Prethodni članak
Sljedeći članak

Čak 510 obitelji iz 12 zagorskih općina prijavilo se za državnu potporu u obnovi ili gradnji nove kuće

Prema objavljenoj listi, najviše prijava, 87, pristiglo je s područja Lobora te Gornje Stubice (83).


Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je Javni poziv za stambeno zbrinjavanje. Riječ je o Nacionalom programu stambenog zbrinjavanja po povlaštenim uvjetima, koji se provodi na područjima koje se nalaze u prve četiri skupine, koja su ispod projekta razvijenosti RH, odnosno u potpomognutim područjima. Takvih je gradova i općina u Hrvatskoj 336. U Krapinsko – zagorskoj županiji ukupno 12. To su Zagorska Sela, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Mihovljan, Lobor, Mače, Budinščina, Hrašćina, Desinić, Tuhelj, Gornja Stubica i Petrovsko. To znači da su zahtjev za stambeno zbrinjavanje mogli podnijeti mještani samo iz ovih 12 spomenutih općina. I to po prvi puta.

A kakva se pomoć nudila?
Država daruje građevinski materijal za obnovu, sanaciju ili adaptaciju postojeće kuće. Zahtjev se mogao podnijeti i za darovanje materijala za izgradnju kompletno nove kuće. Financijske potpore odnose se na izgradnju domova pod povoljnijim uvjetima, na pomoć u građevnom materijalu u iznosu od 200.000 kuna te na 50.000 kuna u gotovini. Pravo na stambeno zbrinjavanje, odnosno mjeru koja se odnosi na potpomognuta područja, imaju oni koji u svome vlasništvu nemaju drugu useljivu nekretninu te da je u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali. Rok za podnošenje zahtjeva je završio, a ovih dana je dana Krapinsko – zagorska županija objavila Listu prvenstva za stambeno zbrinjavanje darovanjem građevnog materijala za odnovu, dogradnju i završetak izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu korisnika odnosno izgradnju obiteljske kuće na građevinskom zemljištu, sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.


Prijave ih svih 12 općina
Na Javni poziv za podnošenje prijava za stambeno zbrinjavanje od 16. prosinca 2020. godine, raspisan od strane Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pristiglo je za našu županiju sveukupno 514 prijava. Od ukupnog broja zaprimljenih prijava, tri prijave su odbačene (iz razloga što se tražilo stambeno zbrinjavanje izvan potpomognutog područja i jedna prijava nije bila uredna u smislu da nije bila vlastoručno potpisana). Od jedne prijave je stranka odustala. Dakle, sveukupno 510 prijava je razmatrano, bodovano i uvršteno na rang listu. Prijave su pristigle iz svih 12 općina s područja Krapinsko-zagorske županije koje se sukladno Odluci Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti nalaze u skupinama ispodprosječno rangiranih općina.


Broj članova obitelji
Prijave su bodovane s obzirom na dokumentaciju koja je bila dostavljena uz prijave, a sukladno Uredbi o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje (Narodne novine broj 14/19). Na objavljenu rang listu stranke imaju pravo podnijeti primjedbu u roku od 8 dana od objave rang liste te nakon što rang lista postane izvršna, dostavlja se sukladno odredbama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. O činjenici po koliko će se prijava s objavljene rang liste postupati i utvrđivati ispunjavaju li se svi uvjeti propisani Zakonom za ostvarivanje navedenog prava, odlučuje Središnji državni ured koji je obavezan najkasnije do 15. travnja tekuće godine dostaviti podatke o raspoloživom fondu i osiguranim sredstvima u državnom proračunu za stambeno zbrinjavanje. Vrijednost potpora, odnosno odgovarajuća količina građevnog materijala utvrđuje se kad prijava po redu prvenstva dođe na red za rješavanje, dakle u upravnom postupku u kojem se utvrđuje jesu li ispunjeni svi zakonski uvjeti za ostvarivanje prava, a utvrđuje se prema broju članova obitelji za koje se traži stambeno zbrinjavanje, pojasnila je Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade KZŽ.

Iz kojih općina je pristiglo najviše prijava?
Prema objavljenoj Listi, najviše prijava, 87, pristiglo je s područja Lobora te Gornje Stubice (83). Načelnica općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je kako su se maksimalno potrudili svojim građanima biti na usluzi i pomoći kod ispunjavanja zahtjeva te da je zadovoljna brojem prijava. Nakon Lobora i Gornje Stubice veći broj prijava bilježi se na području Petrovskog (56), zatim Mihovljana (46), Zagorska Sela (39), Budinšćine (38), Kraljevca na Sutli (37), Tuhlja (29), Desinića (29), Mača (28), Kumrovca (21) i Hrašćine (17).

 Listu prvenstva za stambeno zbrinjavanje možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook