Prethodni članak
Sljedeći članak

Bratislava: Medalje za naše đake

Učenici Srednje škole Zabok, smjer konobari: Gordana Hercigonja, Saša Leljak i Silvio Halamić, te kuhari: Josipa Picin i


Učenici Srednje škole Zabok, smjer konobari: Gordana Hercigonja, Saša Leljak i Silvio Halamić, te kuhari: Josipa Picin i Jelena Štrumfin zajedno sa svojim profesoricama Renatom Tršinski, Jasminkom Majsec i Brankom Kralj sudjelovali su na međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljsko turističke struke u Bratislavi.

U disciplini Posluživanje svečanog menua zauzeli su 3. mjesto, a u disciplini Prigotavljanja svečanog menua osvojili su posebnu nagradu stručnog povjerenstva. Inače, natjecanje je održano u 4 discipline: prigotavljanje svečanog menua, posluživanje svečanog menua, pripremanje barskih mješavina i flambiranje slatkih jela.

Osim učenika iz slovačkih srednjih (trogodišnjih i četverogodišnjih škola) i Hrvatske na natjecanju su sudjelovali i studenti slovačke gastronomske akademije, te učenici iz Češke Republike i Poljske.

Lijepa Zagorka

- Na otvorenju natjecanja sudionik svečanog programa bio je naš učenik Silvio Halamić, koji je izmiksao koktel Lijepu Zagorku, a nastupao je i za slovačku televiziju. Naši su učenici za objedom imali i specijalne goste iz slovačke vlade koji su s velikim oduševljenjem i vrlo pohvalno govorili o našim delicijama i učenicima koji su to pripremili i poslužili - rekla je profesorica Branka Kralj. Jela se salata od hobotnice s mediteranskim začinima, Krem juha od koprive, Kuhani zagorski štrukli preliveni sotiranim mrvicama, te

Punjeni teleći odreščići u umaku od začinskog bilja s domaćim rezancima i šarenom salatom. Izmislili su i posebnu slasticu samo za tu prigodu, nazvanu Medeni brežuljci zagorski. Za aperitiv bila je ponuđena Šljivovica i Bitter, a od vina Pinot i Chardonnay -Vinogradarstva Sever iz Klanjca, a od digestiva Vinjak Cezar i Liker od meda.

U neslužbenom dijelu učenici i njihovi profesori razgledali su kulturnu jezgru starog dijela Bratislave i šetali jednim od najstarijih mostova preko Dunava u Europi, te posjetili vladin hotel Borik. - Naš put u Bratislavu financijski je pomogao Grad Zabok, a vozio nas je Potočki promet.

Iako je natjecanje za naših petero učenika bilo naporno i fizički i psihički, jer su sve stvari od namirnica, pića i posuđa nosili sa sobom, na povratku kući izjavili su da bi ponovno išli i sudjelovali na takvom natjecanju - rekla je profesorica Kralj.

Zagorje.com

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook