Prethodni članak
Sljedeći članak

Butković stigao vlakom u Zabok: "Putovanje u Zagreb sad traje dvostruko kraće"


Foto: SabinaPušec

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u stigao je danas u Zagorje kako bi obišao nedavno obnovljenu dionicu pruge Zabok – Krapina. 

U obilazak 16 kilometara duge dionice pruge Butković je krenuo vlakom 3119 koji je u 10.18 sati krenuo iz Krapine prema Zaboku i to zajedno s državnim tajnikom u ministarstvu prometa, Žarkom Tušekom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom te predsjednicima uprava HŽ Putničkog prometa i HŽ Infrastrukture.

Po dolasku u kolodvor Zabok, ministar Butković dao je izjavu za medije te je naglasio kako je zadovoljan današnjom vožnjom, kao i činjenicom da je ova pruga obnovljena.

- Nalazimo se na novoobnovljenom kolodvoru u Zaboku, koji je bio dio velike investicije na modernizaciji pruge Zaprešić – Zabok, koji je također dovršena. Obnova dionice Krapina – Zabok vrijedna je 15 milijuna eura i predstavlja investicijski ciklus obnove željezničke infrastrukture, koji je jako bitan u ovom dijelu Hrvatske, budući da će se sada obnovom te dionice dvostruko skratiti vrijeme putovanja nekome tko ide prema Zagrebu – rekao je Butković te zahvalio HŽ Infrastrukturi te Gradu Krapini i Gradu Zaboku, koji su, kako je rekao, također sudjelovali u ovim projektima.

Kako je najavio, ulaganje u željezničku infrastrukturu je velik posao koji se nastavlja. 

- Ulaganje u željezničku infrastrukturu je nešto što će obilježiti sljedećih desetak godina. Mi smo uz pomoć Europskih fondova i Europske investicijske banke digli veliki zajam, koji je već u realizaciji, a koji je namijenjen upravo za investicije u lokalne i regionalne pruge. Tako da taj veliki investicijski ciklus kreće i ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i diljem  Hrvatske – najavio je Butković.

Na novinarsko pitanje o pruzi od Zaboka prema stubičkom kraju, Butković je odgovorio kako trenutno imaju puno otvorenih gradilišta na lokalnim i regionalnim prugama diljem Hrvatske i kako će se ovim zajmom kojeg je spomenuo, a koji iznosi oko 900 milijuna eura, biti obnovljeno oko 500 kilometara lokalnih i regionalnih pruga. – Obnova ove dionice prema Stubice je u pripremi i ona će biti realizirana kroz 2025. godinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook