smo da je to veliki posao – smatra Bartolin.

Zamjera i organizatorima izlaganje karte JNA koja bi veli trebala biti u arhivu jer takve stvari trebaju biti dokazi u Haagu.

- Mi smo puno napravili na obuci, držali smo se pravila, nikada nismo odbili zapovijed. Na takve smo Zagorce ponosni, a druge ne želimo komentirati. Zbog više od 70 poginulih i još više ranjenih to moramo napraviti kako treba. Zato tu trebaju biti i zapovjednici, ne mogu se neki kititi tuđim perjem – veli Rajko Bartolin. Posebno ga je, kako je rekao, šokiralo kad je vidio fotografije Delte i službene fotografije 21. domobranske pukovnije, a koje oni nikome nisu dali.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook