Prethodni članak
Sljedeći članak

Budite prisutni u životima svoje djece

Sutra počinje nova školska godina. Najuzbuđeniji su mali prvašići, koji će prvi puta sjesti u školske klupe, a dolazak u


Sutra počinje nova školska godina. Najuzbuđeniji su mali prvašići, koji će prvi puta sjesti u školske klupe, a dolazak u novu sredinu nije jednostavan ni za više od 1400 učenika koji kreću u prve razredne srednjih škola.

Ovaj naraštaj dobiva besplatne udžbenike, što će novčano olakšati roditelje, no brige i strepnje u prvim danima škole nisu zanemarive.

Kako bi roditelji, koji u tome imaju vrlo važnu ulogu u životima svoje djece na najbolji im način pomogli da se što bezbolnije prihvate novih obveza, upitali smo stručnjake u Obiteljskom centru Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Najvažnija poruka roditeljima stručnjaka iz centra je budite prisutni u životima svoje djece. To znači da prvo pitanje kad dijete dođe iz škole kuće ne smije biti koju si ocjenu danas dobio. U prvim danima djecu treba pitati kako si se osjećao u školi, tko su ti novi prijatelji. To pravilo vrijedi za sve od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole, napominju u centru.

Roditeljima se preporuča da često dolaze u školu, surađuju s nastavnicima i profesorima, ne smije se očekivati da ustanova odgaja vaše dijete. Posebno je to važno za učenike srednjih škola, koji dolaze u novu sredinu, upoznaju nove prijatelje. Dijete će tako imati osjećaj da se za njega brinete i da imaju podršku.

Također važno je postaviti pravila i granice. Ako pravila ne djeluju, mijenjate ih. Nemojte dopustiti da 13-godišnjak bude vani do 5 sati ujutro, bez obzira na to što on tvrdi kako tako rade njegovi prijatelji. Budite dosljedni u svojim roditeljskim odlukama. Dosljednost nije laka, ali dugoročno daje rezultate, poručuju stručnjaci iz Obiteljskog centra.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook