Prethodni članak
Sljedeći članak

Brlek: ''U proračunu nikoga nismo zaboravili – ulažemo u sport, kulturu, sve naše udruge, komunalne radove i buduće projekte''

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Klanjca usvojen je proračun za 2023. godinu, po prvi puta izražen u eurima


Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak usvojen je proračun Grada Klanjca za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025.

– S velikim zadovoljstvom moram reći da je proračun usvojen jednoglasno. Proračun je dosta konzervativan, radi toga što u njega nismo uvrstili ništa osim onoga za što imamo potpisane ugovore, a što su stvarni prihodi Grada Klanjca. On iznosi 3.621.080,00 eura za 2023. godinu. Sukladno tome projicirani su i rashodi za sljedeću godinu predviđeni u istom iznosu, jer proračun mora biti uravnotežen – izvijestio nas je gradonačelnik Zlatko Brlek.

„Proračun iznosi 3.621.080,00 eura, a u njega nismo uvrstili ništa osim onoga za što imamo potpisane ugovore“

Ove je godine priprema proračuna iziskivala više vremena, jer je on po prvi puta u povijesti usvojen u eurima:

– To je novina na koju se svi još moramo priviknuti. Uz proračun, morali smo dati i obrazloženje uz proračun. Od pozicija na rashodovnoj strani proračuna za 2023. godinu, negdje oko 489.500,00 eura namijenjeno je predškolskom odgoju, s time da moram napomenuti da je u toj cifri sadržana i rata otplate kredita za novi dječji vrtić kojeg smo izgradili. Za osnovnu školu smo namijenili oko 20.500,00 eura, jer i ove i sljedeće godine namjeravamo sufinancirati produženi boravak djece u našoj osnovnoj školi i druge potrebe škole. Za kulturu je predviđeno 1,9 milijuna eura za Gradsku knjižnicu i za Kulturni centar, kao i za sve manifestacije koje se događaju u Gradu Klanjcu. Velik iznos ide i za konstruktivnu obnovu Brozove zgrade. Udruge u sportu dobit će 35.000,00 eura, troškovi komunalne infrastrukture 623.000,00 eura, subvencije za kamate za poduzetničke kredite i subvencije poljoprivrednicima 25.000,00 eura, a za socijalu je namijenjeno negdje 75.000,00 eura. Tu su naknade građanima i kućanstvima za one socijalno ugrožene za koje moramo plaćati troškove stanovanja, darovi roditeljima, prijevoz učenika, Crveni križ i tako dalje. Jedna od većih stavki je i vatrogastvo za koje ćemo izdvojiti oko 62.000,00 eura – obrazložio je stavku po stavku usvojeni proračun klanječki gradonačelnik.

„Planiramo gradnju stepenica na Prečkom putu u Klanjcu, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, opločenje staza na groblju te izgradnju solarnih elektrana“

Brlek je najavio i radove na komunalnoj infrastrukturi planirane za sljedeću godinu: 

– Krećemo u gradnju stepenica na Prečkom putu u Klanjcu, u iznosu oko 60.000,00 eura, planiramo asfaltiranje nerazvrstanih cesta od oko 90.000,00 eura te uređenje staza koje bi htjeli popločiti na klanječkom novom groblju za 20.000,00 eura. Idemo i u izgradnju solarnih panela, odnosno sunčanih elektrana, prvenstveno na dječjem vrtiću i na našoj zgradi Grada od 82,500,00 eura. Naš dječji vrtić ima dizalicu topline i tu nam je najveći potrošač električne energije. Na taj ćemo način smanjiti troškove električne energije. Na proširenje javne rasvjete u Policama utrošit ćemo oko 10.600,00 eura – najavljuje Brlek.

„Idemo u izradu projektne dokumentacije za uređenje Trga mira te izgradnju nogostupa od Tuheljskih Toplica do Tomaševca“

Jedna od velikih stavki u proračunu otpada i na izradu projektne dokumentacije za buduće projekte, s obzirom da se otvara nova financijska omotnica:

– Nadamo da će biti raspisanih natječaja na koje ćemo se moći javljati, a bez projektne dokumentacije to sigurno nećemo moći. Izrada projektne dokumentacije u sljedećoj godini planirana je u iznosu od 165.000,00 eura. Najveća stavka je tu Trg mira, jer ćemo raditi kompletnu projektnu dokumentaciju za to uređenje koje bi htjeli uskladiti s novim europskim standardima koji se odnose na zeleno, ekološko i digitalno. Taj je jedinstveni prostor dosta zahtjevan za projektiranje, jer tu su i ustanove, i stanovi, i Hitna, i policija itd. tako da će troškovi projektiranja biti jako veliki. Sigurno krećemo i s projektiranjem nogostupa uz županijsku cestu od Tuheljskih Toplica prema Kraljevcu, od Rakovca, preko Lučelnice doTomaševca. Budući da smo u ovom razdoblju kompletno završili nogostup koji ide uz županijsku cestu Klanjec – Zaprešić, sljedeće se godine prebacujemo na onaj drugi dio uz županijsku cestu u Lučelnici. I tu ćemo prvo raditi projektnu dokumentaciju, a nakon toga, opet po fazama, idemo u izgradnju, s time da treba reći, da nam Županijska uprava za ceste prvo tu cestu mora ucrtati  – otkriva projekte koje građani Klanjca mogu očekivati u narednom razdoblju Brlek.

 

(Davor Žažar)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook