Prethodni članak
Sljedeći članak

Broj svinja u Zagorju udvostručio se u 18 mjeseci! Ministarstvo objasnilo zašto


Posljednjih je godina za svinjogojce je bilo puno problema, pojavila se svinjska kuga, korona, bilo je i suše. I proteklih nekoliko godina pisali smo da je svinja u Zagorju sve manje. No, ove godine, podaci Ministarstva poljoprivrede su nas iznenadili.  

Prema pregledu broja objekata na kojima se drže svinje i broja svinja na području Krapinsko - zagorske županije evidentiranih u Jedinstvenom registru držanih životinja, 31. prosinca 2022. godine broj objekata u kojima se drže svinje bio je 1.439, ukupan broj svinja svih kategorija 9.952, a broj krmača i nazimica 1.335. Godinu dana kasnije, dakle na kraju 2023. godine – duplo više! Broj objekata porasao je na 4.288, ukupan broj svinja  na 18.793, a broj krmača i nazimica na 2.430. I onda, u pola godine, još jedno povećanje. S 24. lipnja ove godine,  broj objekata je 6.712, ukupan broj svinja svih kategorija 21.889, a broj krmača i nazimica 2.463.

No, tako velik porast broja svinja u kratkom roku ima zanimljivo objašnjenje. - Brojno stanje svinja u Jedinstvenom registru držanih životinja temelji se na dojavama broja svinja od strane subjekata koji drže svinje te podacima prikupljenim u okviru veterinarskih pregleda gospodarstava. Podatke su obvezni prijavljivati svi subjekti pa i oni koji drže jednu ili više svinja za potrebne vlastitog kućanstva, međutim je odaziv subjekata na izvršenje ove obveze prethodnih godina bio izuzetno slab. Pojavom afričke svinjske kuge, donošenjem strožih mjera u okviru naredbi za sprečavanje širenja bolesti i većim opsegom kontrola od strane veterinara i veterinarskih inspektora, kontinuirano se povećava broj subjekta koji uredno prijavljuju brojno stanje svinja na svojim objektima. Porast broja objekata i svinja zapravo je posljedica poštivanja obveze prijave brojnog stanja svinja – pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook