Prethodni članak
Sljedeći članak

Časna sestra u Hrvatskoj prestravila učenike: 'To vam je prizivanje vraga'


Foto: Ilustracija/ Screenshoot Reddit

U sinoćnjem izdanju emisije RTL Direkt, objavljen je prilog o temi koja je trenutno glavna priča na jugu Hrvatske.

Kako je u uvodu priloga istaknula urednica i voditeljica RTL Direkta, Mojmira Pastorčić, sve je počelo na jednom satu vjeronauka, kojeg je u Dubrovniku držala jedna časna sestra.

"Vježbanje joge, to vam je prizivanje vraga. Tako djecu plaši jedna časna sestra na vjeronauku u Osnovnoj školi u Dubrovniku. Što je iznenadilo djecu, od kojih neki i sami prizivaju vraga vježbajući jogu, nekima je vježba mama, nekima i tata. Pa se sada u Dubrovniku žustro raspravlja o tome smiju li katolici prakticirati jogu.

Ja sam baš pročitala u jednom članku objavljenom u New York Timesu iz 1971. godine, gdje piše da sve veći broj američkih katoličkih svećenika i časnih sestara vježba jogu i organiziraju ekumenske yoga retreatove, jer im sve to pomaže u duhovnosti. Ali evo Hrvatske 50 godina kasnije, govore da su to vražja posla", rekla je Mojmira Pastorčić u uvodu priloga.

Kako se navodi u prilogu, časna sestra na satu vjeronauka učenicima je navodno rekla kako je jedna njena prijateljica išla na jogu te potom učinila samoubojstvo. Nakon tog skandala, pokrenula se prava lavina komentara, a novinarka RTL-a pitala je i neke Dubrovčane jesu li ikad probali prakticirati jogu.

Uglavnom, oni koje je anketirala na ulici, a koji su prikazani u prilogu, uglavnom ne vide ništa loše u jogi. - Pa ja mislim da je to zdravo. Joga je jedna vrsta relaksacije, a i sport je - odgovorila je anketirana prolaznica Sandra.

-Ja jesam katolik, ali to što netko meditira, što ima veze - odgovorio je prolaznik Zvonko.

Kako se navodi u prilogu, ovaj je slučaj izazvao svojevrsnu 'jogofobiju' na jugu Hrvatske, a sve je toliko eskaliralo da su roditelji tražili i hitan roditeljski sastanak.

Među učenicima petog razreda, u kojem se sporni slučaj dogodio, je i dijete gradske vijećnice Grada Dubrovnika, Anite Bonačić Obradović.

-Dijete je taj dan došlo kući i pitalo me idem li ja na jogu. Ja sam rekla ne, zašto me to pitaš? I tako je krenula ta priča. Pitala sam ju je li ona u to povjerovala, a ona mi je onako odgovorila: "Nisam, ali sam se prestrašila." Uglavnom, mislim da se ne treba zastrašivati djecu i pričati im o samoubojstvima jer ta priča nije primjerena za tu dob - rekla je Bonačić Obradović.

Kompletan video prilog pogledajte klikom na link OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook